Presidenten debuterte med fall

Sametingspresident Aili Keskitalo (NSR) er fortsatt både stiv og støl, og øm i baken etter at hun i helga deltok i norgesmesterskap i reinkappkjøring.

Aili Keskitalo prøver seg som reinkusk, men får en treg start.

HER DETTER AILI: Se hvordan sametingspresidenten klarer seg under norgesmesterskapet i reinkappkjøring. VIDEO: ALICE BALTO, ÁVVIR.

– Det var en opplevelse, men jeg vet ikke om jeg ville gjort det igjen, flirer Keskitalo.

Søndag ble norgesmesterskap i reinkappkjøring arrangert midt i Storgata i Tromsø. Det var stiftelsen Midnight Sun Marathon og Samenes Idrettsforbund i Norge (SVL-N) som arrangerte mesterskapet. En av deltakerne var sametingspresident Aili Keskitalo.

Invitert til å delta

Hun var av arrangørene invitert til å delta og stilte sporty opp som kusk i «gjeste-heaten» sammen med reinen «Prikken». Der kjørte hun mot Aps gruppeleder i Tromsø, Brage Larsen Sollund.

– Jeg skulle egentlig kjøre mot Tromsøs ordfører, Krisin Røymo, men hun hadde sendt en ung og sprek mann i hennes sted, sier Keskitalo.

Aili Keskitalo, åpning av NM reinkappkjøring 2018

Keskitalo skulle egentlig kjøre mot Tromsøs ordfører Kristin Røymo, men hun sendte i stedet Aps gruppeleder Brage Larsen Sollund til å kjøre mot Keskitalo. Her under åpningen av mesterskapet.

Foto: Zoltan Tot

Vanskelig start

Selv om Keskitalo hadde forberedt seg godt, ble ikke starten slik hun hadde sett for seg.

– Jeg hadde forberedt meg på full fart fra start, men i stedet spaserte Prikken ut av startboksen. Jeg må ha mista konsentrasjonen, for da han plutselig ga gass, mista jeg balansen og datt på rumpa.

Hun klarte å holde fast i tømmene, og ble dratt etter reinen liggende på magen, men med hjelp av reinens eier, Aslak Sokki, kom hun seg på beina igjen og fortsatte i full fart mot mål. Smilende kjørte hun i mål nesten 20 sekunder etter konkurrenten Brage Larsen Sollund.

– Han hadde slalåmski på, mens jeg kjørte med smale langrennsski. Det kan ha gitt han en liten fordel, tror Keskitalo.

Aili Keskitalo kjører med rein

Aili Keskitalo kom i mål med tiden 40.376, og måtte se seg slått av Tromsø Aps gruppeleder Brage Larsen Sollund som kjørte inn med tiden 21.235.

Foto: Truls Tiller

– Som å fly

Selv om hun i dag er både gul og blå etter fallet, syns hun det var en fin opplevelse.

– Det var veldig artig. Jeg har snørekjørt med ski etter skuter før, men det var en helt annen opplevelse å stå på ski etter rein, det var ingen motordur og ingen bensinlukt, det var som å fly gjennom Tromsøs gater, sier hun.

Men om hun vil gjøre det igjen, det er hun ikke helt sikker på.

– Nå er jeg både stiv og øm etter fallet, men når dette er glemt så kan det jo hende at jeg får lyst til å kjøre igjen, hvis jeg får tilbud om det, sier Keskitalo.