NRK Meny
Normal

Analytikere jubler for lovende funn

Nyheten om Cairn Energys seneste resultater på Grønland mottas med begeistring av utenlandske økonomiske analytikere.

Cairn Energy, Siem Ruby i Nuuk

Cairn Energy har med sine båter og utstyr satt preg på havna i Nuuk siden sommeren 2010.

Foto: Pressebilde / Cairn Energy

– Det vitner om Cairn Energys forbedrede forståelse av Grønland, eller snarere den grønlandske sjøbunnen, er kommentaren fra investeringsavdelingen i Bank of America.

Det skotske selskapet Cairn Energy kom for to dager siden med nyheten at de har støtt på et lag sand, som kan være et oljereservoar.

– Oppmuntrende nyhet

En dansk ekspert på området manet overfor Kalaallit Nunaata Radioa grønlenderne om å besinne seg, men kalte dog funnene for «det mest lovende hittil» fra Cairn Energy, som på annet år borer i havet utenfor Grønland.

Samme melding kommer fra en rekke andre utenlandske økonomiske analytikere, som imidlertid i høyere grad deler begeistringen enn besinnelsen, etter en rekke skuffende tidligere meldinger fra Cairn Energy, hvis aksjeverdi derfor er stupt det siste året.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Cairn Energy, Nuuk Airport

Også på Nuuk Airport er det større aktivitet på grunn av oljeletingen ute på havet utenfor Grønland.

Foto: Pressebilde / Cairn Energy

– Nyheten er tydeligvis oppmuntrende og den mest positive til dags dato: at man for første gang har funnet reservoar sand av høy kvalitet. Selv hvis det viser seg ikke å være et riktig oljefunn, sier analytiker Richard Rose fra Oriel Securities til avisen Herald Scotland fra oljeselskapets hjemland.

I følge avisen har de inntil videre tre avsluttede boringer i løpet av sesongen isolert sett hver kostet Cairn Energy rundt 500 millioner danske kroner. I alt vurderes de seneste to års oljeprøveboringer å beløpe seg til cirka fem milliarder.

Selskapet avslutter sine to siste boringer i år ved utgangen av denne måneden, og heretter vil man dele de analyserte resultatene samt planerne for neste år med offentligheten, lyder det.

En Cairn-aksje er i dag kun godt og vel halvparten så mye verdt som før årets boringer.