NRK Meny
Normal

– Vil Renee Zellweger skjule sin etnisitet?

Professor ved Oulu universitet i Finland mener Hollywood-skuespiller Renee Zellweger har tatt plastikkirurgi for å skjule at hun er av samisk og kvensk avstamming.

Renee Zellweger

Dette bildet av Renee Zellweger er tatt i 2005

Foto: STEPHEN CHERNIN / AP

Hollywood-stjernen Renee Zellweger (45), mest kjent fra Bridget Jones-filmene, var ikke til å kjenne igjen da hun dukket opp på stjernefest i Hollywood mandag kveld. Nå spekuleres det i om hun har tatt plastikkirurgi.

Ved å ha tatt et øyeløft så har Renee Zellweger fjernet et hovedtrekk i hennes norsk-samiske kulturarv for å se mer europeisk ut, sier professor Edward Dutton ved Universitetet i Oulu/Uleåborg i Finland til den engelske nettavisa Daily Mail Online .

– Grunnen til at Renee Zellweger hadde et så særpreg i ansiktet, men smale øyne og epikantisk/"mongolsk" øyefold, er fordi hun har en uvanlig genetisk blanding. Med en sveitsisk far og en mor som er delvis kvensk og samisk, hadde Renee et noe østlig ansikt, sier Dutton, som sammenlikner hennes øyeparti med den islandske artisten Björk, som har inuittaner. Han synes det er trist at Zellweger ser ut til å ha operert ansiktet.

Faksimile av Daily Mail Online

Den engelske avisa Daily Mail Online har sak om professoren som kritiserer Zellweger for å ville skjule sin etnisitet (faksimile av avisa)

Foto: Faksimile

– Ser mindre samisk ut

Zellwegers mor, Kjellfrid Irene Andreassen, er vokst opp i Kirkenes og Ekkerøy ved Vadsø. Flere medier har tidligere skrevet at Andreassen, og dermed også Zellweger, har samiske aner.

– Jeg mistenker at Renee har tatt plastikkirurgi som gjør at hun ser mindre samisk og kvensk ut og mer stereotypisk nordeuropeisk ut. Hun var så mye vakrere og interessant når hun hadde mot til å være samisk og kvensk.

– Vi verdsetter det som både er vakkert og sjeldent og Renee var vakker av akkurat disse grunnene. Renee Zellweger så litt uvanlig ut, noe helt annet enn det som er vanlig i Hollywood, sier professor Edward Dutton til Daily Mail Online.

Plastikkirurg Randal Haworth i Hollywood sier til Daily Mail Online at Zellwegers varemerke var små, mysende øyne, noe som supplerte hennes personlighet perfekt.

– Etter min mening har Renee fjernet det som oppfattes som overflødig hud og fett mellom øyebryn og øvre øyevipper. Dette gjør at øynene kommer mer fram, sier Haworth til avisa.

– Lever et mer givende liv

Zellweger mener hennes ekstreme forvandling skyldes et lykkeligere og mer givende liv. I et intervju med kjendisbladet People sier Zellweger at hun er glad folk synes hun ser annerledes ut.

– Jeg lever et annerledes og mer givende liv. Jeg er henrykt over at det kanskje vises, sier hun til bladet.

Det lanseres også andre teorier til at Zellwegers utseende er forandret, Daily Mail Online skriver også at hun ikke hadde nappet øyebrynene da hun var på fest mandag, noe hun før har brukt å gjøre.

Zellweger slo gjennom i 1996 i filmen Jerry Maguire og har siden det hatt flere store roller i Hollywood, blant annet Jeg, meg og Irene og Bridget Jones' Dagbok, sistnevnte fikk hun en Oscarnominasjon for. Hun var også med i suksessfilmen Chicago som fikk flere Oscar. Hun er i dag en av de best betalte skuespillerinnene i Hollywood. For sin rolle som Ruby Thewes i filmen Cold Mountain vant hun en Oscar for beste kvinnelige birolle. Hun har fått en stjerne på Hollywood Walk of Fame.