Ingen avklaring på Sametinget foreløpig

Sametingets plenum tok kl. 12 lunsjpause midt i forhandlingene om neste års budsjett. Først etter kl. 15 blir det klart om Aili Keskitalo (NSR) blir sittende som president.

Det drikkes kaffe under pausen i Sametingets plenumssal

PAUSE: Fram til Kl. 15 er det pause i forhandlingene på Sametinget. Begge leirer må prøve å få etablert flertall.

Foto: Dragan Cubrilo / NRK

Sametingspresidenten og sametingsrådet kan måtte gå i dag. Akkurat nå behandles Sametingets budsjett, som kan velte NSR og gi AP makten.

Et mulig flertall på Sametinget, anført av Arbeideiderpartiet, kan ende med å tvinge det sittende sametingsrådet til å gå av.

Det er Arbeiderpartiet på Sametinget som nå forsøker å samle flertall for sitt alternative budsjettforslag. Ingen kan med sikkerhet si hva som vil skje, men ut fra signaler fra sametingspolitikerne kan det tyde på at AP vil få flertall for sitt forslag.

– Ingen tillit til NSR lenger

– Jeg har skjønt at det er en flertallsgruppering bak forslag om nytt sametingsbudsjett. Da forventer jeg også at de styrer sammen, sa Toril Bakken Kåven fra lista Nordkalottfolket på Sametingets talerstol i dag.

Laila Susanne Vars fra partiet Árja sier at NSR ikke har brydd seg om å søke støtte selv om de er i mindretall.

– Vi har ingen tillit til NSRs sametingsgråd, sier Vars.

Lars Filip Paulsen fra Høyre, sier at dette kommer som følge av en politisk frustrasjon over NSRs vinglete politikk. Derfor har vi gått sammen med Ap og Árja om å lage et nytt budsjett, sier Paulsen.

Før plenum tok lunsj sto sittende sametingspresident Aili Keskitalo og formelig ba for sitt politiske liv som president.

– Vår dør er åpen – men jeg konstaterer at det er noen som ikke ønsker å forhandle med oss, sa en svært forundret sametingspresident Aili Keskitalo.