Hopp til innhold

– Artig å møte publikum

Krimfilmen «Glassdukkene» hadde sin førpremiere i Tromsø i går. Regissør Nils Gaup er fornøyd.

Stig Henrik Hoff spiller hovedrollen og Nils Gaup har regissert filmen Glassdukkene som har premiere

Hovedrolleinnehaver Stig Henrik Hoff og regissør Nils Gaup av den nye norske thrillerfilmen 'Glassdukkene'.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

– Det er veldig gøy å snakke med publikum etter at de har sett filmen for første gang, de som var her i kveld sa blant annet at det var en spennende historie og at Aslak Eira er en solid karakter. Vi har laget en tradisjonell krimhistorie, noen dør og så må andre finne ut av det, sier regissør Nils Gaup til NRK Sápmi.

Og publikum som NRK snakket med etter filmen var full av lovord. Flotte naturbilder, spennende historie og troverdige karakterer, samt dyktige skuespillere er bare noe av det de fortalte oss.

Varierende filmkritikker

Også filmkritikere trekker frem gode skuespillerprestasjoner og naturbilder i sine anmeldelser, men også at spenningsnivået burde vært høyere. NRKs filmanmelder Birger Vestmo sier at historien er for tam og snill.

«Glassdukkene» er en ny norsk thriller basert på forfatter Jorun Thørring sin første krimbok om den samiske politietterforskeren Aslak Eira i Tromsø. Selv om hovedkarakteren er samisk, er det ikke mye samisk dialog i filmen.

Nils Gaup har regissert filmen som har Stig Henrik Hoff og Lena Kristin Ellingsen i hovedrollene. Også flere samiske navn pryder rulleteksten, blant annet Anja Saiva Bongo Bjørnstad og Gard Elvenes fra Kautokeino.

Filmen har sin premiere i Norge i morgen 4. april

Ville ha mer liv i historien

Filmen starter med unge mennesker på fest, men etter at studenten Lisa ikke har gitt lyd fra seg på et døgn, blir hun meldt savnet av sin mor. Kriminaletterforsker Aslak Eira blir satt på saken, men den unge jenta blir funnet for sent, liggende livløs i Prestvannet i Tromsø.

Aslak og partneren Kine Berger finner fort ut at desto mer svar de prøver å finne, desto mer spørsmål dukker det opp.

– Utfordringen for meg var å få mer action inn i filmen. Krim inneholder mye dialog og det blir fort for mye «talking heads», så det var viktig å få inn elementer som skaper et driv i filmen. Vi har også flyttet noen av innendørs scenene i manus ut i naturen, sier regissøren.

Se traileren til filmen:

Fikk hjelp av brannvesenet

Filmen er spilt inn i Tromsø og i Målselv på veldig kort tid.

– Vi hadde vel bare 23 dager med effektiv filming. Vi løp rundt her i byen med kamera på slep som noen tullinger, så du kan si at det var et høyt stressnivå, ler regissør Nils Gaup.

Å lage film i Nord-Norge er bare positivt. Gjestfrihet og folk som stiller opp er noe av det som Nils Gaup husker best fra innspillingen.

– Vi hadde ikke penger til å leie inn en kran for å ta noen bilder fra lufta, men da kom brannvesenet i Tromsø oss til unnsetning. Brannvesenet stilte opp med brannbil og kran for oss, vi har har opplevd mye hjelpsomhet, sier han.

Etter den første filmen kommer film nummer to basert på romanen «Ildens øye» og den tredje filmen skal baseres på en roman som ennå ikke er utgitt. Regissør Nils Gaup sier at den neste filmen i serien blir mørkere og skumlere.

Ville ha samisk helt

Jorun Thørring

Forfatter Jorun Thørring var fornøyd etter å ha sett sin krimhelt Aslak Eira utfolde seg på skjerm.

Foto: Ronald Pulk / NRK

Tromsø-forfatter Jorun Thørring valgte å skrive kriminalromaner fra sitt eget hjemmemiljø. Hun ville ha inn nordnorsk natur og kultur, og da falt det også naturlig å ta inn det samiske.

– Det er veldig stereotypisk med en norsk krimhelt som har en flerkulturell assistent eller kollega, og så får man inn noen etniske konflikter. Jeg tenkte at det samiske og det norske har jo vært i konflikt i nord, så hvorfor ikke bruke noe av det? I historien kommer det noen drypp av det, så får man reflektert litt over hvordan vi egentlig snakker om - og med hverandre, sier Thørring.

