Kritiserer NSR for å prioritere moteshow

Johan Mikkel Sara i partiet Samer bosatt i Sør-Norge synes NSR-topper viser arroganse overfor bysamene når de prioriterer moteshow før valgdebatter.

Johan Mikkel Sara
Foto: Marie Elise Nystad / NRK

– Det er svært beklagelig, men jeg forstår at de ikke turte å delta på debatten, rett og slett fordi de ikke har gjort noe for de som bor i Sør-Norge, påstår Johan Mikkel Sara.

GULDAL: NSR njunuševttohasat eai searvan

Kom selv helt fra Kautokeino

Sara synes det er merkverdig at Norske Samer Riksforbunds listetopper med presidentkandidat Aili Keskitalo deltar på samisk moteshow i Oslo , og slik prioriterer fest, klær og skjønnhet i stedet for å fronte deres samepolitikk på den politiske debatten som ble arrangert lørdag, dagen etter den samiske høstfesten.

Samepolitisk valgdebatt i Oslo

Birger Nymo (Samefolkets Parti), Johan Mikkel Sara (Samer bosatt i Sør-Norge) og Ellen Cecilie Triumf (Norske Samers Riksforbund)

Foto: Johs Kalvemo / NRK

Norske Samers Riksforbund har meldt avbud av private grunner, og slik prøvd å få debatten flyttet til en annen dato. Men private grunner synes ikke Sara er en god nok unnskyldning.

– Private grunner kan være så mangt. Jeg dro selv helt fra Kautokeino kun for å delta på denne politiske debatten, sier han.

– Burde valgt en annen dato

– NSR har for lenge siden meldt at denne dagen ikke passer for våre toppkandidater, men dette ville arrangørene dessverre ikke ta hensyn til, sier Ellen Cecilie Triumf, som representerte NSR i valgdebatten.

Triumf er ikke med på noen valgliste, men er leder for valgkomiteen i NSRs liste i valgkretsen.

Toppkandidat for NSR i Sør-Norge valgkrets, Kirsti Guvsám, sier at hun som gudmor valgte å prioritere sin gudsønns konfirmasjon framfor debatt på Samisk hus i Oslo.

– Jeg tror de fleste andre ville gjort det samme som meg. Jeg er for øvrig glad for at Ellen Cecilie Triumf stilte for NSR i debatten, og at hun gjorde en utmerket jobb.

– NSR bryr seg ikke om oss

Også tidligere leder i Oslo sameforening, Berit Johnskareng er skuffet over NSRs fravær.

– Jeg trodde nesten ikke at det var sant at ingen av listekandidatene kom. Dette er direkte skammelig. De burde helt klart ha prioritert møtet, for det er tross alt sametingsvalg bare hvert fjerde år, sier en oppgitt Johnskareng.

Det er tilsammen sju lister i Sør-Norge valgkrets. Fem av dem hadde representanter i lørdagens panel.

Ingen fra den nye lista Árja eller fra lista Samenes Folkeforbund dukket opp på debatten.