Alkoholen dreper barnas juleglede

Julehøytiden ringes nok en gang inn, samtidig vekkes også vonde minner fra fjorårets jul. Barn går fra glede til frykt på grunn av foreldrenes alkoholkonsum.

Alkoholmisbruk i julen bildemontasje

Montasjebilde med familieterapeut Eilif Norvang, som bekymrer seg for at mange barn opplever alkoholmisbruk i julehøytiden.

Foto: Kallestad, Gorm/Piera Balto / NTB scanpix/NRK

Før julen svirrer det mange tanker rundt i hodet til et barn og de går inn i julen med skrekkblandet fryd. De gruer seg i lang tid på forhånd og planlegger hvordan deres jul skal bli fredeligst mulig.

– På forhånd tenker de hvordan de skal rømme, bli usynlig, eller om de klarer å få fred denne julen, sier Norvang som er familieterapeut ved Indre Finnmark Familievernkontor.

Fra ansvarsløs til ansvarlig

Mange forbinder denne høytiden med jul og glede, men for barnene som opplever at foreldrene konsumerer store mengder alkohol, ødelegges gleden.

– Barnet prøver å skape fred i sitt eget hjem slik at foreldrene ikke begynner å krangle og drikke så mye. Måten de gjør dette på er gjennom å endre oppførselen sin slik at foreldrene ikke skal drikke og bråke, sier Norvang.

Når bråket i hjemmet har begynt er barnene på tå og hev. Noen barn har også måtte gå drastisk til verks for å slippe bråket som oppstår i hjemmet.

– Jeg vet om et tilfelle der et barn hadde lagt klærne sine ved sengekanten klart for å ha muligheten til å komme seg fort ut når bråket begynner.

– Deretter hoppet barnet på skuteren for å unnslippe familiebråket og kjørte hele natten, barnet var på denne tiden bare ti år gammel. Det var barnets jul, sier Norvang.

Lukten av alkohol vekker vonde minner

Barn blir mer påvirket av alkoholen enn hva vi tror og legger fort merke til dersom foreldrene åpner flasken.

– Barn observerer, legger merke til og trenger ikke å gjøre mer enn å gå forbi og lukte, så merker de den kjente lukten, og det er lukten av redsel, sier Norvang.

Hva burde familier med alkoholproblemer gjøre?

– Vi anbefaler folk flest til å minske alkoholbruken i julen. Samtidig må vi huske at alkohol er allment akseptert, men så fort det går utover barnet i familien så er det ikke akseptabelt, sier Norvang.

  • Hør hele intervjuet på samisk fra Buorre Iđit Sápmi her: