Amnesty har bedt om benådning

Menneskerettighetsorganisasjonen Amnesty International har ved flere anledninger bedt om at USA benåder urfolksaktivisten Leonard Peltier.

Leonard Peltier

Leonard Peltier har sittet i fengsel i snart 35 år.

Gerald Folkvord

Gerald Folkvord, politisk rådgiver i Amnesty Norge.

Foto: Pressebilde / Amnesty

– Amnesty International følger saken hans i samarbeid med hans advokat for å se om det finnes åpninger for hans løslatelse. Amnesty International har oppfordret amerikanske myndigheter om å løslate Leonard Peltier, fordi det er så mange spørsmålstegn knyttet til hans domfellelse, forklarer politisk rådgiver i Amnesty Norge, Gerald Folkvord.

Peltiers sak var sist oppe i 2009 og da avviste myndighetene at han skulle prøveløslates. Da ble det fastslått at neste gang han kunne søke om prøveløslatelse var i 2024.

– Der står saken nå. Amnesty International står ved sitt krav om at han skal løslates og nå jobber vi sammen med hans advokat for å finne ut hva som må gjøres for å få ham løslatt, forklarer Folkvord.

– Mange spørsmålstegn

I 1999 skrev Amnesty International USA til amerikanske myndigheter der de appellerte om benådning av Leonard Peltier , som er dømt til to livstids-dommer for mordet på to FBI-agenter i 1975 i Pine Ridge Indian Reservation.

«Selv om han ikke er blitt tatt opp som samvittighetsfange, så er det bekymring om rettshøringene som førte til domfellelse har foregått på en rettferdig måte og det antas at politiske faktorer kan ha påvirket måten saken ble ført.», skrev Amnesty International USA i 1999. Appellen førte imidlertid ikke til noen løslatelse.

Etter at den siste appellen om prøveløslatelse i 2009 ble avslått, beklaget Amnesty International beslutningen til US Parole Commission.

The interest of justice would be best served by granting Leonard Peltier parole.

Angela Wright, US Researcher at Amnesty International

– Hele denne saken kjennetegnes av mange rare handlinger, særlig da fra FBI sin side. FBI har selv innrømmet at de har lagt sterkt press på en kvinne for at hun skulle tilstå at hun var kjæresten til Leonard Peltier og at hun så hvordan han skjøt de to personene han skal ha drept. Dette gjorde de for å få ham utlevert fra Canada den gangen, forklarer Gerald Folkvord.

Senere har eksperter på ballistikk i FBI påpekt at det våpenet Peltier angivelig skal ha brukt under disse drapene antagelig ikke var det samme våpenet som drapsvåpenet.

– Ingen av disse informasjonene var det lov å bruke under rettssaken. Dommeren sa at særlig den første informasjonen om at FBI skal ha lagt press på denne kvinnen, ville undergrave juryen tillit i delstaten hvor rettssaken ble ført. Dermed fikk ikke forsvareren lov til å bruke denne informasjonen som bevismateriale, sier Folkvord.

FBI-agentene ble beskutt

Her er et kort referat fra det Wikipedia skriver om hendelsesforløpet i forbindelse med drapet av de to FBI-agentene. Informasjonen er oversatt fra engelsk til norsk av redaksjonen:

«Det var 26. juni 1975 det fatale skjedde. De to spesialagentene Jack R. Coler og Ronald A. Williams fra Federal Bureau of Investigation (FBI) søkte da etter en ung mann kalt Jimmy Eagle i Pine Ridge. De ville forhøre ham om angrepet på og ranet av to lokale ranch-arbeidere.

Williams og Coler kjørte i hver sin sivile bil da de observerte og begynte å forfølge en rød pick-up, som stemte med beskrivelsen av bilen som tilhørte Jimmy Eagle.

Leonard Peltier

Leonard Peltier.

Foto: Pressebilde

På den tiden var Peltier en rømling med arrestordre utstedt i Milwaukee, Wisconsin. Han var siktet for å ha stukket av for å unngå tiltale for drapsforsøk på en Milwaukee-politimann, som ikke var på vakt. Peltier ble senere frikjent for denne forbrytelsen.

Williams meldte senere over radioen sin at han og Coler hadde kommet under kraftig geværild fra de som befant seg i pick-upen, og at de ikke var i stand til å besvare ilden med sine 38 Special pistoler. Williams meldte også om at de kom til å bli drept hvis de ikke snarest fikk forsterkninger.

Spesialagent i FBI Gary Adams var den første til å besvare Williams sitt rop om assistanse, men også han havnet under intenst geværild fra Jumping Bull Ranchen. Derfor var det umulig for ham å nå frem til eller å se Coler og Williams.

Klokken 4:31 på ettermiddagen fant myndighetene likene til Williams og Coler inne i bilene sine. Til sammen 125 kulehull ble funnet i agentenes biler, mange av disse fra en 223 Remington rifle (5,56 mm).

I 1977 ble Leonard Peltier dømt til to livstids-dommer for mord i første grad. I 1992 laget Robert Redford og Michael Apted dokumentaren «Incident at Oglala» og hans støttespillere regner Peltier som en politisk fange.»

– Det eneste Leonard Peltier selv har innrømmet er at han var tilstede da de to FBI-agentene ble drept. Han nekter imidlertid for å ha noe med drapene å gjøre og det finnes heller ikke noen fysiske bevis, så langt vi kan se, som knytter ham til disse drapene, påpeker Gerald Folkvord.

21. mai blir det holdt en marsj til støtte for Leonard Peltier i byen Tacoma, Washington. Marsjen går gjenno sentrum av byen og avsluttes utenfor den føderale rettsbygningen. Parolen for marsjen er «Løslat den amerikanske urfolksaktivisten Leonard Peltier» .

As individual fingers we can easily be broken, but all together we make a mighty fist.

Sitting Bull