Disse 15 samiske Instagram-profilene må du bare få med deg

Dette er lista over Instagram-kontoene vi tror kommer til å fargelegge og underholde deg på Instagram.

Bildemontasje av samiske instagrammere

GODT & BLANDET: Når man leter etter samisk innhold på Instagram er det mye forskjellig man finner. Fra venstre daiddart, John Sammol Kemi, renzate og Ella Marie Hætta Isaksen.

Om sommeren har vi ekstra god tid på å scrolle med telefonen, i havet av bra innhold hadde vi lyst til å finne noe av det beste på Instagram som Sápmi har å by på.

Nå har vi samlet en rekke kontoer som vi tror gjenspeiler det samiske på Instagram.

Laster Giphy-innhold

For å gjøre det litt enklere har vi kategorisert de samiske Instagram-profilene. Først ute er humorkontoene.

Flesteparten av humorkontoene er anonyme, dette kan gjøre det enklere for de å publisere variert godt innhold når kontoen ikke er knyttet til et spesifikt ansikt eller person.

@tjaenieh

Denne moroklumpen av en instagramkonto drives av Katarina Blind som er utdannet illustratør. Her er det en konto som kombinerer lekre tegninger, god dose samisk gjenkjennelsesfaktor og identitet. Men Blind henger også med på hva som skjer av samiske saker og lager tegninger inspirert av dem, blant annet Girjas-saken.

@buhtabaggi

Buhtabaggi er en nordsamisk konto som lager memes av gammelt samisk TV innhold. Her snakker vi om noen som virkelig har dykket inni NRK:s arkiv, lager små videosnutt og legger på humoristisk tekst. Vedkommende tør til og med å tulle med legenden Nils-Aslak Valkeapää.

@ajluovtakmeme

Lulesamiske memes med høy gjenkjennelsesfaktor. Kontoen er relativt ny men publiserer relativt ofte. Finner som oftest bilder av det som ligger ute på internett. Det finnes ikke så mange lulesamiske humor Instagramkontoer, i tillegg er det jo en god mulighet til å lære seg lulesamiske ord.

View this post on Instagram

Ale majt visjá 🥵

A post shared by Ájluovtak meme 👽🪐☄️ (@ajluovtakmeme) on

@saamireciliencememes

Denne kontoen kaller seg en ekte ČSV. Insta-postene har som oftest alltid en politisk mening bak bildene som deles. Kontoen beskriver seg selv som en samisk motstandskonto.

Vi har valgt å kalle den neste kategorien godt og blandet. Rett og slett fordi de er unike av sin slag og det er vanskelig å kategorisere dem.

@mittsapmi

Mitt Sápmi er en «stafettkonto» med det menes det at dette er en konto som hvem som helst i Sápmi kan bruke. «Vi deler fra våre liv for at dere må vite at vi finnes, et urfolk blant dere», står det i beskrivelsen av kontoen. I denne kontoen blir følgerne kjent med unge samer over hele Sápmi. Tanken er at man skal dele sin hverdag og det som interesserer dem i en uke på denne kontoen.

@samissanit

Sámissánit er en konto som legger ut poesi fra samiske forfattere. Diktene som publiseres er på alle samiske språk. Dette er en unik konto som gir folk muligheten til å oppdage poesi i en plattform folk flest ikke forventer seg det.

@daiddart

Kontoen er fylt med vakker samisk kunst. Absolutt verdt å få med seg de fine fargerike insta-postene som definitivt fargelegger Instagram-feeden.

@Baby_the_albino_reindeer

Baby the albino reindeer, tittelen på kontoen er veldig forklarende. Her legges det ut bilder av Baby som er en hvit kjørerein i Sevettijärvi, Finland. Elsker du å se på søte dyr på Instagram så er dette kontoen å følge. Bare se på bildet nedenfor.

@yamalexpedition

Bli med til den russiske tundraen og se bilder av yamal folket. Et urfok som hører til i Russland. På denne kontoen publiseres det bilder året rundt og man får et unikt innblikk i livene til yamal folket.

