«Sameblod» nominert som beste nordiske film

Sørsamisk film er nominert til «Dragon Award Best Nordic Film» på Göteborg Film Festival.

Amanda Kernell og Lene Cecilia Sparrok

Regissør Amanda Kernell og skuespiller Lene Cecilia Sparrok vant to priser under forrige ukes Tokyo International Film Festival.

Foto: Pressebilde

– Helt vilt! Heia elskede teamet og alle som gjorde filmen mulig. Dessuten har festivalen Samisk fokus i 2017. Også det er helt fantastisk, uttaler regissør Amanda Kernell på sin Facebook-side.

Göteborg Film Festival arrangeres for 40. gang i perioden 27. januar til 6. februar 2017.

«Dragon Award Best Nordic Film» utdeles for 28. gang og åtte filmer fra Danmark, Finland, Island, Norge og Sverige er nominert.

Vinnerfilmen får 1 million svenske kroner, noe som er en av de største pengepremiene i noen filmfestival i verden.

Prisen deles ut under et stort galla-show 6. februar 2017.

Fokus på samisk film

– Samisk film er hetere enn noen gang. Derfor retter vi lyskasterne mot nord, sier festivalens kunstnerlige leder Jonas Holmberg til festivalens egen hjemmeside.

Ved neste års Göteborg Film Festival er samisk film ett av festivalens fokus. I tillegg til «Sameblod», vil flere nye samiske spille- og kortfilmer vises under rubrikken «Fokus: Sápmi».

Satsingen inneholder også et retrospektiv, som viser noe av den samiske filmhistorien. I tillegg vil en fordypende diskusjon om samisk film være en del av festivalens seminarprogram.

Sápmi strekker seg over store deler av nordlige Sverige, Norge, Finland og Russland. På filmkartet har området ofte fungert som en eksotisk kulisse i andres fortellinger, men de seneste årene har samiske filmskapere gjort seg gjeldende med sine egne historier.

Det har etablert et samisk filminstitutt og den samiske filmproduksjonen har vokst og blitt stadig mer interessant også for utenverdenen.

Amanda Kernell i fremste rekke

Det kanskje fremste eksempelet på den nye samiska filmen er Amanda Kernells internasjonalt hyllede «Sameblod».

Filmen handler om ei jente på 1930-tallet, som bestemmer seg for å bryte med sitt samiske opphav. Filmen får svensk premiere på Göteborg Film Festival og er en av de nominert filmene til det prestisjetunge prisen «Dragon Award Best Nordic Film».

– Det føles utrolig fint å få komme tilbake til Göteborg Film Festival med min første spillefilm etter å ha vist nesten alle mine kortfilmer der siden den første for ti år siden. Göteborg er jo Nordens største filmfestival og å bli invitert for å konkurrere med toppsjiktet føles veldig, veldig stort, sier Amanda Kernell til festivalens hjemmeside.

Internasjonalt samisk filminstitutt (ISFI) jobber nå med å sende «Sameblod» på en liten turnè i Sápmi fra og med mars 2017, samtidig som den vises på kino både i Sverige og Norge. Meningen er at filmen skal vises i samiske tettsteder, der de ikke har noe fast kinotilbud.