Hopp til innhold

Anbefaler andre artister å delta i Our Songs

Et fåtall samiske artister kan skryte av å ha opptrådt for mer enn 100 millioner tv-seere, men det kan Elin Kåven.

Elin & The Woods på Grand Prix scenen

Elin Kåven under årets Melodi Grand Prix i Oslo spektrum.

Foto: Carl-Gøran Larsson / NRK

Elin Kåven var en av fire artister som ble valgt ut til å delta i Our Songs. Dette er et musikkutvekslingsprosjekt som ble startet opp i 2013 av urfolkskringkasternettverket WITBN. Resultatet ble til sammen 40 musikkvideoer, som ble delt mellom kringkasterne i ni land.

Šuokŋaborgan

NRK Sápmi valgte å lage en programserie der store deler av de ferdige musikkvideoene ble presentert. I tillegg til programleder Ole Máhtte Gaup satt det fire artister/musikkelskere i et fagpanel, og de vurderte da videoene som ble vist.

Our songs - Šuokŋaborgan

Denne blide gjengen var på tv våren 2014 i serien Šuokŋaborgan, da NRK viste frem urfolksmusikk fra hele verden.

Foto: NRK

Elin Kåven minnes at hun syntes nettopp dette var spennende, å få høre hva som ble sagt om de forskjellige låtene.

– Jeg er veldig glad i å høre på utfolksmusikk, og derfor valgte jeg å sende inn en av mine sanger, sier Elin. Hun anbefaler andre samiske artister til å sende inn låter til NRK Sápmi. Hennes drøm var å bli sett og hørt av flest mulig mennesker. - Det er nøyaktig det jeg vil, sa Elin Kåven i 2013

Se hele serien her! Šuokŋaborgan - sanger fra urfolk

Må være på samisk

Da Our Songs ble startet opp i 2013, var det en del av artistene som fremførte sine bidrag på engelsk. Dette tillates ikke denne gang.

– Det er et krav i år at alle artistene bruker sitt urfolksspråk, sier NRK Sápmis prosjektleder Wenche Marie Hætta.

Wenche Marie Hætta
Foto: Dan Robert Larsen / NRK

Prosjektlederen sier at det er veldig flott hvis folk kontakter henne hvis de har spørsmål til hvordan de skal kunne delta.

Frist for innsending av låter er satt til 9. juni 2017.

– Send meg mail! Det er lettest, sier Hætta, som håper på at samiske artister fra både Norge, Sverige, Finland og Russland sender inn låter til Our Songs. Og her er adressen hennes, for dem som ønsker å vite mer om prosjektet: wenche.marie.hatta@nrk.no

Fra Our Songs til Asia

Marja Helena Fjellheim Mortensson sitter og synger under Our Songs

Marja Helena Fjellheim Mortensson laget sin musikkvideo i Kautokeino, høsten 2013.

Foto: NRK

En av de fire samiske artistene i forrige runde av Our Songs var sørsamiske Marja Helena Fjellheim Mortensson. Hun var bare 18 år gammel da hun fremførte sin egenkomponerte sang Onne Lim. Samme året inviterte urfolksfestivalen Riddu Riđđu henne med til Taiwan .

Joiker Inga Maret Gaup Juuso var med i teaterstykket Ridnoaivi ja nieguid oaidni, og hun fikk bli med da Beaivváš dro til Japan . Der joiket hun like godt samme joik som i Our Songs til det fremmøte publikumet.

Inga Máret Gaup Juuso joiker i Tokyo.

Inga Máret Gaup Juuso joiker i Tokyo på Ainu-festival.

Foto: NRK

Kjenner du noen flinke samiske artister som du mener bør sitte på den grønne Our Songs krakken? Be dem kontakte NRK Sápmi!

Denne krakken var med i Our Songs-videoene

En knallgrønn krakk var kjennemerket for Our Songs i 2013.

Foto: Wenche Marie Hætta / NRK

Korte nyheter

  • Guokte ođđa guovžža duođaštuvvon Kárášjogas

    Les på norsk.

    2023 geasi čohkkejuvvojedje guolgaiskosat 400 njealjehasmehtera sturrosaš guovllus Kárášjoga gieldda guovddážis, erenomážit máttabeale Kárášjoga.

    Oktiibuot gávdne logi guovžža Kárášjoga máttabeale ohcanguovllus. Guokte eanahága ja gávcci ásti.

    Dát lea veahá unnit go 2022:is, dalle gávdne 12 guovžža. Dan dieđiha Norgga bio-ekonomiija instituhtta (Nibio).

    – Guokte guovžža eat leat ovdal registreren dán guovllus. DNA bearašanalysa čájehii ahte dán guovžža guoktá váhnemat leat báikkálaš guovžža, dadjá Nibio Svanhovd laboratoriajođiheaddji Ida Marie Bardalen Fløystad.

    – Oktiibuot leat mii registreren 34 guovžža dán guolgaiskanprošeavttas Kárášjogas dan vuosttas prošeavtta rájes, 2009:is, dadjá Fløystad.

    Govva lea váldon 2020:is:

    Bjørn ved en hårfelle i Karasjok
    Foto: Viltkamera: Per Anders Eira og Kurt Are Nikkinen
  • To nye bjørner ble registrert i Karasjok

    Sommeren 2023 ble det samlet inn hårprøver fra et 400 kvadratkilometer stort område sentralt i Karasjok kommune, hovedsakelig på sørsiden av elva Karasjohka.

    Totalt ble det påvist 10 bjørner i det opprinnelige undersøkelsesområdet, sør for elva Karasjohka, i 2023. Dette er noe færre enn i 2022. Da ble det registrert 12 bjørner.

    Det melder Norsk institutt for bioøkonomi (Nibio).

    Kjønnsfordelingen viste at prøvene stammet fra to hannbjørner og åtte hunnbjørner.

    – To av bjørnene var nye for området. Det vil si at de ikke var registrert tidligere. En utvidet familieanalyse basert på DNA påviste mulige lokale foreldre for begge de nye bjørnene, sier laboratorieleder Ida Marie Bardalen Fløystad ved Nibio Svanhovd.

    – Totalt har vi påvist 34 forskjellige bjørner i hårfelleprosjekter i Karasjok kommune siden det første prosjektet i 2009, sier Fløystad.

  • 800 kvinner dør daglig under fødsel

    Loga sámegillii.

    800 kvinner dør hver dag i forbindelse med fødsler. Det kommer fram i en ny rapport fra FN. Dødsraten har ikke endret seg siden 2016.

    Urfolk og andre minoritetskvinner som bor i land med dårlige helsetjenester, har seks ganger større risiko for å dø i forbindelse med svangerskap eller fødsel.