@samekofter

Kontoen Samekofter deler bilder av samiske kofter og duodji. Alle som merker bildene sine med emneknaggen samekofter kan bli delt på denne kontoen. I denne kontoen kan man få en god dose inspirasjon og få se kofter i alle slags farger fra hele Sápmi.

@duodji

Kontoen er lagd for å vise fram duodji altså samisk håndverk fra duojáre fra hele Sápmi. På denne kontoen kan man få rikelig med inspirasjon eller bare bla gjennom fine bilder av duodji og se det fine som lages.

Siste kategori, her har vi samlet en variert blanding av samiske influencere og artister som virkelig vet å bruke denne plattformen. Noen av disse treffer med sitt spesifikke innhold knyttet til et tema, mens noen treffer med bare å være seg selv.

@miennasverden

Fra huset sitt deler Astrid Mienna eller miennasverden interiørbilder med sine 133 000 følgere. De stilrene bildene fra huset sitt har helt klart truffet et publikum og kan være god inspirasjon til de som er interesserte i det.

@renzate

Renate Lindseth har 75 000 følgere på Instagram. Lindseth legger ut kun sminkebilder på kontoen sin, og da spesielt øyensminke. Med fargerike og kreative grep får følgerne med seg den unike øyensminken. Bare se på bildet nedenfor der Renate har sminket øyenskyggen sin som et sameflagg.

View this post on Instagram

@hairbymaiken.b did my hair last week, if you’re ever in need of a hairdresser in finnmark, i recommend going to her at @haarekalta ! Slide to see how gorgeous my hair is... I am so happy w it🥺😍 #sponsetbehandling This look is very personal to me. This is a look of the Sámi flag. If you don’t know much about the Sámi people, please read up on it! For those of you who don’t know, I am Sámi. I am from a small town called Kárásjohka(Karasjok) which is in Northern Norway. The first language I learned to speak when I was little was Sámi. I have always been proud of my Sámi heritage, but I never speak about it because I have been bullied because I was Sámi. I will be posting a little bit about the Sámi history on my story, so please, if you’re interested, go read up on it. I will make it a highlight 🥰 ———————————————————————— (Products marked with * is gifted) ———————————————————————— PRODUCTS: ———————————————————————— 👁EYES: @morphebrushes x @jamescharles palette* @anastasiabeverlyhills eyeprimer * ———————————————————————— 👁LASH: @yourlashesofficial ‘ARIA’ + @milkmakeup KUSH mascara * ————————————————————————👁EYEBROWS: @kyliecosmetics ‘Medium Brown’ brow powder duo + @kyliecosmetics KyBrow gel* ———————————————————————— ✨HIGHLIGHT&BLUSH: @smashboxnordic halo highlighter + @kyliecosmetics ‘Pink Dreams’ blush*———————————————————————— 💋LIPS: @morphebrushes steamy super matte ————————————————————————👩🏼BASE: @smashboxcosmetics primer oil + @smashboxnordic photo finish primerizer + @isadoranorway skin beauty perfecting & protecting foundation ‘03 nude’ + @makeuprevolution conceal & define ‘C7’ + @anastasiabeverlyhills ‘vanilla’ loose setting powder ———————————————————————— 👩🏼CONTOUR&BRONZER: @anastasiabeverlyhills cream contour ‘LIGHT’ + ‘Shade + Light’ contour @kvdveganbeauty *

A post shared by 𝑅𝑒𝓃𝒶𝓉𝑒 🇳🇴 (@renzate) on

@ellamariehi

Ella Marie Hætta Isaksen er vel først fremst artist. Men hun bruker også Instagram til så mye annet. Hun er politisk engasjert og har vokst seg til å bli en viktig samisk stemme som bruker blant annet sosiale medier for å få frem budskapet sitt. Samtidig som følgerne også får et innblikk på det musikalske, hverdagslige og kjendisfester.

@johnsammol

John Sammol Kemi ble fort en yndling da han i vinter deltok på realityserien Ex on The Beach. Den bråkjekke unge mannen vet å by på seg selv. Med sine 25 000 følgere deler han jevnlig bilder av livet i storbyen fylt med fest og venner.

Om du ble inspirert og har lyst til å bli enda bedre på å instabilder, her kan du få tips på hvordan du kan få Instagram-bildene dine til å skinne.