– Vil unngå samestereotypier

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

LYD: Den samiske sketsjfiguren «Jan Olsen» har blitt en suksess på radioprogrammet Lønsj på NRK P1, mener programlederen.

Rune Nilson

Rune Nilson.

Foto: Anne Liv Ekroll

– For oss er det veldig tilfeldig at «Jan Olsen » er same, egentlig. Han føyer seg inn i en rekke av figurer som kommer fra ulike steder i landet.

«Jan Olsen» heter en av de oppdiktede sketsjfigurene på NRK P1s program Lønsj, som har i snitt 600 000 lyttere hver dag. Programleder Rune Nilson forteller at han har fått utelukkende positiv respons.

Nilson sier «Jan Olsen» er litt erketypisk samisk på endel områder.

Reindriftsutøvere gir knappe svar

– Vi har fått høre at reindriftsutøvere ofte gir knappe svar i intervjuer. Det er kanskje den mest, hva skal man si, stereotype karakteristikken. Utenom det, og at «Jan Olsen» har noe rein og en kenguru i sin inngjerding, er det veldig lite samestereotypier tilstede, mener Rune Nilson på Tyholt i Trondheim.

Nilson vil gjerne understreke at innslagene i P1-programmet har blitt laget med den største respekt og ydmykhet for samisk kultur og væremåte.

– Vi har diskutert dette voldsomt før vi har laget det. Vi har ikke lyst til å trå på noen og vi har ikke lyst til at det skal være en klassisk stereotypiroping.

– Vi har ventet på at noen lager humor som løfter det til et litt annet nivå enn de som står i halvfylla i en kofte og roper «jatta, jatta», fortsetter Rune Nilson.

Aldri et offer

Det skal ikke være et poeng i seg selv at «Jan Olsen» er same, forklarer han.

– Vi spiller på dialekten hans. Det gjør vi også med for eksempel trøndere - de får virkelig gjennomgå.

– Vi får fått tilbakemeldinger på at «Jan Olsen» er litt tatt på kornet - ressurssterk, aldri offer eller idiot, hverken drikker eller banner. Det er befriende og vi slipper stereotypene som ofte brukes når det skal lages humor knyttet til samisk kultur.

For denne humoren bør også lages, mener programlederen:

– Kan man ikke spøke med også samisk kultur, så lenge man gjør det forsiktig og med respekt, er det på tide å stoppe opp og se seg om.