Hopp til innhold

Ville hedre sin aboriginske identitet

Bokseren Damien Hooper fra Australia entret bokseringen med det aboriginske flagget på brystet. Det likte OL-ledelsen dårlig.

Damien Hooper iført t-shorte med aboriginsk flagg

Damien Hooper (til venstre) brøt reglene da han kom ut på OL-arenaen iført en t-skjorte med det aboriginske flagget.

Foto: JACK GUEZ / Afp

Damien Hooper

Bokseren Damien Hooper er aboriginer og stolt av sin bakgrunn. Det ville han også vise på verdens største sportsarrangement.

Foto: Ivan Sekretarev / Ap

Mandag kveld møttes australske Damien Hooper og amerikanske Marcus Browne til åpningskampen i boksing under OL i London.


Hooper, som er fra nord i Queensland og aboriginier, ankom sin OL-debutkamp iført en t-skjorte med det aboriginske flagget trykket på brystet.


Selv om den australske bokseren vant mot amerikaneren, var det ikke seieren, men t-skjorta som fikk mest oppmerksomhet fra media etter kampen.

– Jeg er aboriginer. Jeg representerer min kultur, mitt folk, ikke bare mitt land. Det var det jeg ønsket å gjøre og jeg er glad for at jeg gjorde det, sa bokseren Damien Hooper til BBC.

Men like glad var ikke den australske OL-delegasjonen. Det er nemlig i strid med den nasjonale OL-komiteens regler som sier at de australske utøverne kun skal iføre seg de offisielle, nasjonale laguniformene og klærne under lekene.

Fryktet for propaganda-stempel

Hooper, som også kalles for "Super Hooper", er Australias desidert største gullmedalje-håp. Sist landet tok OL-gull i boksing, var for 24 år siden.

Av frykt for ytterligere sanksjoner fra IOC, den internasjonale olympiske komité, fikk Hooper en offisiell advarsel fra den australske delegasjonen.

Ifølge IOCs regler er ikke politiske utsagn eller handlinger tillatt under de olympiske leker. Regel nr. 50 i såkalte olympiske charteret eller protokollen, forbyr noen form for «politisk, religiøs eller rasemessig propaganda» under OL.

– IOC kan betrakte denne hendelsen som et brudd på OL-reglementet, sa presseansvarlig Mike Tancred i det australske laget etter kampen.

– Jeg sier ikke at jeg ikke bryr meg om sanksjoner, jeg sier bare at jeg er veldig stolt av det jeg gjorde. Jeg tenkte på familien min og det er det som betyr noe, sa Damien Hooper selv.

OL-sjefen: – Han angrer

En stund var det usikkert om Hoopers aboriginske stunt kom til å få noen konsekvenser for hans videre OL-deltakelse, og den australske delegasjonen fryktet at lørdagens kamp mot russiske Egor Mekhontcev kunne stå i fare.

Den australske OL-sjefen Nick Green uttalte til media at han hadde snakket med Hooper, som hadde bedt om unnskyldning og lovet at han ikke skulle gjøre det igjen.

Ifølge Green var Hooper «ekstremt angrende», og han hadde fortalt ham at han ønsket å ha det aboriginske flagget nært for ekstra styrke og motivasjon i kampen mot amerikanske Marcus Browne.

– Vi vet at Damien er veldig stolt av sitt aboriginske opphav og vi anerkjenner det, men IOCs regler forbyr slike ting. Han er nå klar over det, han har lært leksa si og vil ikke gjøre det igjen, sa Green.

IOC har nå uttalt at de ikke kommer til å foreta seg noe mer med saken.

Dermed blir den aboriginske bokseren å finne i ringen igjen førstkommende lørdag i sin andre OL-kamp, denne gang mot tidligere europamester og verdensmester Egor Mekhontcev, der de skal kjempe om en plass i kvartfinalen.

Damien Hooper og Marcus Browne

Damien Hooper og Marcus Browne møttes i ringen, og Hooper vant til slutt med 13-11.

Foto: JACK GUEZ / Afp

Urfolksledere krever regelendring

Men saken ser ikke ut til å ta slutt der, for urfolksledere i Australia ber nå den australske olympia-komiteen om å jobbe for å endre OL-reglementet, skriver avisa The Sydney Morning Herald.

Den tidligere hekkeløperen Kyle Vander Kuyp, tidligere verdensmester i boksing Anthony Mundine og tidligere politiker og aktivist Phil Cleary, støtter Damien Hooper og krever endringer.

– En anerkjennelse av både det australske og aboriginske flagget under lekene vil være en viktig og respektfull forsoning og en erkjennelse av vår historie.
Vander Kuyp sier at han forstår Hoopers ønske om å vise frem hans aboriginske identitet. Kuyp brøt reglene med vilje under Commonwealth-lekene i 1994 da han stiftet et aboriginsk flagg på uniformen sin før løpet.

