Aili Keskitalo anholdt i Russland

Presidentkandidaten avhørt av politiet for brudd på russiske visumbestemmelser.

Aili Keskitalo

Leder i NSR Aili Keskitalo ble tatt inn til avhør i Russland. Her er hun under valgkampen i Karasjok år.

Foto: Carl-Gøran Larsson / NRK

Russisk immigrasjonspoliti tok kl 17 i dag sametingspresidentkandidat Aili Keskitalo (NSR) inn til visumkontroll i Murmansk.

Murmansk, Russland

Murmansk er en sentral by i det euroarktiske samarbeidet.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

Hun deltok på et møte i regi av Den Arktiske parlamentariker komiteen i Murmansk i dag. Etter at hun hadde holdt et innlegg på møtet, kom senere fire politimenn kom for å anholde henne på hotellet hun befant seg i, mens møtet fortsatt var i gang.


– Jeg visste ikke bakgrunnen for at de kom for å hente meg, så det var litt ubehagelig å bli hentet av fire fremmede menn, forteller Keskitalo til NRK.

Samepolitikeren hadde nemlig reist inn til Russland på turistvisum, og man må ha forretningsvisum for å ha lov til å holde innlegg.

– Jeg har fått en bot på 2000 rubler, fordi jeg har holdt innlegg på dagens møte, og det har jeg ikke lov til å gjøre når jeg reiser på turistvisum.

Keskitalo hadde ikke tid til å ordne med forretningsvisum, og reiste derfor med turistvisum. Boten hun fikk utgjør omkring 370 norske kroner.

– Jeg er blitt løslatt, og er nå tilbake på hotellet, og alt går bare bra.

Hun legger til at hun ble behandlet pent av immigrasjonspolitiet, og alt gikk rolig for seg, både da dem hentet henne og under selve avhøret på immigrasjonsmyndighetenes kontor.

Mens hun var til avhør jobbet både Sametinget, ved direktør Rune Fjellheim, og Generalkonsulatet i Murmansk, ved generalkonsul Ole Andreas Lindeman, med å finne ut hvorfor Keskitalo ble tatt inn til avhør.

Aili Keskitalo reiser hjem til Norge i morgen tidlig.