Thørring valgte å si nei til å lage film av bøkene en gang, men ombestemte seg da Tomas Backström kom inn som produsent. Hun var mye involvert i arbeidet fram til selve filmproduksjonen begynte, men ikke under innspillingen.

Og at hovedkarakteren Aslak Eira er samisk, har hun ikke hørt noe negativt om.

– Det samiske miljøet har vært veldig taust, jeg har da valgt å tolke det positivt. Ok, jeg hører ikke en lyd, det må bety at de ihvertfall ikke er forbannet på meg, ler hun.

Thørring sier at tredje bok om Aslak Eira kommer i juni i sommer.

Nervøs i forkant

Forfatteren var naturlig nok spent før premieren da hun ikke har sett annet en en liten trailer på nett i forkant, men hun kan nå puste lettet ut.

– Filmskaperne fikk frie tøyler av meg til å gjøre hva de ville med bøkene, og da jeg satte meg ned i kinosetet kom tankene. Tenk om de har gjort noe som jeg ikke liker og tenk om de har ødelagt boka, men så begynte filmen og jeg ble kjempefornøyd, sier Jorun Thørring.

Skuespilledebutant fra Karasjok

Guro Olaussen

Karasjok-jenta Guro Olaussen skal fortsatt studere, men sier ikke nei takk om nye roller dukker opp.

Foto: Ronald Pulk / NRK

Guro Olaussen (21) fra Karasjok studerer til daglig jus i Tromsø, men da hun ble invitert på audition grep hun sjansen og fikk rollen som venninna til Lisa, studenten som blir drept i filmen. NRK møtte en glad jente etter førpremieren.

– Det var veldig artig, selv om det var litt rart å se seg selv på film. Filmen var mye bedre enn det hadde forestilt meg på forhånd, sier hun.

Olaussen sier at selv om skuespill var en veldig morsom opplevelse, blir det videre studiere på henne på universitetet.

– Men jeg er ikke fremmed for å noen skuespilleroppdrag på si om det skulle bli aktuelt, det har vært en veldig fin opplevelse, sier Karasjok-jenta.

Korte nyheter

  • Skånland: Besøksforbud på sykehjem grunnet omgangssyke

    Ifølge et tips Harstad Tidende har fått tips om at Skånland sykehjem i Tjeldsund kommune er stengt for besøkende på grunn av et smitteutbrudd.

    En pårørende av beboer på et sykehjem i Tjeldsund kommune i Sør-Troms mener sykehjemmet i Skånland er avstengt på grunn av smitteutbrudd.

    Det skriver Harstad Tidende.

    – Jeg skulle besøke noen som bor der, men fikk ikke komme inn. Det har vært stengt for besøk en ukes tid, sier tipseren til Harstad Tidende fredag ettermiddag.

    Ifølge ordfører i Tjeldsund kommune, Robin Ridderseth, er det ikke en farlig situasjon.

    – Det minner mest omgangssyke, og er ikke et alvorlig utbrudd. Det er likevel innført besøksrestriksjoner, som oppheves i løpet av helgen, sier ordføreren til NRK.

  • Vestre lea ođđa dearvvašvuođaministtar

    Stáhtaráđis gonagaslaš šloahtas odne lea stáhtaministtar, Jonas Gahr Støre, almmuhan iežas stáhtaráđđemolsašumiid.

    Jan Christian Vestre lea ođđa dearvvašvuođaministtar.

    Romsalaš Cecilie Myrseth lea nammaduvvon ealáhusministtarin ja Marianne Sivertsen Næss lea ođđa guolástusministtar.

    Marianne Sivertsen Næss lea Hámmerfeastta ovddeš sátnejođiheaddji ja dál son lea vuosttas háve nammaduvvon stáhtaráđđin.

    Ekstraordinært statsråd
    Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
  • Bekreftet: Vestre blir ny helseminister

    Jan Christian Vestre blir helseminister etter Ingvild Kjerkol. Cecilie Myrseth blir næringsminister, mens Marianne Sivertsen Næss blir fiskeriminister.

    Vestre (Ap) kommer fra jobben som næringsminister. Det blir Myrseth (Ap) fra Troms som overtar etter ham. Sivertsen Næss (Ap) fra Finnmark er et nytt fjes i regjeringen og kommer fra rollen som leder av energi- og miljøkomiteen på Stortinget.

    De tre ble presentert på Slottsplassen etter et ekstraordinært statsråd på slottet fredag.