Hopp til innhold

Nå blir hun fylkespolitiker

For første gang er det valgt inn en samisk representant i Fylkestinget i Nord-Trøndelag.

Inger Marit Eira-Åhren

Inger Marit Eira-Åhren ble valgt inn i fylkestinget i Nord-Trøndelag.

Foto: privat

– Jeg vil forvalte denne tilliten til det beste for alle i Nord-Trøndelag, men kanskje spesielt overfor den samiske befolkningen, sier Inger Marit Eira Åhren.

Hun er nå en av Arbeiderpartiets 15 representanter i Fylkestinget i Nord-Trøndelag. Eira Åhren er bosatt i Røyrvik og har der sittet en periode i kommunestyret for Ap. Hun har tidligere vært politisk rådgiver i Sosial- og helsedepartementet i Jens Stoltenbergs første regjering.

– Bevisst valg fra Ap

Den ferske fylkestingspolitikeren er glad for at hun får denne muligheten til å være med å påvirke samfunnsutviklingen i Nord-Trøndelag. Hun var kandidat nr.13 på Arbeiderpartiets fylkestingsliste, noe som oppfattes som en sikker plass.

– Dette er et bevis på at partiet ønsket å få inn en fylkestingsrepresentant med samisk bakgrunn, sier Eira Åhren.

Hun vil engasjere seg i alle saker som berører de som bor i distriktene i Nord-Trøndelag, men med sin samiske bakgrunn så kommer hun nok også til å sette samiske saker på dagsorden i Fylkestinget.

– Det er en selvfølge at når man er same så har man også et ansvar til å få fram den samiske røsten, og få fokus på saker som er viktig for den sørsamiske befolkningen og andre samer som bor i Nord-Trøndelag, sier hun.

Reindrift, landbruk og rovdyrproblematikken er også saker som Eira Åhren regner med å bruke mye tid på i Fylkestinget.

LES OGSÅ: Tromsø blir ikke Romsa likevel

Positive til samisk kultur

I kommunestyret i Røyrvik har Eira Åhren og Arbeiderpartiet vært pådrivere til å sende søknad om å innlemme kommunen i det samiske språkområdet, slik Arbeiderpartiet har vært tilsvarende pådriver for samme sak i Tromsø.

Mange mener at dette spørsmålet var med på å avgjøre valget i Tromsø i fordel av borgerlig flertall. I Røyrvik og Nord-Trøndelag har velgerne en helt annen holdning til det samiske, mener Eira Åhren:

– Folk her har sett at det å gi sørsamisk språk og kultur et godt livsgrunnlag svekker ikke majoritetsbefolkningens posisjon i samfunnet, sier hun.

– Nyttig for Fylkestinget

I de nordligste fylkene har samer fra tid til annen vært representert i Fylkestinget. Eira Åhren vil ikke spekulere i hvorfor det ikke tidligere har blitt valgt inn samer til Fylkestinget i Nord Trøndelag. Det er dog på høy tid med en samisk røst også der, mener hun.

Jeg tror det også kan bli spennende og lærerikt for de andre fylkestingsrepresentantene at de nå har fått inn en samisk politiker, sier Inger Marit Eira Åhren.

Korte nyheter

 • Hyttebrann ved Nyelv i Finnmark

  Nødetatene rykket ut til en hyttebrann mellom Karebotn og Nyelv i Finnmark natt til søndag. Ingen skadde i forbindelse med brannen. Det er kontroll på stedet, melder politiet i Finnmark på Twitter.

 • Fosen-demonstrasjon i Tromsø

  Lørdag møtte 50-60 mennesker opp til Fosen-demonstrasjon i Tromsø.

  Nestleder i Romssa Sámi Searvi-NSR, Helene Ajuna Olsensier det er viktig å stille opp på demonstrasjon også i nord.

  – Først og fremst er det et menneskerettighetsbrudd som er konstatert i Høyesterett. Det er en tydelig videreføring av den kolonistiske politikken som har blitt videreført i hundrevis av år

  Hun sier at selv om hun selv er fra et sjøsamisk-område i Nord-Norge, så berøres også hun av det samene i Fosen-området står i.

  Olsen trekker frem at det i Sannhets- og forsoningskommisjonen står om da det ble bygget ut vannkraftverk i hennes hjemkommune.

  – Det som har skjedd der er skremmende likt det som skjer nå i Fosen. Derfor er det eneste rette er å fortsette å kjempe.

  Hun sier at eneste vinningen samene har fått ut av kampen om Fosen er fellesskapet Sapmi.

  – At det fortsatt er så sterkt. Det ser man når man samles her og i Oslo på 600 dager og fremdeles kjemper for dem.

  Helene Ajuna Olsen
  Foto: Dan Robert Larsen / NRK
 • Fosen-aksjonistene vil gjøre klar ny aksjon om 100 dager

  – Vi gjør oss klare til ny aksjon om det går 100 dager til, skriver Fosen-aksjonistene i en pressemelding.

  De siste timene før 600-dagen har Fosen-aksjonistene blokkert og slått leir utenfor Statsministerens kontor. Nå har de samlet mange hundre mennesker foran Stortinget og går i demonstrasjonstog tilbake til SMK i en stille markering.

  Demonstrasjonstog for Fosen
  Foto: Biret Inger Mathisdatter Eira / NRK