Normal

– Vi må ikke glemme krigens grusomheter

Hun glemmer ikke det synet som møtte henne etter at en granat sprengte hennes bror nærmest i filler. I dag fikk hun sin anerkjennelse for innsatsen under krigen.

Karen Andersen og Tysfjord-ordfører

Som takk for innsatsen får hun her innsatsmedalje fra Tysfjord-ordfører Tor Asgeir Johansen

Foto: Sander Andersen / NRK

Krigen var nesten slutt. Tyskerne hadde kapitulert. Familien i Leirelv i Tysfjord vender tilbake til huset tyskerne hadde okkupert i flere uker. Huset bar preg av bruken, men familien aktet likevel å flytte inn. Familielivet hadde på en måte begynt å vende tilbake til det normale, selv om soldatene hadde etterlatt gården i en tilstand som nærmest var ubeboelig.

I en blodpøl

Karen Andersen (81) er eldst i søskenflokken på fem. Sammen med sin mor er de på loftet. De mindre brødrene er ute på tunet og leker, og finner en spennende ting de vil vise foreldrene. Yr av glede løper John (9) inn i huset for å vise hva han har funnet.

John kom ikke lenger enn i bislaget. Så smalt det.

Karen Andersen glemmer aldri det synet som møtte henne og mora da de kom ned fra loftet i det vesle huset i Leirelv.

– Han lå der i en blodpøl. Mamma løftet ham opp, og lindet ham inn i et pledd. John rørte på hodet. Mer greide han ikke før han åndet ut, forteller Karen preget.

Såre spor i minnet

Det var som en evighet for den da 11 år gamle Karen. En hendelse i livet hennes som har satt sine dypeste spor. Såre spor som er vanskelig å snakke om.

– Slike episoder glemmer man aldri. Først hadde vi det tungt under krigen, og så kom dette på toppen. Denne granaten satte nok soldatene i åkeren med hensikt som en hevnaksjon mot mamma og pappa, sier hun preget.

En rørt og takknemlig Karen Andersen sammen ordfører Tor Asgeir Johansen

En rørt og takknemlig Karen Andersen sammen med ordfører Tor Asgeir Johansen.

Foto: Sander Andersen / NRK

Betydelig innsats

Karen var datter av motstandsfolkene og losene Petra og Nils Knutsen som gjorde en betydelig innsats under krigen for sitt fedreland. Karen var direkte involvert da foreldrene måtte flykte, og hun viste stort mot og stor lojalitet til foreldrene og til motstandsbevegelsen.

Karen Andwersen sammen med Anne Kalstad Mikkelsen, rådmann Konrad Sætra og ordfører Tor A. Johansen

Karen Andersen sammen med Anne Kalstad Mikkelsen, rådmann Konrad Sætra og ordfører Tor A. Johansen under utdelingen av minnemedaljen hjemme hos Karen.

Foto: Sander Andersen / NRK

Anne Kalstad Mikkelsen er den som har foreslått å gi Karen en påskjønnelse for hennes innsats.

– Som eldste barn i søskenflokken har Karen betalt en høy pris for motstandskampen. Det var ikke bare Nils og Petra, men også barna. Hele familien var involvert i motstandsbevegelsen, sier Mikkelsen.

I dag fikk Karen, sammen med andre i Tysfjord, minnemedalje for sin innsats under krigen.

Her kan du se andre i Nordland som har fått minnedaljen: Mottakere i Nordland av minnemedaljen etter andre verdenskrig.