Adjágas-vokalist i nytt band

Sara Marielle Gaup Beaska går sammen med Steinar Raknes i et nytt band som heter Arvvas.

Arvvas

Det nye bandet Arvvas skal på turne i Norge i mars 2015.

Foto: Lars Opstad

For kort siden meddelte Sara Marielle Gaup Beaska og Lawra Somby i Adjágas at de de oppløser bandet . Det var i et intervju med Yle Sápmis radioprogram Sohkaršohkka, at Gaup Beaska lettet på sløret om sitt nye band.

– Jeg håper dette blir et langvarig prosjekt, sier artisten til det finsksamiske radioprogrammet . Hun forteller at hun ønsker å jobbe med nye prosjekter og med forskjellige ting.

Steinar Raknes er en kjent jazzmusiker og han spilte lenge med nylig avdøde Inga Juuso i gruppa Skáidi. Det var også via Inga Juuso de to kom i kontakt med hverandre.

– Det var egentlig en trist sak, fordi Skáidi skulle ha konsert i Japan, men Inga var for syk til å reise. Derfor ba hun vennen sin spørre meg om å steppe inn for henne. Det passet bra, jeg reiste dit og vi spilte et par konserter der. Det var fint, samtidig som det var veldig trist at Inga var for syk til å være der selv, forteller Gaup Beaska, som synes det var en ære å stå på scenen for Inga Juuso.

– Hun har bestandig vært mitt joikeforbilde, og det var litt wow å få lov til å være hennes stedfortreder, sier Gaup Beaska.

Turné i Japan

Videre forteller hun at det kom en person fra Tokyo for å høre på deres konsert og at de ble invitert med på et prosjekt som går ut på å fortelle om samer og samisk kultur i Japan.

– Vi skal reise tilbake til Japan i desember på turné, selv om jeg ble veldig i tvil da Inga gikk bort, om jeg skal gjøre det. Jeg blir så inspirert av Raknes og det er så artig å jobbe med han, sier hun.

Tar videre arven

– Det var Inga som anbefalte Sara Marielle til meg, og jeg tror hun ville satt pris på at vi nå fortsetter med å spille sammen. Det er trist at Inga er borte på alle måter, men det er utelukkende positivt å fortsette sammen med Sara Marielle, sier Steinar Raknes til NRK Sápmi. Han vil ta videre det han har lært av joikestjernen Juuso.

– Det ville vært utrolig trist å slutte med musikken som jeg delte med Inga, jeg har lært så masse av henne, sier Raknes.

Han beskriver musikken til Arvvas som en kombinasjon av joik og Americana, der begge synger og Gaup Beaska joiker i tillegg.

Inspirerende samarbeid

– Vi begynner med blanke ark, og bandet blir derfor ingen kopi av Skáidi. Våre låter kommer til å være i hvilken som helst sjanger, som for eksempel pop, rock og blues blandet med joik, sier Raknes.

Han forteller at de valgte navnet Arvvas fordi de begge ble så inspirert av å jobbe sammen, de fikk så mye arbeidslyst og energi.

– Vi synes musikken vår er kraftfull, og at den innehar mye energi, forskjellig typer energi, forklarer Raknes. Han forteller at de skal gjøre noen spillejobber i slutten av november, før de i desember reiser til Japan på turne. I mars 2015 har de en tre uker lang turne i Norge.

hjemmesiden til Steinar Raknes kan man høre fem av låtene til Arvvas.

Korte nyheter

 • Den samiske filmen «Radji» vant pris på TIFF

  Den samiske filmen «Radji» vant prisen «Trømsøpalmen» under Tromsø Internasjonale Filmfestival (TIFF) i dag. Filmen er regissert av John Erling Utsi og Georg Gøtmark.

  Tromsøpalmen deles ut til den beste filmen i sideprogrammet Film fra Nord.

  Juryen begrunner blant annet med at filmen avdekker den systematiske undertrykkelsen av den samiske kulturen og levemåten, ved å lage grenser der det aldri har vært grenser før. Og ved lov, beskytter den sterke.

  Den brasilianske filmen Medusa vant to filmer - både Auroraprisen og Faith in Film-prisen.

  Tromsø Internasjonale Filmfestival
 • Beitekrise i Nordland

  Statsforvalteren i Nordland har erklært beitekrise for Ildgruben og Saltfjellet reinbeitedistrikt med tilbakevirkende kraft fra 15. desember til 31. januar. Beitekrisen er ekstraordinær og ikke en del av normale, årlige variasjoner. De ber folk som er på ute på tur om å vise hensyn hvis de møter på rein.

 • 24 958 ådå viesáda li koronas báddum

  Tjáledum la maŋemus jánndurin 24 958 ådå viesáda Vuonarijkan gesi l korona njåmmum.

  Dát la nælját biejvve njoammomlåhko l alemus. Åvdep biejve li låhko 16 877 dajs gudi li koronas njoammoduvvam.

  Koronatest
  Foto: Tore Ellingseter / NRK