Hopp til innhold

– Klart Hamsun var rasist

– Og det å ikke kommentere hvordan han behandlet samene i litteraturen er en måte å fortsette med undertrykkelse.

Knut Hamsun
Foto: Scanpix

Han er ikke bare skuffet og sint over litteraturen til Knut Hamsun, og hvordan Hamsun omtaler samene. Han er også skuffet og sint over alle de som har lest Knut Hamsun, og skrevet om Hamsun, og som lar være å kommentere Hamsuns forfatterskap og holdninger til det samiske.

– "Ånden" til fornorskningen gikk videre i og med at man ikke tok opp dette med Hamsun sitt forfatterskap, og hvordan han omtaler samene i litteraturen sin.

Troy Storfjell

Troy Storfjell har merket seg rasismen i Knut Hamsuns litteratur.

Foto: Sander Andersen / NRK

Førsteamanuensis Troy Storfjell er klar i sin tale om Knut Hamsun og hans forfatterskap.

Storfjell var én av foreleserne under et seminar på det lulesamiske senteret Árran som markerte Tråante 2017 i samarbeid med Hamsunsenteret og likestillings- og inkluderingssenteret KUN.

Tema var Knut Hamsuns roman "Markens grøde", og seminaret var også en markering av at det var 100 år siden romanen ble utgitt.

Laperne de vanker i Utkanterne, i det Skumle, sæt Lys og Luft paa dem, og de vantrives som Utøi og Makk.

Knut Hamsun "Markens grøde" 1917

Lite debattert

Hamsun var nok også et produkt av sin tid, medgir Storfjell, men legger til at Hamsuns synspunkter skal man ta rede for når man skal lese hans litteratur.

– Når man leser Markens grøde, for eksempel, skal man ta det som eksempel på økokritikk og beskrivelse av det enkle liv i takt med naturen. Men dette er jo bygd på kolonialisme og rasisme. Og det må man jo også ta med i betraktningen.

Men en Lap han tigger ydmykt, men faar han Nei saa blir han hævngjærrig og truer".

Knut Hamsun "Markens grøde" 1917

Troy Storfjell har merket seg at rasismen som gjenspeiler seg i Hamsuns litteratur ikke er så mye debattert her på berget, men at den er mere lagt merke til og debattert i utlandet.

– Det er en del lokalpatriotisme i Nordland. Hamsun er jo den kjente nordnorske forfatteren. Når man er stolt av en "lokal" forfatter, så er det lett å se bort fra de "stygge" tingene om ham.

Bragt til taushet

Storfjell er ikke overrasket over at rasisme fortsatt finnes, men det som overrasker er at rasisme blir bragt til taushet.

– Det har blitt nevnt, også den måten Hamsun behandlet samene på i litteraturen. Men det har vært mere taushet enn man skulle forvente om dette.

Kikki Jernsletten og Troy Storfjell

Troy Storfjell satte seg i stevne på Árran sammen med andre Hamsunkjennere så som Kikki Jernsletten (tv).

Foto: Sander Andersen / NRK

Betyr den samiske smerten så lite?

– Når nyere verk skrives om ham, så tas ikke disse synspunktene i betraktning. Det er nettopp det at smerten til samene betyr veldig lite for de som heller vil fokusere på andre ting.

Er samer så lett å fornærme?

– Tvert imot. Det jeg opplever er at man blir taus om det man opplever, eller man bare vitser om det og går videre. Men etter hvert får man følelsen av at nok er nok, og man tør å si noe. Det gjør kanskje større inntrykk på meg. For i USA, der jeg bor, er det veldig få som kan tenke seg å si noe stygt om samer.

Inger forundret sig over at han ikke tagg om noget, det gjorde Os-Anders ellers alltid, det gjør alle Lapper, de tigger.

Knut Hamsun "Markens grøde" 1917

Tror du Hamsuns literatur den dag i dag er med på å nøre opp om slikt menneskesyn?

– Spesielt hvis man ikke tar det opp i Hamsun-forskning og i diskusjon om Hamsun, så er det som om man godtar det. Og det er jo et tegn om at det er greit at det er slik, og at det er greit at man har det sånn. For rasisme finnes klart i dag.

Korte nyheter

  • Kuhmunen erenoamáš listtus Ruoŧas

    Ruoŧa jođiheaddjiid searvvi, Ledare, mielas lea nuorra sámenisu Sara-Elvira Kuhmunen okta dain geasa sis lea erenoamáš jáhkku, ja gean navdet ain eanet lihkostuvvat boahtteáiggis.

    Searvi ráhkada jahkásaččat listtu maid gohčodit «Framtidens kvinnliga ledare». (Boahtteáiggi nissonjođiheaddjit). Listtus leat 75 nuorra nissonolbmo nama, ja olles listu almmuhuvvo miessemánu 18. beaivvi.

    Sara-Elvira Kuhmunen lea Johkamohkis eret, ja lea Sáminuorra searvvi jođiheaddji.

    Sáminuorra dat lea ge almmuhan dán dieđu listtu birra iežas Instagram-konto bokte.

    Kuhmunen lea maŋemus jagiid áŋgiruššan dáistalit sápmelaččaid vuoigatvuođaid ovddas, ja son lea maid ovdagovva eará sámi nuoraide.

    Kuhmunen lea maid oassálastán Sámi Grand Prix gilvvus ja son lea gieskat ožžon Ubmi sámesearvvi nuoraidbálkkašumi.

    .

    Sara Elvira Kuhmunen, Sáminuora jođiheaddji
    Foto: Anne Maret Päiviö / Sameradioen
  • Med på lista over «Framtidens kvinnliga Ledare» i Sverige

    President for ungdomsorganisasjonen Sáminuorra, Sara-Elvira Kuhmunen, er i år med på lista over «Framtidens kvinnliga Ledare».

    Det er det svenske fagforbundet for ledere, Ledarna, som årlig lager denne lista.

    Lista består av 75 personer som er sjefer og ledere, og er unge kvinner. Hele lista offentliggjøres 18. mai.

    Det er Sáminuorra som melder om dette på sin Instagram-konto.

    Fagforbundet Ledarna har over 100.000 medlemmer.

    Kuhmunen er fra Johkamohkki /Jokkmokk i Nord-Sverige.

    Hun deltok i joike-delen i Sámi Grand Prix 2022 med joiken «Čuvggodit». Hun gikk videre til gullfinalen, som Jörgen Stenberg vant.

    Kuhmunen ble i 2023 tildelt Anders Carlberg-minnepris, som tildeles årets unge forbilde i Sverige.

    Sara-Elvira Kuhmunen
    Foto: Per Heimly / NRK
  • Fem politimelde etter snøskuterkøyring

    Fem personar vart tekne på fersk gjerning i å ha køyrd ulovleg på snøskuter i eit villreinområde på Vikafjellet. Det melder Statens naturoppsyn, SNO, som natt til torsdag var ute på kontroll. Dei fem blir politimelde, skriv SNO i ei pressemelding. Så langt i vinter har SNO politimeld 87 personar for ulovleg køyring, dermed bikkar talet no 92 politimeldingar.

    – Ulovleg snøskuterkøyring i villreinområde er svært uheldig på denne tida av året, seier Ole Morten Sand, seksjonsleiar i Statens naturoppsyn (SNO). Han viser til at det er rett før villreinkalvinga, og dermed ekstra alvorleg med ulovleg motorferdsel.

    Snøskuterkøyring på Vikafjellet
    Foto: Sigurd Nordeide-Felde.