Kuyp fikk da en offisiell advarsel fra ledelsen.

– Jeg skulle ønske at hele landet omfavnet flagget mer. Det er ikke bare aboriginske utøvere og folk som kan ta til seg flagget, alle australianere bør gjøre det. Vi er ikke der ennå, men vi er på vei. Jeg håper at vår sportsledelse en dag kan ta til seg det aboriginske flagget med stolthet, sier Vander Kuyp.

– Skammer seg over Union Jack

Anthony Mundine, som er tidligere verdensmester i boksing tar av seg hatten for Hooper. Han sier til avisa The Sydney Morning Herald at han ikke forstår hvordan man kan være en stolt aboriginer samtidig som man aksepterer Union Jack på brystet. Han oppfordrer flere urfolksatleter til å gjøre som Hooper.

– Det krever baller av en mann å gjøre det han har gjort. Jeg støtter han fullt ut, fordi han gjorde det rette. Vi ønsker å være stolte av vårt flagg, og det er ikke tilfelle med det australske flagget som bærer en mørk historie.

– Flaggets mørke historie innebærer folkemord, voldtekt, drap og stjålne barn. Jeg kan ikke stå inne for det, jeg kan ikke bære flagget på mine kamper. Jeg ønsker et flagg som representerer alle oss vi er et flerkulturelt Australia.

Trosset ledelsen tre ganger

Det er ikke første gang at et aboriginsk flagg skaper bølger i Australia.

Da friidrettsutøver Cathy Freeman tok gull i 200 meter under Commonwealth-lekene i 1994, feiret hun med å bære både det australske og aboriginske flagget under sin seiersrunde.

Til tross for sterk kritikk fra daværende sportssjef Arthur Tunstall, gjorde hun det igjen da hun vant 400 meter. Og da hun vant gull under OL i Sydney i 2000.

Korte nyheter

  • Direktevra háliidá bisuit DPS Deanu

    Les på norsk.

    Juovlamánus evttohii Davvi Dearvvašvuođa bargojoavku heaittihit guovllupsykiátralaš guovddáža (DPS) Deanus, muhto máŋggas leat vuostalasttan evttohusa.

    Dál ožžot doarjaga Finnmárkku buohcceviesu direktevrras, Ole Hopes.

    Hope háliida bisuhit guovllupsykiátralaš guovddáža ja ášši bidjo ovdan stivrii boahtte vahkkus.

    Finnmárkku buohcciviesu stivrajođiheaddji, Lena Nymo Helli doarju Hope.

    – Vuođđun dasa lea vuđolaš bargu ja buorre riskaanalysa. Mii leat vuosttažettiin geahčadan makkár mearkkašupmi das lea pasientii, ja erenoamážiid ovttasdoaibmama pasieantta čuovvoleamis. Dassa lassin lea maid bargoveaga ja gielas sáhka.

    Helli čujuha dasa ahte DPS:as leat bargit geat hupmet sihke sámegiela ja suomagiela. Dat lea oassin direktevrra riskaárvvoštallamis.

    Jus guovllupsykiátralaš guovddáš haittihuvvo, de fertejit olbmot geat leat dárvanan gárrenmirkkuide ja sii geat buhcet psykalaččat, gártat mátkkoštit 500 kilomehtera oažžut divššu.

    Ole Hope, direktør i Finnmarkssykehuset 28. september 2023.
    Foto: André Bendixen / NRK
  • Krasjet i lyktestolpe

    Politi og ambulanse rykket ut i Vadsø natt til lørdag, etter en trafikkulykke. Det melder politiet i Finnmark.

    Der skal en mann i 40-årene ha kjørt inn i en lyktestolpe. Vedkommende var ved bevissthet og tilsnakkende da han ble fraktet til legevakten.

    Førerkort har blitt beslaglagt og politiet har opprettet sak.

  • Skånland: Besøksforbud på sykehjem grunnet omgangssyke

    Ifølge et tips Harstad Tidende har fått tips om at Skånland sykehjem i Tjeldsund kommune er stengt for besøkende på grunn av et smitteutbrudd.

    En pårørende av beboer på et sykehjem i Tjeldsund kommune i Sør-Troms mener sykehjemmet i Skånland er avstengt på grunn av smitteutbrudd.

    Det skriver Harstad Tidende.

    – Jeg skulle besøke noen som bor der, men fikk ikke komme inn. Det har vært stengt for besøk en ukes tid, sier tipseren til Harstad Tidende fredag ettermiddag.

    Ifølge ordfører i Tjeldsund kommune, Robin Ridderseth, er det ikke en farlig situasjon.

    – Det minner mest omgangssyke, og er ikke et alvorlig utbrudd. Det er likevel innført besøksrestriksjoner, som oppheves i løpet av helgen, sier ordføreren til NRK.