Alta skiltes på samisk og kvensk

Samer og kvener i Alta gleder seg over å endelig få flere veiskilt på tre språk i kommunen.

Alta

Skiltet ved inngangen til Alta har allerede vært trespråklig en god stund. Nå kommer det flere.

Foto: Nyhetsspiller


På selveste Samefolkets dag, fikk Alta sameforening og Alta qvenforeningbrev fra Statens vegvesen om at det blir nye stedsnavnskilt i Alta kommune, skriver Altaposten.

Langs E6 skal stedsnavnene i Alta nå skiltes på norsk, samisk og kvensk. Først ute er Rafsbotn og Langfjordbotn.

Flerkulturelle Alta

Alta Sameforening er en av initiativtakerne til dette, og leder John Harald Skum mener dette er viktig:

– Vi synes det er veldig viktig å få synliggjort den flerkulturelle historien som Alta har. Og jeg synes stedsnavnskilting er fin måte å gjøre nettopp dette på.

– Ingen protester

John Harald Skum

Leder i Alta sameforening, John Harald Skum.

Foto: Eilif Aslaksen / NRK

Samiske skilter har en lang og vond tradisjon for å vekke sterke følelser i befolkningen, og har ved mange anledninger blitt utsatt for hærverk. Men John Harald Skum tror ikke at dette vil skje i Alta:

– Jeg tror at befolkningen generelt er positiv til dette. De samisk stedsnavnene ble jo vedtatt allerede i 2004. I 2007 fikk vi opp det første skiltet, og det har ikke vært noen protester underveis i denne prosessen.

– Sameforeningen var sammen med qvenforeninga i media i juni, der vi frontet at vi ville ha opp resten av skiltene langs E6 på tre språk. Og da var det heller ingen kommentarer, verken i media eller andre steder. Så jeg tror folk er veldig positiv til dette.

– Det vil komme flere

Skum sier at dette bare er begynnelsen, og at framtidens Alta vil bli enda mer synlig som en trespråklig kommune. Flere steder vil få nye skilter:

– Det vil det komme. Etterhvert som den nye E6-traséen fra Langfjordbotn til Alta blir ferdig, så blir de å oppruste skiltene, og da får stedene langst strekningen skilter på tre språk. Foreksempel Talvik og Kåfjord, sier John Harald Skum til NRK.

De nye skiltene:

  • Langfjordbotn, Láhkovuonbahta, Lankovuono
  • Rafsbotn, Reaššvuonna, Rässivuono

Hør saken på samisk her: