"Kasta på land" til topps

Harry Johansen vant Finnmark Journalistlags fotopris med filmen "Kasta på land".

Kasta på land

Filmfotografens vakre bilder og nydelige komposisjon, tar oss stille med inn i en historie om stor urett mot et lite folk, heter det i juryens avgjørelse.

Foto: Harry Johansen

Sist helg var Finnmark Journalistlag samlet til årsmøte i Karasjok. Under banketten lørdags kveld ble årets fotopris, og pressepris utdelt.

Fotoprisen gikk til frilanser Harry Johansen for Brennpunkt-dokumentaren "Kasta på land". Filmen er produsert av Johansen selv, i samarbeid med Torill Olsen. "Kasta på land" skapte høylydt debatt etter at den ble vist på Brennpunkt.

Årets prisvinnere mottok diplomer og prispenger på 15.000 kroner gitt av Finnmark Journalistlag og fire mediebedrifter i Finnmark.

– Det løfter selvtilliten

Torill Olsen og Harry Johansen.

Torill Olsen og Harry Johansen følte motstand fra høyere hold under arbeidet med dokumentaren.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

Harry Johansen var ikke selv tilstede for å motta prisen lørdag, men forteller på telefon at det varmer å få en slik hyllest:

– Ja, det er helt klart en stor ære, og det varmer å få en slik bekreftelse på det arbeidet man gjør. Jeg har jobbet som fotograf siden 1982, og når man nå får en pris for dette, løfter det selvtilliten.

– Ble du overrasket?

– Ja. Jeg forsto jo at noe var i gjære da jeg ble bedt om å komme på middagen, noe jeg dessverre ikke hadde anledningen til denne gangen. Jeg tenkte selvfølgelig da at filmen kanskje ville få en eller annen pris, men at det var fotoprisen kom som en gledelig overraskelse, forteller Harry Johansen til NRK Sámi Radio.

NRK Sámi Radios Eilif Aslaksen fikk også hederlig omtale for en serie artikler om Boalvvir-konkursen.

Juryens begrunnelse

Kasta på land

Filmen følger Jon Andersen fra Smørfjord, en ung sjøsame som vil bli sjarkfisker, og leve av det fjorden kan gi.

Foto: Harry Johansen

I prisjuryen satt Rolf Jakobsen (NRK), Jan Gunnar Furuly (Aftenposten) og Kirsten M. Holte (tidligere FD). Juryen fikk i år 19 bidrag til presseprisen og 10 bidrag til fotoprisen. Følgende ble sagt om "Kasta på land":

"For utsøkt foto i en film som opprører mange. Filmfotografens vakre bilder og nydelige komposisjon, tar oss stille med inn i en historie om stor urett mot et lite folk. Mennesker skildres tett i en storslått og nær natur som de ikke lenger får lov å høste fra."

Se filmen her: Kasta på land.

Pressepris til Finnmark Dagblad

Presseprisen ble forøvrig vunnet av Marte Lindi, Oddgeir Isaksen og Robin Mortensen i avisa Finnmark Dagblad for en artikkelserie om skandalen i forbindelse med byggingen av Nordlysbadet i Alta. Juryen har følgende begrunnelse:

"For en målbevisst og langsiktig satsning på en sak, som utvikler seg til en skandale. Her jobber journalistene strukturert for å være i front nyhetsmessig på en sak, som dreier seg om stor offentlig pengebruk, store overskridelser og store konflikter. Deres metoderapport bør leses av alle redaksjoner som vil utøve god lokaljournalistikk med interesse langt utover kommunegrensa."

Vinnerne av Finnmark Journalistlags pressepris 2010.

Fra venstre Rolf Jakobsen (leder for prisjuryen), Jan Gunnar Furuly (prisjuryen), Oddgeir Isaksen (prisvinner), Kirsten M. Holte (prisjuryen) og Robin Mortensen (prisvinner).

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

Helle Østvik fra Finnmark Dagblad fikk hederlig omtale for sitt portrettbilde av Gunnar Wahl. Ros gikk også til Rune Berg, Vibeke Lund Pettersen og Torill Olsen fra NRK Troms og Finnmark for laksefiske-saken hvor Helse Nord-styreleder Bjørn Kaldhol var involvert

Korte nyheter

 • Helsedepartementet: Går bort fra råd om jevnlig koronatesting

  Råd om jevnlig testing avvikles umiddelbart, opplyser Helse- og omsorgsdepartementet i en pressemelding.

  Smittetrykket er på et såpass høyt nivå at det ikke lenger er hensiktsmessig med råd om jevnlig testing, heter det i pressemeldingen.

  – Vi har nå en kraftig økning i antall smittede. Med så høye smittetall gir det mindre effekt å teste jevnlig. Vi justerer derfor i teststrategien og går bort fra rådet om jevnlig testing. Fra nå er det først og fremst personer med symptomer som bør teste seg, sier helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol.

  Helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol.
  Foto: Rahand Bazaz / NRK
 • Freia Melkerull har fått samiske uttrykk

  Nå er Freia Melkerull å finne i butikkene med fire forskjellige uttrykk på nordsamisk. Bakgrunnen for lanseringen er Giellaváhkku - Giellavahkko - Gielevåhkoe, samisk språkuke. Sametinget har utfordret offentlige aktører å bedt dem synliggjøre samiske språk.

  Freia sjokolade med nordsamiske uttrykk
  Foto: Mathis Wilhelmsen / NRK Sápmi
 • Sjokolade saemien jiehtegh åådtjeme

  Daelie Freia melkerull saemien jiehtegh åådtjeme, jih dam maehtie bovresne gaavnedidh. Dah nieljie ovmessie noerhtesaemien jiehtegh utnieh. Saemiedigkie leah byjjes aktöörh evdtiedin saemien gïelh gåhtsajehtieh gïelevåhkoen åvteste.

  Nå kan du finne samisk sjokolade i butikkene. Sametinget har i flere år utfordret store selskaper og bedt dem være med på å fremme samiske språk. Og nå har Freia lansert Melkerull med samiske uttrykk. Det gleder folk.