NRK Meny
Normal

Advarer mot Belo Monte-vold

Den Oscar-vinnende filmregissøren James Cameron advarer mot at stammene i Brasils regnskog kan ty til vold for å stoppe byggingen av en monsterdemning.

James Cameron

Regissør James Cameron er kjent for den Oscar-vinnende filmen «Avatar».

Foto: Karin ZEITVOGEL / Afp

– Kayapoene vil gå til kamp, opplyser Cameron til nyhetsbyrået AFP, da han på torsdag ble utnevnt til «Explorer-in-residence» av National Geographic.

– De kommer ikke bare å trekke på skuldrene for så å gå sin vei. De er den mest aggressive stammen av de som bor i langs Xingu-vassdraget, der den brasilianske regjeringen fortsetter å smi videre på planene om å bygge Belo Monte-demingen til en kostnad på 11 milliarder US dollar. Dette gjøres til tross for at lokalbefolkningen gjentatte ganger har protestert mot planene, forklarer Cameron BigPond News .

– Lytter ikke til lokalbefolkningen

Byggingen av gigantdemningen kan i følge motstanderne føre til at flere titusener mennesker blir tvunget til å flytte fra sine tradisjonelle bosetningsområder.

– Den brasilianske regjeringen lytter ikke til urfolkssamfunnet i det hele tatt, sier Cameron.

– De har bestemt seg for å bygge denne demningen, som kommer til å bli den tredje største og trolig også den mest ineffektive demningen i verden, sier Avatar-regissøren.

Den berømte filmen har klare paralleller til Belo Monte-utbyggingen. Filmen forteller historien om det fredlige Na'Vi- folket, som er tvunget til å kjempe mot gruvearbeidere fra Jordkloden, som vil ofre Na'Vi-kulturen på planeten Pandora for at de skal få kloa i verdifulle mineralressurser der.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Xingu-elva der Belo Monte-dammen skal bygges

Belo Monte-dammen skal bygges i Xingu-vassdraget.

Foto: RICARDO MORAES / Reuters

Etter at Cameron ble ferdig med filmen Avatar, har han vært tre ganger i Amazonas-regionen der demningen skal bygges.

Regeringen i Brasil argumenterer med at demningen er nødvendig for å møte landets økende energibehov og for å kunne få en sterkere økonomisk vekst, noe som vil heve levestandarden til brasilianerne.

– De kunne lett ha løst energibehovet gjennom det å gjennomføre en energieffektivisering. Dette ville de ha fått til for en brøkdel av den summen det vil koste å bygge denne demningen, og da ville de heller ikke ødelegge så mye regnskog eller å tvinge rundt 25.000 urfolk bort fra deres hjem, argumenterer Cameron.

Brasil anmodet om å stoppe prosjektet

I april i år anmodet den inter-amerikanske kommisjonen for menneskerettigheter (Inter-American Commission on Human Rights - IACHR) Brasil om umiddelbart å stoppe lisensprosessen for denne demningen, og anmodet om å beskytte urfolket langs Xingu-vassdraget.

Arnold Schwarzenegger, Raoni og James Cameron

Kayapo-høvdingen Raoni sammen med Arnold Schwarzenegger og James Cameron.

Foto: Antonio Bonsorte / Afp

Kommisjonen mente at livene og den psykiske integriteten til urfolkene var truet av dette prosjektet.

Demingen kommer til å avlede 80 prosent av vannet i Xingu-vassdraget til et kunstig reservoar, opplyser Amazon Watch på sin nettside.

Den brasilianske regjeringen har imidlertid nylig gitt en installasjonslisens for Belo Monte-demningen, og ryddingen av skog for å tilrettelegge for byggingen kan starte så tidlig som i neste måned.