Alternativ nobelpris til fremtredende inuittkvinne

Sheila Watt-Cloutier deler prisen med tre andre vinnere.

Sheila Watt-Cloutier

Sheila Watt-Cloutier har brukt hele sitt voksne liv til å kjempe for inuittenes rett til å bevare sin kultur og hun har også spredt informasjon om hvordan klimaendringene påvirker de arktiske befolkningene.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

Hun er en av de mest fremtredende representantene for inuittene i Canada.

Tidligere denne uken ble Sheila Watt-Cloutier tildelt prisen «The Right Livelighood Award», som også er kjent under navnet Alternativ Nobelpris. Prisen deler hun med tre andre, opplyser KNR.

The Right Livelihood Award 2015

Her er de fire vinnerne av «The Right Livelighood Award 2015».

Foto: Skjermdump / The Right Livelihood Award

«The Right Livelighood Award» er på 3 millioner svenske kroner og ble stiftet i 1980 av den svensk/tyske frimerkesamleren Jakob Uexküll, og den deles ut til personer som tappert har levd etter det prinsippet at «alle mennesker skal respekteres og at naturens ressurser skal fordeles rettferdig».

Inuittlederen Sheila Watt-Cloutier en av fire vinnere av årets alternative Nobelpris.

Hun fikk prisen for sitt livslange arbeid til forsvar av Arktis og for befolkningens rett til å bevare sin kultur, og ikke minst hennes arbeid for å spre informasjon om klimaendringenes påvirkning av de arktiske befolkninger.

Hun deler prisen med atomvåpenmodstanderen Tony de Brum fra Marshalløyene, en aktivist for homorettigheter i Uganda, og en italiensk lege, som har viet sitt liv til behandling av krigsofre.

Vant Sofie-prisen

I 2005 vant Sheila Watt-Cloutier Sofie-prisen fordi hun som leder av inuittenes organisasjon Inuit Circumpolar Conference (ICC) brakte spørsmålet om menneskerettigheter inn i kampen mot menneskeskapte klimaendringer.

Sheila Watt-Cloutier

Sheila Watt-Cloutier.

Foto: Stephen Lowe / Pressebilde

Hun viser til at temperaturøkningen og spredningen av miljøgifter i arktiske områder ikke bare har alvorlige følger for naturen, men også for menneskers livssituasjon og for selve den inuittiske kulturen.

– Vår skjebne er et forvarsel for resten av verden. Klimaforandringene representerer en trussel for hele kloden, men er allerede blodig alvor for oss som lever i de arktiske områdene, sier Watt-Cloutier.

Sofie-prisen ble opprettet i 1997 etter et initiativ fra forfatteren Jostein Gaarder og hans kone Siri Dannevig. Prisen er på 100.000 dollar.

En av de ti viktigste canadiere

Sheila Watt-Cloutier ble i 2010 hedret som en av «de viktigste canadiere» for sin innsats på klimaområdet.

Den canadiske storavisen Globe and Mail hadde i begynnelsen av januar 2010 et bilde av Sheila Watt-Cloutier på forsiden. Avisen kalte henne for en av de ti viktigste canadiere i det siste tiåret.

Sheila Watt-Cloutier kommer opprinnelig fra Kuujjuaq i Nunavik og er tidligere president for Inuit Circumpolar Council (ICC).

«Det var hun som fikk alarmklokkene til å ringe om klimaendringene i arktis», skrev avisen.