«Tar et stort skritt fremover»

Sofia Jannok får mye skryt for sin nye plate i Svenska Dagbladet.

Sofia Jannok

Sofia Jannok får skryt for sin nye plate «Áhpi - Wide As Oceans»

Foto: Pressebilde / Riddu Riđđu

Med tittelen «Sofia Jannok tar ett stort steg framåt» gir Kalle Tiderman i Svenska Dagbladet terningkast fire for Sofia Jannoks nye album «Áhpi - Wide As Oceans». Jannok er den største samiske stjernen i Sverige, og dette er hennes første plate siden «Áššogáttis» (2009).

Svenska Dagbladet (SvD eller «Svenskan») er en stor dagsavis i Sverige, som utgis i Stockholm. Avisen eies av det norske konsernet Schibsted. Avisen er hovedsakelig en abonnementsavis, og de fleste abonnentene bor i Stockholmsområdet.

«Hennes forrige plate var en intim kreasjon, med luftig jazzig komp av Peter Tikkanen Trio. Áhpi er en betydlig mer grandios pop-produksjon. Det Jannok vil gi til lytteren er synlige endløse vidder i hennes hemtrakter, det som kallas áhpi på samiske.» skriver anmelderen.

«Tekstene handler om natur og samisk liv og historie, men det påkostede lydbildet er knapt naturlyrisk. I stedet hører man en artist som tar et stort steg fremover i uttrykket gjenom de midlene hun bruker: instrumentering (strykeinstrumenter, klaviaturer, korsangare), gjesteopptreden (Kristian Anttila i singellåten "Golmma almmi baján", Petter Berndalen på slagverk) og utallige passasjer som setter ord på hva áhpi er. »

Sofia Jannok (30) er en svensk-samisk artist, sangerinne og radioprogramleder. Hun synger vanligvis på samisk og joiker. Før det nye albumet «Áhpi - Wide As Oceans» har hun gitt ut platene «Čeaskat - White» (2007) og «Áššogáttis - By the Embers» (2009).