Hopp til innhold

– Vi har ikke gjort noe galt

Leder Rune Rafaelsen i Barentssekretariatet sier at han ikke forstår hvorfor utenriksdepartementet holder tilbake 39,5 millioner kroner i prosjektmidler.

Leder for Barentssekretariatet, Rune Rafaelsen

Leder Rune Rafaelsen i Barentssekretariatet forstår ikke hvorfor prosjektmidler holdes tilbake.

Foto: Bjørnbakk, Jan-Morten / SCANPIX

– Barentssekretariatet har aldri foretatt økonomiske disposisjoner fra prosjektporteføljen uten at dette har vært avklart med Utenriksdepartementet. Det fremstår derfor som underlig at bevilgningen for 2013 holdes tilbake, skriver Rafaelsen i en forklaring til NRK.

Rafaelsen forklarer at dette er sakens faktiske innhold; avsetningene som gjøres fra prosjektmidlene fra departementet. Det er ingen ting nytt i punktene for 2013 i forhold til hva Utenriksdepartementet i alle år har godkjent. Det er viktig å understreke at departementet har hatt en observatør i styret, samt at Barentssekretariatet alltid har hatt tett dialog med departementet.

Holder tilbake 39,5 millioner kroner

Barentssekretariatet gir pengestøtte til cirka 200 samarbeidsprosjekter mellom Norge og Russland hvert år. Utenriksdepartementet reagerer på pengebruken i Barentssekretariatet.

I følge anonyme kilder NRK har snakket med skal prosjektpenger på 2,5 millioner kroner ha vært brukt til administrasjon. Utenriksdepartementet vil ikke bekrefte disse opplysningene.

Målfrid Baik, næringssjef i Finnmark fylkeskommune

Styreleder Målfrid Baik.

Foto: Trond Magne Henriksen, Finnmark fylkeskommune

Styreleder Målfrid Baik i Barentssekretariatet avviser at det er snakk om noe økonomisk rot.

– Først så vil jeg si at det er svært uheldig at det ikke er blitt sendt en bevilgning til Barentssekretariatet fra utenriksdepartementet. Jeg mener det har gått altfor lang tid og det går utover Barentssamarbeidet. Det er det mest kritiske. Jeg vil også understreke at de hverken er snakk om pengerot eller noe. Bevilgningene til 2012 er basert på et budsjett som også UD godtok og gav bevilgninger for 2012. UD er fullstendig klar over hva pengene skulle brukes til, forklarer Baik.

Styrelederen understreker også at Barentssekretariatet har fått et revisorgodkjent regnskap for 2012. Denne viser at ikke èn krone er gått til annet enn det det var ment til.

– Det UD viser til er at de på et generelt grunnlag har bestemt seg for å skjerpe rutinene i forhold til tilskuddsrforvaltningen. Derfor har de fått nye rutiner og det gjelder for alle midler UD bevilger. Derfor tar det litt lengre tid i år til å gå gjennom og å tilpasse de nye rutinene for tilskuddsforvaltningen, forklarer Baik.

Slik er pengene brukt

Her er Rune Rafaelsens forklaring på pengebruken:

De fire punktene som totalt utgjør 2,5 millioner kroner UD og Barentssekretariatets styre diskuterer er:

1. Informasjon/brosjyrer;
Hoveddelen av dette er journalistutveksling mellom regionale journalister fra Nord-Norge og russisk del av Barentsregionen i 2012. Videre gjelder utgiftene tilrettelegging av søknadsportalen for prosjektmidlene som Barentssekretariatet formidler på vegne av Utenriksdepartementet. For øvrig noen ekstraordinære tiltak, bl.a. ny design på BarentsObserver. Hoveddelen i 2013 vil fortsatt være journalistutveksling. Dette er tiltak ønsket av Utenriksdepartementet og godkjent i styret.

Totalt: NOK 400.000

4. Informasjonskontorene

Dette er drift av våre kontorer i Russland, som har pågått siden 1995. Kontorene er viktig for oppfølging av prosjektsamarbeidet i russisk del av Barentsregionen. Kontorene er videre svært viktig i det daglige norsk, russiske regionale samarbeidet, både for de politiske kontaktene og for andre aktører i Barentssamarbeidet. Kontorene brukes mye ved norske delegasjonsreiser og Arkhangelskkontoret er det Norske Honorære Konsulat i byen (arbeider på oppdrag fra norsk DU). Alle de fem ansatte i Murmansk, Arkhangelsk og Narjan-Mar er lokalt ansatte.

