NRK Meny
Normal

Ánde (24) representerer samene under Nordisk Råds sesjon i Reykjavik

Ungdommens Nordiske Råds sesjon holdes i Reykjavik på Island 23.-25. oktober.

Ánde Trosten

Leder Ánde Trosten i NSRs ungdomsutvalg er klar for store oppgaver. I slutten av neste uke reiser han til Reykjavik.

Foto: Pressebilde / NSR

Temaet for årets sesjon er «Demokrati og unges deltakelse», og innledes med et seminar med samme tema.

– Temaet for sesjonen er høyaktuelt. Dersom samiske ungdommer skal sikres en likeverdig deltakelse både i det samiske og nordiske demokratiet, er det helt avgjørende at samisk ungdom inkluderes i beslutningsprosesser i saker som angår oss. Her har man fortsatt en jobb å gjøre i både Sápmi og de nordiske landene generelt, uttaler Ánde Trosten i en pressemelding.

I forbindelse med Nordisk Råds sesjon

Ungdomssesjonen avholdes i samband med at Nordisk Råd avholder sin sesjon i Reykjavik 27.10-29.10.2015.

Ungdommens Nordiske Råd består av medlemmer fra ungdomspartiene i Danmark, Finland, Færøyene, Grønland, Island, Norge, Sverige og Åland.

– I Sápmi er vi ettervært blitt dyktige på nordisk samarbeid, og vi har lang erfaring med blant annet grenseoverskridende samarbeid innad i Sápmi samt det samisk-grønlandske samarbeidet. UNRs sesjon en viktig arena for nordisk samarbeid, og for oss er det viktig at den samiske representasjonen i UNR kommer på plass. Per idag er det ingen samiske medlemsorganisasjoner i Ungdommens Nordiske Råd, sier Trosten.

Tidligere har samiske ungdomsorganisasjoner fått tilbud om observatørstatus gjennom paraplyorganisasjonen Dávgi, som ikke lenger er i drift. Ved sesjonen i 2015 vil NSR-U delta med observatørstatus, samt være den eneste samiske ungdomsorganisasjonen som er representert.

– Vi vet at Ungdommens Nordiske Råd har arbeidet og arbeider aktivt for å få Sverige og Finland til å ratifisere ILO 169, og er derfor en god allianse for oss. Dog er det viktig å påpeke viktigheten av urfolks deltakelse, og man må få på plass samisk representasjon i UNR slik at vi også kan få tale for vår sak i det nordiske samarbeidet, avslutter Trosten.