"Sámiid Ædnan" adoptert av engelske fotballsupportere

– Vi elsker den! Supporterne våre tok den i sine hjerter.

Mel Mackie i supporterklubben til det engelske fotballaget Accrington Stanley FC forteller at sangen ble adoptert av hjemmefansen i vinter.

– Forrige måned hadde vi besøk av 8-10 norske supportere, og disse sang denne. Våre egne fans har etter dette besøket sunget sangen på hver eneste hjemmekamp, skriver Mackie i en e-post til nrk.no/sami.

Accrington Stanley FC
Foto: Accrington Stanley FC

Nå er den nye sangen - som altså er Mathis Hættas og Sverre Kjeldsbergs MGP-låt "Sámiid Eatnan" fra 1980 - lagt ut på YouTube:

HØR OG SE: "Sámiid Eatnan" i Nord-England

– Veldig artig

Mattis Hætta i 1980

Mathis Hætta i 1980.

Foto: Owesen, Paul / SCANPIX

Mannen som har gjort "Sámiid Ædnan" verdenskjent, Mathis Hætta, synes det er artig at Accrington Stanley-supporterne synger joiken.

– For meg personlig er det utolig gøy at en såpass gammel melodi fremdeles brukes som kampsang. Engelskmennene må jo ha likt den siden de har adoptert den, sier Hætta til nrk.no/sami.

GULDAL: Mathis Hætta

Mel Mackie i supportklubben skriver at de norske supporterne har besøkt Accrington de fire siste sesongene.

– Vi elsker sangen. Melodien er fin og takten helt topp, forteller Mackie.

Accrington Stanley FC havnet på 20. plass i ligaen i fjor. Laget spiller i The Football League Two - som er den tredje og laveste divisjonen i det engelske ligasystemet. Klubben holder til i byen Accrington i Lancashire i Nord-England.

– Passer perfekt

Mathis Hætta forteller at "Sámiid Ædnan" også er sunget på landskampene til det norske herre- og damelandslaget.

– Da de norske fotballjentene tok gull under Sidney-OL ble joiken sunget. Sangen er lett og "smitter" fort. Folk lærer den raskt og jo flere som joiker, desto bedre høres det. Også på Alta IFs og Tromsø ILs hjemmekamper høres "Sámiid Ædnan" ofte.

Hætta skal først høre supporterne før han vurderer om han vil reise til England for å se Accrington Stanley FC. Laget har han aldri hørt om.

– Mitt favorittlag har alltid vært Arsenal. Man vet aldri om hjemmepublikummet der hadde lært seg "Sámiid Ædnan". Høyst sannsynlig, ler Mathis Hætta.

Korte nyheter