NRK Meny
Normal

– Vi må følge spillereglene

– Det er ikke nødvendig med et ekstraordinært landsmøte hvis nåværende leder får vervet som Natos nye generalsekretær, mener Arbeiderpartiets Samepolitiske råd.

Synnøve Søndergaard

Leder i Arbeiderpartiets Samepolitiske råd Synnøve Søndergaard mener at man skal følge vanlige spilleregler.

Foto: Privat

Samepolitisk råd har diskutert de spekulasjoner som er oppstått som følge av at Arbeiderpartiets nåværende leder Jens Stoltenberg muligens får vervet som Natos nye generalsekretær.

– Vi mener at man her skal følge spillereglene. Det er landsmøtet som legger lederkabalen, og Helga Pedersen er valgt på partiets landsmøte som nestleder, skriver Søndergaard i en pressemelding.

Nestleder skal ta over

Om man får endringer i toppen, så betyr ikke det at man endrer lenger ned. Vi mener det er unødvendig å holde et ekstraordinært landsmøte.

– Partiet har en nestleder og vi mener Helga Pedersen bør fungere som leder fram til det planlagte landsmøtet i april neste år dersom dette skulle bli nødvendig, mener Arbeiderpartiets Samepolitiske råd.

Én av grunnene til at man har en nestleder er jo nettopp at vedkommende kan fungere i lederens fravær. Helga Pedersen har lang fartstid som nestleder, stortingsrepresentant og statsråd i partiets tjeneste.

Naturlig at Pedersen rykker opp

Partiet er mer samlet enn på lenge, strategien er meislet ut og vedtatt frem til valget 2015. Helga Pedersen har stor støtte i partiet.

– Fram til landsmøtet neste vår ser vi det som helt naturlig å overlate partiets ledelse til Helga Pedersen, og la valgkomiteen gjøre sin jobb med valg av nye ledere på ordinær måte, avslutter Søndergaard.

  • Hør intervjuet med lederen i Arbeiderpartiets Samepolitiske råd: