NRK Meny
Normal

Noereh! er stiftet

Tidligere sametingspolitiker Susanne Amalie Andersen (25) ble enstemmig valgt til å lede den nye samiske ungdomsorganisasjonen.

Ungdommen stiftet Noereh!
Foto: Karen Inger Lise Anti / NRK

– Det føles veldig godt å bli valgt som leder. Jeg gleder meg veldig til å arbeide videre fordi dette er noe jeg brenner for, sier Andersen.

Susanne Amalie Andersen skal lede Noereh!

Leder Susanne Amalie Andersen

Foto: Karen Inger Lise Anti / NRK

Susanne Amalie Andersen er opprinnelig fra Skånland i Troms, men bor og studerer i Tromsø. Hun er tidligere sametingspolitiker, Andersen representerte Norske Samers Riksforbund i forrige periode.

– Noen vil si at dette er et steg ned, men jeg vil si det er et steg opp fordi samisk ungdom trenger et talerør. Dette er kanskje en mer spenstig måte å drive politikk på, og det er slik det passer for meg nå, sier den nyvalgte lederen.

Sørsamisk navn

Under stiftelsesmøtet i Tromsø valgte også ungdommen et navn til den nye organisasjonen. Alle var enige om at det ikke skulle ha et nordsamisk navn. Flertallet stemte for Noereh!, som betyr ung på sørsamisk.

– Det var faktisk min favoritt, så jeg ble veldig glad for det. Det er et signal om at vi er en organisasjon for alle ungdommer på norsk side av Sápmi og at alle er velkommen, sier Susanne Amalie Andersen.

I tillegg til at Noereh! skal jobbe for all samisk ungdom, og med saker som ungdommen brenner for er organisasjonen en møteplass som bidrar til å styrke den samiske identitetsfølelsen på tvers av geografi og grenser.

Noereh! er en organisasjon som er partipolitisk og livssynsmessig nøytral, organisasjonen er tiltenkt unge mellom 12 og 30 år.

Bygger en sterk organisasjon

Sammen med styret, som består av Ida Ristiinná Hætta, Per Henrik Muotka, Sigrid Maria Åstot Kant og Márjá Liissá Partapuoli, skal leder Susanne Amalie Andersen styre skuta. De vil bygge en sterk organisasjon.

Noereh! styret

Styret f.v: Per Henrik Muotka, Ida Ristiinná Hætta Ophaug, Susanne Amalie Andersen, Sigrid Maria Åstot Kant og varamedlem Per Jonas Gaup

Foto: Karen Inger Lise Anti / NRK

– Det er veldig viktig for meg. I fortiden har vi hatt flere ungdomsorganisasjoner som ikke har overlevd, jeg vil at Noereh! skal gjøre det, sier Andersen.

– Jeg vil jobbe for at organisasjonen skal få et sterkt grunnlag før vi begir oss på alt der artige vi skal gjøre framover, slå hun fast.

Utfordrer politikerne

Samiske ungdom i Norge har ikke hatt egen organisasjon de siste to årene. I 2007 ble Davvi Nuorra nedlagt på grunn av rot i økonomien.

– Vi vil jobbe med er å få økonomisk sikkerhet. Vi skal ta kontakt med Sametinget og alle fylkeskommuner i samisk område. Vi vil utfordre dem til å støtte organisasjonen vår, sier Andersen.

Hun er optimistisk, og tror at alle ønsker at organisasjonen skal overleve.

– Hvis en slik ting som økonomi skal hindre oss i det, så blir det rett og slett for teit. Denne helgen har vi sett et stort engasjement og stor stemning, så økonomi bør ikke sette en stopper for det, avslutter lederen.