NRK Meny
Normal

«Kommuniserer» med katter

Årets vinner av Áillohaš musikkpris Johan Andreas Andersen «kommuniserer» med katter gjennom joik, dette forteller han mer om i mandagens Árdna.

Johan Andreas Andersen var gjest i Árdna 09.05.2016.

Året er 1955, sjømannen Johan Andreas er i New York. En kveld drar han på «Norwegian seamen's home» for å treffe andre sjømenn.

Etterhvert blir det sent, Johan Andreas drar tilbake til båten. Men i den ene gata går han litt feil. Han havner i en av New Yorks bakgater.

Bak en søppeldunk, oppdager han ei katt. Johan Andreas lager kattelyder, mjauer. Tilkaller katta til seg. I løpet av kort tid har han 11-12 katter rundt seg.

The king of the backstreet

Så plutselig, trekker kattene unna. Gata ryddes. Foran Johan Andreas står ei kjempestor katt.

– The king of the backstreet, er beskrivelsen fra Johan Andreas.

Dette er slåsskjempen som alle andre katter frykter. Katta går tre ganger rundt Johan Andreas, som på sin side står stille. Katta lager lyd, men stemmen er hes. Så begynner halen å riste, eller vibrere. Det er da Johan Andreas skjønner hva som er i ferd med å skje.

– Katta skal til å pisse på meg, markere meg, at han eier meg, forteller en entusiastisk Johan Andreas.

Dette vil han ikke tolere.

– Jeg blir ekstatisk og hyler og mjauer, da forsvinner alle kattene. Og etter det der har jeg alltid kunne «kommunisere» med katter, smiler Johan Andreas Andersen.

Tidligere i år fikk Johan Andreas tildelt Áillohaš musikkpris, for den jobben han har gjort for joik. Han har gitt ut to album.

Barnas favoritt

Til Árdna kommer også Ánte Mihkkal Gaup, mannen som har underholdt samiske unger gjennom karakteren «Juffá», siden 1980-tallet.

Undertegnede brukte i barndommen å høre på kassettene med Juffás historier, deriblant når han havner i brytekamp med trollet. I dag behøver ikke unger å spole på kassetter når de skal høre om Juffá. Historiene hans er foreviget på cd-skiver.

Ánte Mihkkal Gaup var gjest i Árdna 09.05.2016.

Elin privat

Tredje gjesten i mandagens Árdna er artisten Elin Kåven, som nylig ga ut sitt tredje album. Kåven som vant den Samiske Grand Prix`en i 2008 synger mye om private ting i det nye albumet.

– Jeg synger om katta mi, tanteungen, bestemora og om eks`en min, smiler Elin lurt.

Elin Kåven

Elin Kåven snakker om nye albumet sitt.

Foto: Tanja Linnea Norbye Eriksen / NRK

Kåven startet å jobbe med albumet for tre år siden når hun flyttet tilbake til Finnmark fra Sør-Norge.

– Jeg begynte bevisst å tenke mer på det samiske, deriblant joik. Jeg har aldri før joiket, men i det nye albumet gjør jeg det. Det i seg sell var litt vanskelig og skummelt da jeg ikke har hatt noe særlig forhold til joik før, forteller Elin Kåven.

Árdna ser du på NRK2 mandag klokken 20:55.