«Hvite tyver» stjal gull

Under Mari Boines «Vilges Suola», på Ijahis Idja festivalen i Inari, dukket det opp mystiske hvite skikkelser. De symboliserte de fargeløse som kommer for å stjele fargene til folket.

Vilges Suola

«Vilges Suollagat» – de hvite tyvene, fikk forskjellige reaksjoner fra publikum, og ikke minst plass til å gjøre sin performance under Mari Boines konsert i Inari – Anár i Finland i helga.

Foto: Saia Marilena Stueng / NRK

Mari Boine var hovedartist under Ijahis Idja, festivalen som ble arrangert i Inari nord i Finland i helga. I 1989 kom albumet «Gula Gula», der Boines sanger har sterke politiske budskap.

I sangen «Vilges Suola», fra albumet, synger hun om «den hvite tyven» som ikke har noen farge, og derfor må komme å stjele farger fra dem som er mer fargerike.

«Stjal» fra publikum

Under sangen hadde Jenni Laiti og Petra Magga-Vars arrangert performance art, som en del av en politisk workshop. Der ungdommer kledd i hvitt, med skumle masker gikk rundt blant publikum.
De var «Vilges Suollagat» eller «hvite tyver».


De hvite tyvene stjal steiner, som skulle forestille gull, som var plassert ut blant publikum, i tillegg til å fotografere og ta mål av flere av publikummerne.

Før de gikk ut for å stjele fra publikum sa Laiti følgende til NRK Sápmi:

– Det blir ikke vanskelig å gå inn i rollen som tyv. Vi vet hvordan det er når noen kommer for å stjele fra oss, både land og mineraler.

Hun la til at det blir spennende å se og føle hvordan det er å være på den andre siden, den som stjeler. Boines sang mener hun gir et veldig godt bilde av hvordan situasjonen er for samene.

Ba de unge om å fortsette sin kamp

Etter permancen sin så var de to initiativtakerne fornøyde.

– Jeg følte at vi fikk konkretisert sangen, og det var spennende å se at publikum stoppet opp, fortalte Laiti etter sangen.

Reaksjonene blant publikum var mange, noen ble skremt, mens andre syntes det var spennende, og mange kjente igjen det politiske budskapet i stuntet.

Til sitt publikum sa verdensartisten Mari Boine fra scenen at de må fortsette sin kamp, kampen for å hindre inntrengerne i å ødelegge naturen dem bor og lever i.

Budskapet ble mottatt med stor jubel.