«Borealis» ønsker velkommen

Den offisielle maskotten til Arctic Winter Games i Whitehorse, Canada, har allerede rukket å bli fem år gammel.

Arctic Winter Games 2012 maskott "Borealis"

Maskotten til Arctic Winter Games 2012 i Whitehorse kalles «Borealis».

Foto: Pressebilde / AWG 2012

"Borealis" og Berit Ranveig Nilssen

«Borealis» sammen med lederen for det samiske AWG-laget, Berit Ranveig Nilssen.

Foto: Pressebilde / Samisk idrettsforbund

– Jeg heter «Borealis», men hva er så min historie? Vel, i løpet av de siste øyeblikkene av Canada Winter Games i 2007, da lekenes flamme skulle slukkes, tente barn fra nord lanterner fra glørne og sendte dem inn i den nordlige himmelen. Da ble jeg født. Det er i meg at vennskap og dyktighet i idretten lever videre, forklarer «Borealis» sin tilblivelse og misjon.

Maskoten skal være synlig over alt under Artic Winter Games, som arrangeres i Whitehorse 4. til 10. mars.

Lekene dekkes av nasjonalt fjernsyn

Arctic Winter Games (AWG) er vinterleker for arktisk ungdom fra 14 til 18 år. Årets leker kommer til å ha rundt 2000 deltakere og ledere fra hele det arktiske området. De representerer Alaska, Grønland, Northern Alberta, Northwest Territories, Nunavik, Nunavut og Sápmi.

I AWG er det mange forskjellige idretter, alt fra langrenn, alpint, ishockey og innendørsfotball til tradisjonelle urfolksgrener. Samene deltar kun i innendørs fotball og langrenn. Det nye i år er at det er et utvidet kulturprogram i forbindelse med lekene.

Den nasjonale fjernsynskanalen «Aboriginal Peoples Television Network (APTN)» gikk nylig ut med at de vil ha en bred dekning av årets Arctic Winter Games . APTN vil lage reportasjer både fra åpningsseremonien, idretts- og kulturarrangementene, medaljeoversikt og intervjuer med idrettsungdommene.

APTN har sine sendinger fra Canada Games Centre i Whitehorse. Da kan seere i hele Canada følge dekningen. Blant annet vil fjernsynskanalen ha en oppdatering fra lekene hver dag.

APTN vil også ha en egen nettside hvor det vi bli fyldigere dekning, dybdeintervjuer og lignende med både idrettsutøvere, trenere og artister.

Idretts- og kulturarrangementene er integrerte deler av Arctic Winter Games. I kulturfestivalen deltar artister fra hele den arktiske delen av verden. Blant annet er Sápmi representert med to unge joikere .

NRK Sápmi vil også være tilstede under hele lekene med to reportere og en TV-fotograf. De vil bringe oppdaterte nyheter og resultatservice både til internett, radio og TV.