«Bettan» forbannet på Trump

Den folkekjære artisten er ikke nådig mot USAs nytiltrådte president, etter at han nylig godkjente byggingen av omstridte oljerørledninger.

Elisabeth Andreassen

STØTTER URFOLK: Artist Elisabeth «Bettan» Andreassen.

Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix

– Denne mannen skiter fullstendig i minoritetsgrupper, skriver Elisabeth Andreassen i et Facebook-innlegg.

Skytset er rettet USAs president Donald Trump, for at han nylig signerte en presidentordre som godkjenner byggingen av to omstridte oljerørledninger, hvorav det ene er prosjektet «Dakota Access Pipeline» (se faktaboks).

– Han sier han har solgt sine aksjer i dette. Ja, til sin svigersønn kanskje, eller en annen i familien, skriver «Bettan»:

Denne mannen skiter fullständigt i minoritetsgrupper, forurensing av livsviktig natur. Han sier han har solgt sine...

Publisert av Elisabeth Andreassen Tirsdag 24. januar 2017

Sint – men ikke overrasket

Elisabeth Andreassen skriver at Dakota Access Pipeline forårsaker «forurensing av livsviktig natur».

– Greit at Trump sier at dette skaper arbeidsplasser. Men – til hvilken pris? Det er jo snakk om mennesker som bor der, og som må leve med at vann og natur blir forgiftet, sier Andreassen til NRK.

– Du skriver at Trump skiter fullstendig i minoritetsgrupper. Det er harde ord. Hvorfor skriver du det?

– Det er det jeg mener. Jeg tror ikke jeg trenger å utdype det noe mer. Jeg tror alle skjønner det.

– Trump er jo fra før en kjent business-person. Er du overrasket over at Trump godkjenner oljerørutbyggingen?

– Nei, men jeg vet ikke hva jeg skal forvente av han, svarer Andreassen.

Pipeline Protest

PROTESTAKSJONER: Helt siden april 2016 har demonstrasjonene pågått ved Standing Rock i Sør-Dakota, nær området der Cannonball-elven munner ut i Missouri-elven. Dette er fra august i fjor.

Foto: James MacPherson / Ap

Sympati med joikelærer

I Facebook-innlegget sitt nevner Elisabeth Andreassen sin joikementor Sara Marielle Gaup Beaska.

Gaup Beaska og Andreassen opptrådte nylig sammen i NRKs fjernsynsprogramserie «Mutte mu – Husk meg», som utfordrer kjente norske artister til å lære seg å joike (se episoden lenger ned i artikkelen).

– Jeg er veldig lei meg for dette, Sara Marielle, skriver Andreassen.

Støtter protest

SAMISK STØTTE: Artist og joiker Sara Marielle Gaup Beaska (ytterst til høyre) fra Kautokeino har ved to anledninger reist til USA for å støtte demonstrasjonene mot «Dakota Access Pipeline». Her sammen med Standing Rock Siouxs-stammens leder Dave Archambault II (t.v.), den svensk-samiske artisten Sofia Jannok og Gaup Beaskas søster Inger Biret Kvernmo Gaup.

Foto: EWA-MARI HEDMAN / NRK

Grunnen til at Andreassen nevner Sara Marielle Gaup Beaska er fordi Gaup Beaska ved to anledninger har vært en del av samiske delegasjoner som har besøkt demonstrasjonsstedet, til støtte for amerikanske urfolksgrupper som demonstrerer.

– Derfor støtter jeg Sara Marielle Gaup Beaska og dem som protesterer. Gaup Beaska er et forbilde. Hun er et talerør for dem som rammes, sier Andreassen.

Det har ikke lyktes NRK å få kontakt med Gaup Beaska.

Elisabeth Andreassen valgte å lage en joik til sin ektemann Tor. Joiken skulle beskrive hvor takknemlig hun er for all den kjærlighet og støtte hun har fått fra ham i mer enn 20 år. Sammen med Sara Marielle Gaup Beaska tar hun fatt på oppgaven, som viser seg å være veldig vanskelig. (1:6)

BLE JOIKEKOLLEGER: Elisabeth Andreassen valgte å lage en joik til sin ektemann Tor. Joiken skulle beskrive hvor takknemlig hun er for all den kjærlighet og støtte hun har fått fra ham i mer enn 20 år. Sammen med joikementor Sara Marielle Gaup Beaska tar hun fatt på oppgaven, som viser seg å være veldig vanskelig. (1:6).

Sandra Marja West

BESØKTE DEMONSTRANTENE: Sametingsrepresentant for Norske Samers Riksforbund, Sandra Márjá West fra Kåfjord, tilbrakte julen ved Standing Rock til støtte for demonstrantene.

Foto: NSR

Gir ikke opp

Sametingsrepresentant Sandra Márjá West har jevnlig kontakt med demonstranter i USA.

– De er selvsagt skuffet, men de har varslet at protestene vil fortsette, sier West.

Sametingsrådsmedlem Inger Eline Eriksen fra partiet Árja, sier at Sametinget vil fortsette å støtte de amerikanske urfolksgruppene som protesterer mot «Dakota Access Pipeline».

– Sametinget forsøker kontinuerlig å påvirke investorer til å være oppmerksomme på at utbyggingen bryter urfolks- og menneskerettigheter. Det er viktig fordi investorer er opptatt av å ha godt omdømme, sier Eriksen.

Den amerikanske ambassaden ønsker ikke å kommentere denne saken overfor NRK, og viser kun til Det Hvite hus sine nettsider hvor oljerørutbyggingen godkjennes (ekstern lenke).

USAs president Donald Trump ønsker å bygge de to omstridte rørledningene Keystone og Dakota XL. Motstanderne lover å fortsette protestene.

I KLINSJ: Det har allerede vært flere demonstrasjoner mot Trumps ferske beslutning.