Hopp til innhold

Alternativ nobelpris til fremtredende inuittkvinne

Sheila Watt-Cloutier deler prisen med tre andre vinnere.

Sheila Watt-Cloutier

Sheila Watt-Cloutier har brukt hele sitt voksne liv til å kjempe for inuittenes rett til å bevare sin kultur og hun har også spredt informasjon om hvordan klimaendringene påvirker de arktiske befolkningene.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

CO₂ i atmosfæren
425,4 ppm
1,5-gradersmålet
+1,13 °C
Les mer  om klima

Hun er en av de mest fremtredende representantene for inuittene i Canada.

Tidligere denne uken ble Sheila Watt-Cloutier tildelt prisen «The Right Livelighood Award», som også er kjent under navnet Alternativ Nobelpris. Prisen deler hun med tre andre, opplyser KNR.

The Right Livelihood Award 2015

Her er de fire vinnerne av «The Right Livelighood Award 2015».

Foto: Skjermdump / The Right Livelihood Award

«The Right Livelighood Award» er på 3 millioner svenske kroner og ble stiftet i 1980 av den svensk/tyske frimerkesamleren Jakob Uexküll, og den deles ut til personer som tappert har levd etter det prinsippet at «alle mennesker skal respekteres og at naturens ressurser skal fordeles rettferdig».

Inuittlederen Sheila Watt-Cloutier en av fire vinnere av årets alternative Nobelpris.

Hun fikk prisen for sitt livslange arbeid til forsvar av Arktis og for befolkningens rett til å bevare sin kultur, og ikke minst hennes arbeid for å spre informasjon om klimaendringenes påvirkning av de arktiske befolkninger.

Hun deler prisen med atomvåpenmodstanderen Tony de Brum fra Marshalløyene, en aktivist for homorettigheter i Uganda, og en italiensk lege, som har viet sitt liv til behandling av krigsofre.

Vant Sofie-prisen

I 2005 vant Sheila Watt-Cloutier Sofie-prisen fordi hun som leder av inuittenes organisasjon Inuit Circumpolar Conference (ICC) brakte spørsmålet om menneskerettigheter inn i kampen mot menneskeskapte klimaendringer.

Sheila Watt-Cloutier

Sheila Watt-Cloutier.

Foto: Stephen Lowe / Pressebilde

Hun viser til at temperaturøkningen og spredningen av miljøgifter i arktiske områder ikke bare har alvorlige følger for naturen, men også for menneskers livssituasjon og for selve den inuittiske kulturen.

– Vår skjebne er et forvarsel for resten av verden. Klimaforandringene representerer en trussel for hele kloden, men er allerede blodig alvor for oss som lever i de arktiske områdene, sier Watt-Cloutier.

Sofie-prisen ble opprettet i 1997 etter et initiativ fra forfatteren Jostein Gaarder og hans kone Siri Dannevig. Prisen er på 100.000 dollar.

En av de ti viktigste canadiere

Sheila Watt-Cloutier ble i 2010 hedret som en av «de viktigste canadiere» for sin innsats på klimaområdet.

Den canadiske storavisen Globe and Mail hadde i begynnelsen av januar 2010 et bilde av Sheila Watt-Cloutier på forsiden. Avisen kalte henne for en av de ti viktigste canadiere i det siste tiåret.

Sheila Watt-Cloutier kommer opprinnelig fra Kuujjuaq i Nunavik og er tidligere president for Inuit Circumpolar Council (ICC).

«Det var hun som fikk alarmklokkene til å ringe om klimaendringene i arktis», skrev avisen.

Korte nyheter

  • 26 elfápmoprošeavtta dieđihuvvon Finnmárkui

    Go NVE áigemearri dievai mánnodaga dán vahkku, de ledje dieđihan 26 elfápmoprošeavtta Finnmárkui. Leat ollu eambbo ohcamušat go masa lea kapasitehta
    NVE áigu vuoruhit prošeavttaid gaskkas ovdal geasi.

    – Livččii boastut geavahit áiggi ja kapasitehta sihke NVE:i ja eará beliide meannudit buot 26 prošeavtta. Ovttas gielddaiguin mii áigut dál válljet guđiid prošeavttaiguin bargat viidáseappot. Geassemánu gaskkamuttus NVE ovddida visogova mii čájeha makkár prošeavttat besset mielde viidáset proseassas, dadjá čázádat- ja energiijadirektevra Kjetil Lund.  

    Oktiibuot leat dieđihuvvon 26 prošeavtta, mat leat juhkkon čuovvovaš logi gildii: Áltá, Bearalváhki, Báhcavuotna, Gáŋgaviika, Hámmerfeasta, Ákŋoluokta, Davvesiida, Davvenjárga, Porsáŋgu ja Čáhcesuolu. Muhtun prošeavttat gusket guovtti gildii.

  • Stor interesse for å bygge ut fornybar kraft i Finnmark

    Da NVEs frist gikk ut mandag denne uken var det meldt inn 26 kraftprosjekter i Finnmark. Det er langt flere enn det vil være kapasitet til, selv ved en kraftig oppgradering av strømnettet i fylket.

    NVE vil prioritere mellom prosjektene før sommeren.

    – Det ville være feil bruk av tid og kapasitet både for NVE og andre parter å ta alle de 26 prosjektene til behandling. I dialog med kommunene vil vi nå gjøre en prioritering av de innsendte meldingene. I midten av juni vil NVE legge fram en oversikt over hvilke prosjekter som blir med videre i prosessen, sier vassdrags- og energidirektør Kjetil Lund.  

    Før fristen 22.april ble det sendt inn 21 nye vindkraftmeldinger, og 1 prosjektbeskrivelse om utvidelse av et vannkraftanlegg. I tillegg er det tidligere sendt inn 3 vindkraftmeldinger og 1 vindkraftsøknad.

    Totalt er det meldt inn 26 prosjekter fordelt på følgende ti kommuner: Alta, Berlevåg, Båtsfjord, Gamvik, Hammerfest, Hasvik, Lebesby, Nordkapp, Porsanger og Vadsø. Noen av prosjektene berører to kommuner.

    Fullstendig liste med beskrivelse av prosjektene finner du på NVEs nettsider.

    NVE arrangerer et digitalt infomøte om arbeidet i Finnmark klokken 09.00 i dag, torsdag 25.april. Møtet er åpent for alle. Her kan du melde deg på møtet.

    Den nye 420 kv-linjen fra Balsfjord til Skaidi nærmer seg ferdig. Her kan man se linjen på Sennalandet.
    Foto: Allan Klo / NRK
  • Davvi-Norgga čáhcemagasiidnan unnán čáhci

    Ii goassige ovdal leat leamaš ná unnán čáhci Davvi-Norgga čáhcemagasiidnan go dál, nu dieđiha Europower. Elfápmoanalytihkkár Olav Botnen dadjá sivvan dása lea dat goike ja gálbma dálvi.

    – Leamaš uhccán muohta ja nu lea čáhcemagasiinnain uhccán čáhci dál, dadjá Botnen.