Berører tabubelagt tema

«Skal mitt barn ha bunad, hvis jeg liksom får barn med en nordmann?»

Marja Bål Nango – «Halvt ditt og halvt datt»

Filmskaper og kunstner Marja Bål Nango. Hun har laget dokumentarfilmen «Halvt ditt og halvt datt» som vises på TIFF fredag 20. januar kl 13.15.

Foto: Tromsø Internasjonale Filmfestival / TIFF

Hør reportasjer og lengre dybdeintervju – lenger ned i artikkelen.

Det er bare et av mange potensielt provokative spørsmål den unge samiske filmskaperen Marja Bål Nango (23) serverer i filmen sin «Halvt ditt og halvt datt».

– Men jeg vil få folk til å tenke – det er ikke meningen at folk skal gå tankeløse ut av salen, etter å ha sett filmen min, sier Nango.

Marja Bål Nango er født i Oslo, men oppvokst i Skibotn i Troms.

Hun har sin filmutdanning fra Nordland kunst- og filmfagskole. Filmen hennes «Halvt ditt og halvt datt» vises i disse dager på Tromsø Internasjonale Filmfestival (TIFF – ekstern lenke).

«Du skal vel finne deg en samegutt, sant?»

Slike kommentarer hevder Marja Bål Nango at man kan oppleve innad det samiske miljøet. Det er noe av essensen av temaet hun har valgt å sette fokus på i «Halvt ditt og halvt datt».

Filmen handler i korte trekk om det å være flerkulturell. For hennes personlige del, berører filmen utfordringer mellom det å være både norsk og samisk.

Marja Bål Nango benekter ikke at formålet gjerne er å til en viss grad provosere. I et lengre interjvu med Ekko på NRK P2 erkjenner hun blant annet det.

– Jeg sier jo i starten av dokumentaren at jeg ikke vil ha barn med en nordmann, for da blir jo det her barnet både norsk og samisk. Det er det nok mange som reagerer på, for det er jo tabu å si sånt høyt, innrømmer Nango.

Det er ganske tabu kanskje å si at jeg liksom vil føre «den rene rasen» videre – det høres liksom ut som en «hitler-aktig» greie...tror ikke det er det som er meninga (...)

Marja Bål Nango / Fra dokumentarfilmen «Halvt ditt og halvt datt»

Hør reportasjen og dybdeintervjuet med kunstner og filmskaper Marja Bål Nango – på norsk – her (fra Ekko på NRK P2):

– Betyr mye for meg

Marja Bål Nango har i tillegg til «Halvt ditt og halvt datt» også laget en kortfilm – «Abstrávttahasat». Denne filmen også skal vises på TIFF.

Nango sier det er stort for henne å få vist filmene sine på den internasjonale filmfestivalen i Tromsø.

Hør dybdeintervju med filmskaperen – på samisk – her:

«Halvt ditt og halvt datt» vises på TIFF fredag 20. januar kl 13.15 på Fokus 2/3(ekstern lenke).

By-samer i «filmmodus»

Sigbjørn Skåden

Bokforfatter Sigbjørn Skåden.

Foto: Johan Ante Utsi / NRK

TIFF arrangeres for 22. gang i år, og festivalen tiltrekker naturlig nok også en viss andel av Tromsøs samer.

Akkurat i år er det særskilt mange samiske filmer å finne i festivalprogrammet.

I programmet finner man blant annet «Juoigangiehta» av Elle Sofe Henriksen. Også kortfilmen «Eahpáraš» av Anne Merete Gaup (eksterne lenker).

En som gleder seg over festivalens samiske filminnslag, er bokforfatteren Sigbjørn Skåden. Han sier TIFF utgjør en viktig uke av året.

– Jeg oppfordrer spesielt til å se de samiske filmene. Men det er også spennende utenlandske filmer å se – dokumentarfilmene er spesielt severdige, sier Skåden.

Samiske filmer – en del av kjennetegnet til TIFF

Festivalsjef Martha Otte i Tromsø Internasjonale Filmfestival

Festivalsjef Martha Otte (TIFF).

Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / Scanpix

Festivalsjef for TIFF, Martha Otte, hevder at det at filmfestivalen har mange samiske filminnslag, utgjør et spesielt kjennetegn for festivalen.

– Ingen andre filmfestivaler i verden har samme regionale program som vi har, og som dermed inkluderer det samiske. Det er vi meget stolt over å presentere, sier festivalsjef Otte.

Hør bokforfatter Skåden og festivalsjef Otte, og en kort stemningsrapport fra TIFF her (på samisk):