Hopp til innhold

Ærespris til Hans Ragnar

Hans Ragnar Mathisen ble tildelt landsmøtets ærespris i 2012.

Hans Ragnar Mathisen

Hans Ragnar Mathisen fikk landsmøtets ærespris blandt annet for sitt arbeid med samiske kart.

Foto: NSR

Årets æresprismottaker har gjennom hele sitt liv virket i det samisk samfunn, både som kunstner, brobygger internasjonalt og aktiv kulturarbeider lokalt.

– Jeg er glad og takknemlig over å få denne æresprisen, jeg har vært engasjert i NSR gjennom en årrekke, resten vil jeg si under landsmøtemiddagen lørdag kveld. sa mathisen da han mottok prisen.

Mathisen sier videre at dette var veldig uventet, og at han er glad for at arbeidet hans ikke har vært forgjeves.

Helt siden barndommen har han drevet med kunst, og gjennom en hel mannsalder har hans kunst tatt mange visuelle former.

Mest kjent og kanskje viktigst er hans kart som er er blitt samiske ikoner. Kartene er kunstnerisk utformet og samtidig en manifestasjon om samisk tilstedeværelse i nord.

Slik er de blitt et sterke uttrykk som er svært viktig både for oss som samer og andre, både kunstnerisk og historisk. Kartene er et innlegg i den stadig pågående rettighets debatten.

Internasjonal brobygger

Internasjonalt har han vært en brobygger. Han har etablert nettverk med andre urfolk, spesielt i Asia. Han har blant annet stått bak Sámi Naga vennskapsforening og Nanafestivalen, der solidaritet og vennskap sto sentralt.

Gjennom sitt engasjement i lokale Sameforeninger og som NSR landsstyremedlem, har han vært med på å utforme både samisk kulturpolitikk, samt politikk på andre områder.

Også utenfor organisasjonen har han jobbet utrettelig for samisk språk og kultur i sitt nærområde. Han har bidratt til å synliggjøre Tromsø som et samisk hjemsted og en samisk by, og derfor er det passende at han får denne prisen akkurat nå, når vi er samlet til landsmøte I Tromsø, heter det i begrunnelsen.

Tidligere vinnere

Seks ganger tidligere har NSRs landsmøte delt ut ærespris til mennesker som har utgjort en forskjell for NSR og det samiske samfunnet. Her ser du hvem som har fått æresprisen tidligere.

 • 2001 Tromsø: sultestreikerne utenfor Stortinget under Alta–Kautokeino-aksjonen ble hedret, men utenfor det man kan anse for ordinær sak om landsmøtets ærespris. Fra 2005 ble ærespris tatt inn som ordinær landsmøtesak.
 • 2005 Alta: Kvinnene som okkuperte statsminister Gro Harlem Brundtlands kontor i 1981: Ellen Turi Guttormsen, Ellen Anne Pulk Sara, Ellen Marit Sara Buljo, Marit J. Eira Sara, Brita M. Gaup, Inger Anne Sara Gaup, Selma Saba, Ellen Kristina Saba, Inger Johanne Ek, Inger Anne Sara, Gaia Gaup, Solfrid Maria Avrahami, Ellen Marit Gaup Dunfjeld, Kirsten Anne Marie Hætta, Karen Marie Nango Sara
 • 2005 Alta: Tore Bongo og Ruth Rye Josefsen
 • 2006 Varangerbotn: Ole Henrik Magga og Carsten Smith
 • 2007 Bodø: ikke utdelt
 • 2008 Kautokeino: Ragnhild Lydia Nystad
 • 2010 Narvik: Olav Magnar Dikkanen

Korte nyheter

 • Person sendt til sykehus etter snøscooterulykke

  En mann på snøskuter krasjet inn i et tre i Nordreisa i Troms lørdag kveld.

  Politiet kjenner ikke skadegraden til mannen. Han er fraktet til Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN), og politiet vil avhøre ham og sikre blodprøver.

  – Vi vet veldig lite om hva som har skjedd. Scooteren var flyttet på, og vi har ikke fått snakket med noen ennå, sier operasjonsleder Eirik Kileng i Troms-politiet til NTB.

  Ifølge politiet kan det se ut som om mannen har kjørt på en vei, før han kjørte ut av veien og inn i et tre.

  – Vi vet ikke hvorfor det skjedde, sier Kileng.

  (NTB)

 • Olmmoš duššai uđđasis Meløddjos Nordlánddas

  Meløddjos Nordlánddas duššai olmmoš uđđasis, duođaštit politiijat NRK:i. Sin dieđuid mielde eai leat eará olbmot gártan uđđasii.

  Uđas johttái Ronsfjellet nammasaš váris.

  Gádjunhelikopter, Sálttu rukses ruossa eaktodáhtolaš gádjunbargit ja beatnagat ledje maid diŋgojuvvon báikái.

  – Gádjunbargit gávdne álggos sabehiid uđđasis, muitala Váldogádjunguovddáža gádjunjođiheaddji Tore Wangsfjord NTB:i.