Amnesty krever full granskning av politiarbeidet i Standing Rock

Demonstrantene i Standing Rock har følt seg truet av politiet fra første dag. Amnesty ber om granskning.

Standing Rock

Amnesty International reagerer på voldsbruken fra den regionale sheriffens side. Nå vil de han granskning av politiarbeidet.

Foto: APTN

– Vi har levd under en konstant trussel fra Morgan County Sheriff helt siden det hele startet. Denne situasjonen er uforandret, sier Dallas Goldtooth i Indigenous Environmental Network til APTN.

Jack Dalrymple

Guvernøren i Nord-Dakota, Jack Dalrymple.

Foto: APTN

Avtroppende guvernør i Nord-Dakota, Jack Dalyrmple (Republikanerne), underskrev mandag en ordre om at demonstrantene i Oceti Sakowin Camp i Standing Rock umiddelbart måtte pakke sine saker og forlate området, opplyser APTN.

Sheriffen gikk deretter ut med at politiet ville blokkere muligheten for å bringe mat og andre forsyninger til protestleiren.

De som prøvde seg på noe slikt ville bli straffet med en bot på 1000 dollar (8500 NOK). Han har senere trukket tilbake trusselen.

– Jeg er takknemlig for at Morgan County Sheriff og guvernøren i Nord-Dakota har innsett det enorme overgrepet de var iferd med å gjennomføre, sier Goldtooth.

Dallas Goldtooth

Dallas Goldtooth i Indigenous Environmental Network er klar for vinteren, men mener at politiet er verre å hanskes med.

Foto: APTN

Mange skadde demonstranter

Basert på tilgjengelig informasjon fra fire delegasjoner menneskerettighetsobservatører fra Amnesty International USA (AIUSA) og rapporter fra området, har AIUSA formelt bedt Justisdepartementet om å sette igang en etterforskning av politiarbeidet i forbindelse med demonstrasjonene mot Dakota Access Pipeline.

For halvannen uke siden var det harde sammenstøt mellom politi og demonstranter i Standing Rock i USA som følge av bråket rundt den omstridte oljerørledningen. Rundt 300 mennesker er skadet, 26 av dem alvorlig.

550 demonstranter er arrestert siden protestene mot oljerørledningen startet i april.

Standing Rock

Det har til tider vært krigslignende tilstander i protestleiren i Standing Rock.

Foto: APTN

– Folkerettslig forpliktet

Brevet til justisdepartementet er undertegnet av AIUSAs administrerende direktør Margaret Huang, opplyser Native News Online.

– Amerikanske myndigheter er folkerettslig forpliktet til å respektere, beskytte og oppfylle menneskerettighetene til urfolk, inkludert deres rett til ytringsfrihet og samling ... Offentlige ansamlinger bør ikke anses som fiendtlige handlinger, påpeker Huang i sitt brev.

Gerald Kador Folkvord

Polititisk rådgiver Gerald Kador Folkvord i Amnesty International Norge er også bekymret for politiets behandling av demonstrantene i Standing Rock.

Foto: Amnesty

Amnesty International i Norge fordømmer politiets maktbruk med vannkanoner, tåregass og gummikuler på demonstrantene.

– Vi er veldig bekymret for den overdrevne voldsbruken fra politiets side mot fredelige demonstranter. Myndighetene tar bedriftenes side og gjør ingenting med dette, uttaler politisk rådgiver Gerald Kador Folkvord i Amnesty International Norge til NRK.