Alice skal konkurrere mot blodtrimmede hardinger

Offroad Finnmark karakteriseres som verdens hardeste ritt. Alice Balto som kaller seg for en mosjonist stiller også på startstreken klar for årets største utfordring.

VÅTT: Myrene rundt Šuoššjávri var ifølge Alice Balto oversvømt kun for noen uker siden. Mens filmingen her ble gjort var ganske mye blitt tørt, mente Balto.

– Den harde traseen og all myggen blir nok det som kommer til å tære mest i år, sier Balto.

For fjerde gang skal hun legge ut på den 300 kilometer lange utfordringen over Finnmarksvidda. Sammen med sin makker Fredrik Helland skal de slite seg over flere elver, myrer og steinete utforkjøringer.

Alice Balto på terrengsykkelen

BREDT GLIS: Hun satser alt på å fullføre årets harde utgave av terrengrittet. Forhåpentligvis ender rittet med at hun triller over mål med et slikt glis.

Foto: Anders Boine Verstad / NRK

– I år må jeg virkelig slåss mot meg selv. Jeg fullførte ikke fjorårets konkurranse, så nå må jeg virkelig være hard i hodet og si til meg selv at i år skal jeg fullføre, sier Balto.

Liker utfordringer

I løpet av en gjennomsnittlig uke trener Balto rundt tolv timer. På de aller hardeste ukene bikker hun godt over tjue timer.

Til tross for dette setter hun et mosjonist-stempel på seg selv, men selv om hun ikke karakteriserer seg som blodtrimmet så sier hun ikke nei takk til harde utfordringer.

– Jeg deltar i konkurransen for at jeg trenger noen ekstreme utfordringer. Konkurransetiden er på rundt 40 timer og man sover ikke på femti timer. Det er vell ikke så sunt, men det er artig å delta da!

I en travel hverdag må familieliv, jobb og andre aktiviteter sjongleres om en hverandre. Selv om hun så vidt føler at det er nok timer i døgnet vil hun fortsatt prøve ut det spesielle livet som utøver.

– Jeg vil prøve meg på toppidrettslivet. Det var de utfordringene da ... Jeg vil bare prøve å kjenne på kroppen hvordan det livet er. God form er også en del av det som kommer med, sier Balto.

Alice Balto i terrenget på sykkel

FULL RULLE: Steiner, myrer og bratte helninger er ingen problem for Balto. Tidligere partnere i konkurransen har sagt at hun er helt «gal» i utforkjøringene.

Foto: Anders Boine Verstad / NRK

Helhetlig ramme

Arrangementet til Offroad Finnmark strekker seg over en hel uke. Det blir arrangert både barneritt og andre arrangement. Den 150 kilometer lange utgaven starter i morgen. 300 kilometeren hvor Balto skal delta starter torsdag 3. august, mens 700 kilometeren starter tirsdag 1. august.

Mens syklistene er ute på Finnmarksvidda prøver arrangøren å skape et bedre arrangement for dem som ikke er på sykkelsetet.

Anders Homlong Abrahamsen på terrengsykkelen

ARRANGØR: Anders Homlong Abrahamsen trives like godt med å være på sykkelen som å være arrangør.

Foto: Jon Vidar Bull / Privat

– I årets utgave skal vi prøve å lage en bedre ramme rundt rittet. Vi prøver å bygge opp en festival med festivaltelt i sentrum med tilhørende matservering og musikk, sier arrangør Anders Homlong Abrahamsen.

Og selv om Birkebeinerrittet merker en kraftig nedgang holder Offroad Finnmark et stabilt antall deltagere.

– I 300-klassen er det litt over 180 ryttere. På den lengste distansen er det 40 stykker som er påmeldt. Dette er nokså nøyaktig like mange lag sammenlignet med i fjor, sier Homlong Abrahamsen.