Andejeger kan miste alle våpen

Andejegeren som ble tatt for ulovlig jakt i går risikerer å miste alle sin våpen i tillegg til å måtte betale bot. Dette kan få konsekvenser for hans muligheter til å drive med jakt i ettertid.

Andejakt

Reinpolitiets utmarkspatrulje i Kautokeino kom tirsdag over en jeger som var litt for tidlig ute med oppstart av andejakta. Politiet opplyser på Twitter at de vil opprette sak på forholdet.

Leder for reinpolitiet Per Valved forteller at det var en eldre jeger som ble stoppet under en rutinekontroll.

Kan miste alle sine våpen

– Det er ikke det alvorligste tilfellet av miljøkriminalitet, men vi ser jo selvfølgelig alvorlig på at man starter jakta før man har anledning til det. Den ordinære jaktperioden er fra 30.05 til 08.06. Personen som ble tatt har jo fått tildelt kort, så hadde hatt rett til å drive jakta innenfor den fastsatte perioden, så han var veldig ivrig, sier Valved.

Konsekvensene for å bli tatt for ulovlig jakt er bot.

– Det som også kan være en konsekvens er at våpen kan bli inndratt, sier Valved og forteller at personen som ble tatt i går er i besittelse av fem forskjellige våpen, hvor av en var i bruk under jakta.

– Han risikerer også å miste retten til å inneha de øvrige våpnene. Dette kan ha konsekvens for hans muligheter til å drive med jakt i ettertid.

Ulovlig våpen

Det som kommer i tillegg for jegeren som ble tatt i går er at han brukte et våpen som det ikke er anledning å bruke under jakta.

– Det er endret på en sånn måte at det ikke er lovlig i bruk.

Jegeren skal ha hatt flere patroner enn lovlig i våpenet og i tillegg brukt ulovlig ammunisjon.

Fortsetter kontrollen

Valved sier at politiet vil fortsette kontrollen av andejakta i Kautokeino.

Det er 108 jegere som har fått lov å delta på vårjakta på ender i Kautokeino. De deler på kvota, som er 150 ender. 66 jegere får felle en and hver, mens 42 jegere får to ender.

– Vi har en plan for gjennomføring av andejaktkontrollen. Jeg vil nok anta at mange jegere vil treffe politiet sammen med SNO.


Korte nyheter

 • URBI: Thea forener samisk og kvensk

  Thea Thomassen fra Alta, kjent fra NRK Sápmis serie «URBI - Bare gjør det!» arbeider med et album der hun forener samisk og kvensk språk i musikken.

  – Nå er det min tur til å vise frem kulturen som har vært borte, sier hun.

  URBI - Bare gjør det! kan du se på NRK TV.

 • Gifter seg stadig i krematorium

  I 2018 besluttet Tromsø kommune å bytte navn fra Tromsø krematorium til et livssynnøytralt seremonihus med det samiske navnet "Sállir". Likevel står det fremdeles «Tromsø krematorium» på skiltet i oppkjørselen. Nå krever Human-Etisk Forbund at noe blir gjort, skriver iTromsø.

  Selv om husets funksjon er endret, er skiltet stadig det samme, som medfører at ektepar må gifte seg i "et krematorium".

  Krematorium
  Foto: Erling Bjørklund / NRK
 • NRK Sápmi retter og beklager

  NRK Sápmis datagenererte grafikk i flere artikler viser en samlet oversikt over avgitte stemmer til sametingsvalget på 101,8 prosent.

  Samlede avgitte stemmer til partiene kan selvsagt ikke overstige 100 prosent. Feilen skyldes at datasystemet vårt legger til blanke stemmer avgitt (1,8 prosent).

  Feilen er vår, og vi beklager. Vi retter feilen så raskt vi kan. Feilen påvirker ikke de øvrige tallene knyttet til stemmer og prosentandeler til partiene i lista.