NRK Meny
Normal

«Snåsamannens» vennskap med reindriftssamenes nye leder

Ellinor Marita Jåma (35) ble nylig valgt til de norske reindriftssamenes fremste talsperson. – Jeg har en veldig god venn og klok mentor, i en som heter Joralf Gjerstad, sa hun rørt i sin takketale.

NRL-lederen og Snåsamannen

Nyvalgt leder i Norske Reindriftssamers Landsforbund, Ellinor Marita Jåma (innfelt), og «Snåsamannen» Joralf Gjerstad (montasje).

Foto: Vaino Rensberg, Jørn Haudemann Andersen / NRK

Ellinor Marita Jåma, avslørte i takketalen sin lørdag da hun ble leder for Norske Reindriftsamers Landsforbund (NRL) at hun har et godt vennskap med den profilerte helbrederen Joralf Gjerstad, også kjent som «Snåsamannen».

– Det er mange som fortjener en takk i dag, men det er èn person jeg vil trekke frem i denne sammenhengen for han ba meg sende en hilsning til landsmøtet når jeg ble valgt som leder. Jeg har en veldig god venn og klok mentor i en som heter Joralf Gjerstad, sa Jåma.

• Les også: Jåma ny leder

Opptatt av den samiske befolkningen

Jåma fortalte videre at Gjerstad er opptatt av og følger med det samiske samfunnet, og ikke minst reindriftas situasjon. Han ser på det som en storbekymring i forhold til storsamfunnets inntrengelse i det samiske samfunnet.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Ellinor Marita Jåma og Nils Henrik Sara

Den forrige leder for NRL Nils Henrik Sara gir den nye lederen Ellinor Marita Jåma en klem etter valgseieren.

Foto: Vaino Rensberg / NRK

Men han er enda mer bekymret for at storsamfunnet skal bidra til at de setter samene opp mot hverandre, og at de skal få konflikter innad som ikke fortjener å bli brukt energi på. Gjerstad mener samene må stå sammen og bruke energien på å løfte hverandre frem.

• Les også: Leder med visjoner

Godt samarbeid

– Han er en venn som jeg besøker nesten hver uke, og vi har ofte samfunnsrelaterte diskusjoner. Han er veldig opptatt av det samiske samfunnet, sier Jåma.

Ellinor Marita var på besøk hos Joralf dagen før hun dro til landsmøtet i Vadsø.

– Jeg var dit for å få styrke, energi og gode råd på veien. Da hadde vi en samtale rundt de utfordringene reindrifta står ovenfor.

Fortalte han at du kom til å vinne valget?

– Han sa ingenting annet enn at han gratulerte meg, ler Jåma.

• Les også: Har gjort healing mer åpent