Totalt: NOK 1,5 millioner

4. Administrasjon Ungdomsprogrammet.
Dette er Barentssekretariatets administrative kostnader knyttet til ungdomsarbeidet/ungdomsprogrammet.
Avtalen med Barne- og Likestillingsdepartementet var at de bevilget 1 million til ungdomsprosjekter mot at vi finansierte de administrative kostnader til oppfølging av ungdom i regionen og saksbehandlet prosjekter. Bevilgningen fra BLD er økt til 1,5 mill mot at vi øker med 0,5 mill til prosjekter.
Kostnader til administrasjon er ikke økt.

Totalt NOK 500.000

4. Studietur
Det har vært og er styrets oppfatning at alle ved Barentssekretariatet skal delta på en studietur til relevant destinasjon en gang i året. Dette fremgår også av virksomhetsplanen og følges opp av administrasjonen. Studieturen 2011 gikk til Luleå da Norrbotten hadde formannskapet i Barents regionråd, og i 2012 til Helsinki for møter og dialog med det finske utenriksdepartementet i forkant av at Finland senere i 2013 overtar formannskapet fra Norge i Barentsrådet.

Totalt NOK 100.000


Korte nyheter

  • Stor utstilling med urfolkskunstnere: «Urfolkshistorier» i Bergen

    På fredag åpner vi den gigantiske utstillingen «Urfolkshistorier» på Kode i Bergen.

    Det er trolig første gang i Europa at et museum presenterer en så stor kunstutstilling med og av urfolk.

    Kuratorene representerer urfolk i Mexico, Brazil, New Zealand, Sápmi/Norden, Australia, Peru og Canada.

    Utstillingen teller til sammen 300 verk, 170 kunstnere og dekker sju regioner i verden.

    Utstillingen åpner fredag 26. april.

    Utstillingen er svært politisk, og har en egen avdeling om urfolksaktivisme.

    – Disse kunstnernes arbeid reflekterer deres liv - og selv om det er fra ulike kanter av verden går noen tema som en rød tråd: miljøødeleggelse, overgrep, frihetskamp og kulturundertrykkelse – men også en enorm overflod og livsglede.

    – Flere av kunstverkene representerer en viktig motstemme mot et økende overforbruk og naturødeleggelse, sier kurator Irene Snarby.

    De samiske kunstnerne er blant annet Britta Marakatt-Labba, Joar Nango, Ingunn Utsi og Máret Ánne Sara.

    Alexander Luna, Maxima Acuña in Tragadero Grande in front of the Laguna Azul, 2012 (detalj).
    Foto: Pressebilde
  • Møtes til protest mot president Lula

    Tusenvis av urfolk samlet seg mandag i Brasils hovedstad Brasilia til starten av den 20. «Free Land Camp».

    Den ukelange årlige leiren for urfolk i Brasil vil i år fokusere på å protestere mot president Luiz Inácio Lula da Silvas uoppfylte løfter om å opprette reservater og utvise ulovlige gruvearbeidere og landtyver fra deres territorier.

    I forrige uke opprettet Lula to nye reservater i stedet for de seks hans regjering hadde lovet i år.

    Under kunngjøringen erkjente han at «noen av vennene våre» ville bli frustrerte.

    Urfolksprotest i Brasilia
    Foto: Dan Robert Larsen / NRK
  • Sámi festiválat Norggá buoremusaid gaskkas

    «Norske Kulturarrangører» organisašuvdna lea dál almmuhan evttohasaid oažžut lágideaddji bálkkašumiid jagi 2023 ovddas.

    Márkomeannu, Riddu Riđđu ja Sámi Beassášmárkanat leat evttohuvvon iešguđet surggiin.

    Sámi Beassášmárkanat gilvvohallet nammaduvvot «Dán jagáš festiválan».

    Festiválat Márkomeannu ja Riddu Riđđu lágideigga oktasaš doarjjakonseartta Fovse- sápmelaččaide ja -ákšunlisttaide Riikalávddis Oslos. Dainna konsearttain sáhttiba festiválat nammaduvvot Dán jagáš inspirašuvdnan.

    Márkomeannu lea maiddái finalistta Dán jagáš čalbmerávkaleapmi.

    Lubna Jaffrey åpnet Riddu Riđđu.
    Foto: Inga Maret Solberg Åhren / NRK