NRK Meny
Normal

Valgkamp på helsa løs

Hetsen mot samer i forbindelse med valgkampen er direkte helsefarlig, mener professor i sosialmedisin.

Per Fugelli -lege og professor i sosialmedisin ved Universitetet i Oslo.
Foto: NRK

Det er lege og professor i sosialmedisin ved Universitetet i Oslo, Per Fugelli, som nå reagerer på utspillene om samer i tilknytning til valgkampen.

Det er særlig Frps valgkamputspill, som at de ikke er et urfolk , og partiets stadige terping på "samenes særrrettigheter" han reagerer på.

LES OGSÅ:–Frp driver med misvisende politikk

Han mener at samene kan få det inntrykket at deres kultur og identitet er mindreverdig, og at det er direkte helsefarlig.

Jeg tenker at utspillene er å betrakte som en direkte helsetrussel mot samer. Det har faglig hold for å si. Vi har forskning fra hele verden som bekrefter at respekt, verdighet, og rettigheter som gir utviklingsrom, bygger opp urfolk, sier den ivrige samfunnsdebatanten.

– Ikke hårsårt å reagere

På spørsmål om det ikke er for hårsårt å reagere så sterkt på en politisk debatt, sier han at det ikke kan ansees som hårsårt å reagere når ens egen identitet blir angrepet.

– Samene er mennesker med følelser og med sjel. Det er klart de er sårbare, spesieltnår det gjelder det som er det viktigste for et menneske, nemlig selvrespekt, verdighet som seg, med min kultur, mitt språk og min historie, sier fugelli.

Håper andre partier tar avstand

Fugelli har selv bodd og jobbet i Nord-Norge. Nå synes han at det er på tide å stoppe de holdningene og den hetsen han mener samene nå utsettes for.

Han mener at det ville være et stort tilbakesteg hvis samene mister den utviklingen og selvtilliten de har klart å opparbeide seg de siste tiårene.

Jeg håper at de andre partiene i Finnmark nå vil markere skarp og klar avstand og stille seg på Samefolkets side og si at solidaritet er å stå sammen, istedet for å yppe til strid mellom folkegruper, slik Frp nå gjør.