Anbefaler borteboende ungdom å stemme på forhånd

– Da har jeg gjort min borgerplikt, sier Nils Kristian Winther (18) etter å ha sluppet stemmeseddelen inn i valgurnen. Nå oppfordrer han også andre ungdom til å avgi forhåndsstemme.

Nils Kristian Winhter forhåndsstemmer

Tana Høyres valgkampsekretær Nils Kristian Winther oppfordrer borteboende elever å forhåndsstemme til høstens kommune- og fylkestingsvalg.

Foto: Nils Henrik Måsø / NRK

Fra 1. juli kan du nemlig stemme til høstens kommune- og fylkestingsvalg dersom du ikke har muligheter til å stemme innenfor den ordinære perioden for forhåndsstemmegivning, og heller ikke på valgdagen. I perioden til og med 9. august må du da henvende deg til kommunen og avtale tid for å stemme.

NRK Sápmi fikk lov til å være med Nils Kristian Winther inn i valglokalet, men ikke inn i stemmeavlukket.

– Hva stemte du på, lurte vi på etter at borgerplikten var unnagjort.

– Det er nok hemmelig. Men kanskje også åpenbart; jeg stemte på Høyre, svarer han med et smil.

Han er nemlig selv 4.-kandidat på Høyres kommuneliste i Tana. I tillegg er han engasjert som lokalpartiets valgkampgeneral. Nå anbefaler han også andre til å avgi forhåndsstemme dersom man ikke har muligheter til å stemme på den ordinære valgdagen.

– Spesielt studenter kan være bortreist fra hjemkommunen sin denne dagen. Da er det like greit å gjøre sin borgerplikt i forkant, forklarer Winther.

Her er reglene

Avgir du forhåndsstemme nå, har du ikke muligheter til å bruke vanlig stemmeseddel. (Se ekstern lenke: Valgportalen )

Men du får utdelt en stemmeseddel som er påført de registrerte politiske partienes navn, uten kandidatnavn. Du må da krysse av for hvilke parti du vil stemme på. Men du kan ikke gi personstemme. Det kan man nemlig ikke før fra og med 10. august. Da starter nemlig den ordinære forhåndsstemmegivningen, en mulighet som du har frem til og med 11. september.

Forhåndsstemmegivninga kan skje i hvilken som helst kommune i landet.

Samme regler som gjelder også for fylkestingsvalget. Det kan kanskje også være greit å vite at du ikke kan stemme på nytt valgdagen hvis du har forhåndsstemt. Du kan heller ikke forhåndsstemme flere ganger.