Aili Keskitalo anholdt i Russland

Presidentkandidaten avhørt av politiet for brudd på russiske visumbestemmelser.

Aili Keskitalo

Leder i NSR Aili Keskitalo ble tatt inn til avhør i Russland. Her er hun under valgkampen i Karasjok år.

Foto: Carl-Gøran Larsson / NRK

Russisk immigrasjonspoliti tok kl 17 i dag sametingspresidentkandidat Aili Keskitalo (NSR) inn til visumkontroll i Murmansk.

Murmansk, Russland

Murmansk er en sentral by i det euroarktiske samarbeidet.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

Hun deltok på et møte i regi av Den Arktiske parlamentariker komiteen i Murmansk i dag. Etter at hun hadde holdt et innlegg på møtet, kom senere fire politimenn kom for å anholde henne på hotellet hun befant seg i, mens møtet fortsatt var i gang.


– Jeg visste ikke bakgrunnen for at de kom for å hente meg, så det var litt ubehagelig å bli hentet av fire fremmede menn, forteller Keskitalo til NRK.

Samepolitikeren hadde nemlig reist inn til Russland på turistvisum, og man må ha forretningsvisum for å ha lov til å holde innlegg.

– Jeg har fått en bot på 2000 rubler, fordi jeg har holdt innlegg på dagens møte, og det har jeg ikke lov til å gjøre når jeg reiser på turistvisum.

Keskitalo hadde ikke tid til å ordne med forretningsvisum, og reiste derfor med turistvisum. Boten hun fikk utgjør omkring 370 norske kroner.

– Jeg er blitt løslatt, og er nå tilbake på hotellet, og alt går bare bra.

Hun legger til at hun ble behandlet pent av immigrasjonspolitiet, og alt gikk rolig for seg, både da dem hentet henne og under selve avhøret på immigrasjonsmyndighetenes kontor.

Mens hun var til avhør jobbet både Sametinget, ved direktør Rune Fjellheim, og Generalkonsulatet i Murmansk, ved generalkonsul Ole Andreas Lindeman, med å finne ut hvorfor Keskitalo ble tatt inn til avhør.

Aili Keskitalo reiser hjem til Norge i morgen tidlig.

Korte nyheter

 • Balto herjet: Tok fire av fem gull

  Sandra Maria Balto, som representerer Karasjok svømmeklubb, har denne helgen tatt fire av fem gull i årsklassemesterskapet for jenter 14 i svømming. Dermed vinner hun også soleklart sammenlagt i mesterskapet i Sandnes.

  De fire gullene kom på 400 meter fri fredag, 200 meter bryst lørdag samt seier i øvelsene 100 meter butterfly og 200 meter medley søndag.

  Sandra Maria Balto tok gull i årsklassemesterskapet for 14-åringer
  Foto: Karasjok Svømmeklubb
 • Hætta Isaksen almmuha girjji

  Les på norsk.

  Sámi artista Ella Marie Hætta Isaksen, guhte lea oassin ISÁK-joavkkus ja lea oasselástan ja vuoitán Stjernekamp-ráiddu 2018:s, álmmuha su vuosttaš girjji mas lea namma «Derfor må du vite at jeg er same».

  – Mun lean nu mielahis rámis ja dá lea juoidá mainna mun lean guhká juo bargan, čállá Isaksen Instagram:as.

  Son háliida ahte girjji galgá leat veahkkin sidjiide geat eai máhte nu ollu sámi kultuvrra ja historjjá birra, seammás go son maid háliida ahte earát galget dovdat gullevašvuođa dása. Girji lea oastinláhkái golggotmánu 8. beaivve rájes.

  Bokomslaget på boken til Ella Marie Hætta Isaksen
  Foto: Cappelen Damm
 • Hætta Isaksen med forfatterdebut

  Loga sámegillii.

  Ella Marie Hætta Isaksen, kjent fra bandet ISÁK og Stjernekamp, debuterer som forfatter med boken «Derfor må du vite at jeg er same».

  – Dette er noe jeg er sinnssykt stolt av, og noe jeg har jobbed med veldig lenge, skriver Isaksen på Instagram.

  Hun håper at boken skal hjelpe de som ikke kan nok om samisk kultur og historie, samtidig som den også skal være en bok som andre kan kjenne seg igjen i. Boken er i salg fra 8. oktober.

  Bokomslaget på boken til Ella Marie Hætta Isaksen
  Foto: Cappelen Damm