NRK Meny
Normal

Samisk legende fikk en liten del av Oslo «oppkalt» etter seg

Feminister gikk til aksjon og «omdøpte» deler av hovedstaden i kjente og historiske samekvinners navn. Negative reaksjoner har uteblitt, hevder en av initiativtakerne.

Elsa Laulas plass

FIKK EN BIT AV RÅDHUSPLASSEN: Den samiske pioneren Elsa Laula Renberg samlet samene til det aller første landsmøtet i Trondheim i 1917.

Foto: Cathrine Linn Kristiansen

Elsa Laula Renberg

HEDRET AV SKILTSTUNT: Elsa Laula Renberg (1877 – 1931).

Foto: Tromsø Museum

Det var Kvinnefronten og Feministisk Initiativ som i går gjennomførte en rekke gateskilt-stunt i Oslo, i anledning arrangementet «Kvinnehistorisk natt».

Med stige under armene gikk en hel gjeng med feministiske aksjonister rundt i hovedstadsgatene og hengte opp egne «hjemmekonstruerte» gateskilt, kan nettavisa Vårt Oslo fortelle (ekstern lenke).

Gateskiltene bar navnene etter kjente og historiske kvinner i Norge, som aksjonistene mener fortjener å bli hedret med gatenavn.

Og på feministenes gatenavn-ønskeliste, og som i går fikk «omdøpt» gater etter seg, finner vi iallfall tre samiske kvinner, hvorav Elsa Laula Renberg og Mari Boine er to av dem.

– Kvinners historie like viktige

Cathrine Linn Kristiansen

DELTOK I SKILTAKSJON: Styremedlem og talsperson for Feministisk Initiativ Oslo, Cathrine Linn Kristiansen.

Foto: Sarah Pierstorff / NRK

En av initiativtakerne som gikk i bresjen for aksjonen, er Cathrine Linn Kristiansen fra partiet Feministisk Initiativ.

Hun mener kvinners historie alltid har blitt usynliggjort.

– Hele 12 eller flere menn har minst to gater oppkalt etter seg. At det er menn som preger bybildet, henger sammen med at det er menn som historisk har hatt makten. Kvinners bragder har ikke blitt sett på som like mye verdt, sier hun til nettavisa Vårt Oslo.

– Men Oslo og andre byer har et ansvar for å gi kvinner en plass i bybildet og vise at kvinner i vår historie er like viktige som menn, legger hun til.

Mari Boines gate

MIDLERTIDIG GATENAVN: Et av gatene ble oppkalt etter den kjente samiske artisten fra Finnmark.

Foto: Cathrine Linn Kristiansen

Ingen negative reaksjoner

Mari Boine

FIKK GATENAVN: Den folkekjære artisten Mari Boine.

Foto: Mette Ballovara / NRK

Når NRK tar en prat med Cathrine Linn Kristiansen rundt et døgn etter aksjonen, kan hun ikke se at aksjonistene har mottatt noen negative reaksjoner.

Et av gatenavnstuntene forklarer Kristiansen slik:

– Elsa Laula Renberg er jo en av dem som skapte det aller første møtet hvor samer samlet seg. Jeg vet at hun har vært en av de viktigste personene i moderne samisk historie.

– Og Renberg er jo en av dem som ikke har et gatenavn i Oslo oppkalt etter seg, og som absolutt burde ha det, sier Kristiansen til NRK.

Mener jordmor bør hedres

I tillegg til Elsa Laula Renberg og Mari Boine, mener aksjonistene at jordmorlegenden Kirsten Ravna Hansdatter Nystad (1889 – 1972) fra Karasjok bør få en gate oppkalt etter seg.

I løpet av 44 år tok Nystad imot rundt 1100 barn, hovedsakelig i området på og rundt Finnmarksvidda.

– Hun måtte gå i dagevis for å nå de fødende, skriver Kvinnefronten.no i sin begrunnelse for dette gatenavnønsket, og lister opp til sammen 32 historiske eller kjente kvinner de mener bør bedres (ekstern lenke).

Samtidig med feministenes skiltaksjon i Oslo, pågikk en lignende aksjon i Bergen.

Jordmor-Kirsten i Karasjok

GJORDE UTRETTELIG JORDMORINNSATS: Kirsten Ravna Hansdatter Nystad var en av de få unge kvinnene fra Finnmark som i gamle dager reiste sørover for å ta jordmorutdanning.

Foto: Privat