Her er aktørene i maktkampen

Willy Ørnebakks plan var å finne en ny visepresidentkandidat. Dette har skjedd uten at sittende president Egil Olli har vært klar over spillet i kulissene.

Willy Ørnebakk
Foto: Eilif Aslaksen / NRK

Ørnebakk er i dag parlamentarisk leder for Aps sametingsgruppe, og dermed en av presidentens nærmeste.

Ifølge sentrale kilder i Ap har 48-åringen klare ambisjoner om å ta over presidentvervet.

– Jeg har ingen kommentarer, sier Ørnebakk som er tydelig overrasket over at maktspillet han er en del av nå brettes ut.

Vil til topps

Ørnebakk ble nylig nominert på topp på Arbeiderpartiets liste i Gáisi valgkrets , og vil dermed gå løs på sin fjerde periode. Han er gårdbruker fra Storfjord i Nord-Troms. På Sametinget har han siden 1997 vært en av de mest markante politikerne.

Vibeke Larsen

Vibele Larsen fikk telefon fra Willy Ørnebakk.

Foto: Eilif Aslaksen / NRK

I det siste har Willy Ørnebakk intensivert innsatsen for å klatre helt til topps i partiets sametingshierarki. I dag bekrefter Vibeke Larsen overfor NRK Sámi Radio at Ørnebakk ringte henne for å høre om hun kunne tenke seg å bli visepresidentkandidat.

LES OGSÅ: Ville fjerne visepresidenten

Under denne telefonsamtalen ble det ikke diskutert hvem som var presidentkandidat. Men som parlamentarisk leder visste selvsagt Ørnebakk på det tidspunktet han ringte til Larsen, at Egil Olli klart hadde signalisert at han var presidentkandidat. Like innlysende må det ha vært for ham at Marianne Balto var en naturlig visepresidentkandidat.

Flere kilder NRK Sámi Radio har snakket med, har et klart inntrykk av at Willy Ørnebakk selv ønsket presidentkandidaturet. Hva er grunnen til at han plutselig ønsker å finne en ny visepresidentkandidat til Egil Olli? Hans utgangspunkt er selvsagt ikke dette, men å bygge opp en maktbase rundt seg selv i forkant av Aps samepolitiske konferanse i Tromsø.

I dag vil Ørnebakk trolig benekte dette på det sterkeste og karakterisere dette som spekulasjoner. Noe annet kan han ikke gjøre, men det er en annen sak om han vil bli trodd.

Drahjelp

En del av opplegget har vært å bygge opp tilstrekkelig støtte for seg selv blant annet for å være best mulig rustet til kandidaturet. Her har Willy Ørnebakk fått drahjelp fra Finnmark Aps fylkessekretær John Erik Pedersen. NRK Sámi Radio har ingen konkret dokumentasjon eller kilder som kan bekrefte at det har vært samtaler mellom Ørnebakk og Pedersen om opplegget.

Magnhild Mathisen

Magnhild Mathisen.

Foto: Eilif Aslaksen / NRK

LES OGSÅ: Uønsket av tidligere Helga-rådgiver

Derimot er det klart at det i Aps samepolitiske rekker finnes folk som ikke ønsker duoen Olli/Balto i topposisjonene. Veteranen Magnhild Mathisen er en av disse. Etter at hun for fire år siden ble vraket som visepresidentkandidat, har forholdet mellom henne og Balto ikke vært det beste. Derfor har Mathisen helt klart ønsket seg en annen visepresidentkandidat enn den sittende.

Olli er selv årsaken

Årsaken til maktspillet som nå brettes ut, har sitt utspring i dette:

– Jeg stiller som kandidat både i valgkretsen og som presidentkandidat for Arbeiderpartiet.

Egil Olli kom med uttalelsen 3. november i fjor .

For mange - spesielt i hans egen sametingsgruppe - kom dette overraskende. De fleste ventet en annen avgjørelse. Med Olli ute av bildet, ville det bli et åpnere oppgjør om posisjonen. I løpet av mørkeperioden og ved inngangen av det nye året, startet derfor et spill i kulissene for å svekke Ollis muligheter.

Før Olli offisielt bekreftet at han fortsatt ville være sjef, hadde han inngående og fortrolige samtaler med visepresident Marianne Balto. Kvinnen som for fire år siden var Ollis konkurrent, ble etter disse samtalene den viktigste bærebjelken i Ollis posisjonering.

Langsiktig plan

For Willy Ørnebakk ble den nyinngåtte alliansen mellom Olli og Balto en utfordring. Ikke bare i forhold til høstens valg, men langsiktig også.

President Egil Olli og visepresident Marianne Balto

Olli inngikk allianse med Balto før han sa ja til gjenvalg.

Foto: Eilif Aslaksen / NRK

Forutsatt at Ap beholder makta etter valget, og med Balto som visepresident, ville hun være den naturlige presidentkandidaten i 2013. For å unngå dette, var det viktig for Willy Ørnebakk å nøytralisere Marianne Balto foran dette valget. Det er den mest naturlige forklaringen på hvorfor han kontaktet rådsmedlem Vibeke Larsen med spørsmål om hun kunne bli visepresident foran høstens valg.

Maktkampen og spillet internt i same-Ap har allerede satt i gang en rekke brannslukkinger i "rosenes leir". For mange vil den gamle partisekretærens ord bli svært tydelige:

– Arbeiderpartiet er ingen søndagsskole, sa Haakon Lie.

Og det er ikke lenge til søndag 1. mars når Aps presidentkandidat skal utnevnes i Tromsø.