– Vi gjorde en kjempetabbe

Stortingsrepresentant for Troms SV mener Stoltenberg-regjeringen burde ha ryddet opp i leveringspliktordningen.

Torgeir Knag Fylkesnes (SV)

Torgeir Knag Fylkesnes (SV)

Foto: Siv Sandvik / NRK

– Vi hadde fått forsikringer om at leveringspliktordningen skulle tilbake igjen til den opprinnelige ordningen, men så fikk vi kontra sommeren før valget om at dette skulle utsettes, men at det skulle komme på plass senere, og det skjedde jo ikke, sier Torgeir Knag Fylkesnes (SV).

Det Røkke-eide Aker Seafoods har flere ganger de siste årene blitt beskyldt for å ikke opprettholde leveringsplikten. Flere av trålerne til Aker Seafoods har også blitt straffet for å bryte leveringsplikten.

Etter at selskapet har lagt ned og vedtatt å flytte deler av virksomheten vekk fra Finnmark, har dette resultert i et folkeopprør langs kysten av Finnmark, som også støttes andre steder langs kysten.

– Ganske forbannet

Knag Fylkesnes forstår godt de reaksjonene som man nå ser langs kysten.

Han mener det er naturlig å ta til motmæle når et av de største aktørene får fortsette å fryse ned fangsten og sende den sørover, uten å levere fisken dit de skal.

Og det med myndighetenes velsignelse.

– SV var jo med i den forrige regjeringen og er ansvarlig for at vi ikke fikk ryddet opp da, det er klart at det gjør meg veldig forbannet å vite at jeg har vært med på dette, sier Knag Fylkesnes.

Han mener det var en tabbe å lytte til forsikringer som han da fikk av sine regjeringskollegaei, om at leveringsplikten skulle innskjerpes.

– Jeg mener at vi har gjort en kjempetabbe, sier han,

Spørsmål til Aspaker

Knag Fylkesns tar opp leveringsplikt-saken i stortingets spørretime. Han ber Fiskeriminister Elisabeth Aspaker om å forklare med hvilken begrunnelse Røkke har sluppet å forholde seg til leveringsplikten.

– Jeg vil høre Fiskeriministerens begrunnelse for hvorfor det aksepteres at en aktør som har fått store verdier i kvoter og konsesjoner uten at det samtidig forventes at vedkommende leverer fisken til anleggene i nord, sier Knag Fylkesnes.

Det Røkke-eide selskapet Aker Seafoods har tidliger tilbakevist kritikken, og mener at virksomheten følger gjeldende regelverk.

Foreslår endringer

Aspaker har gitt uttrykk for at leveringsvilkår er et av flere distriktspolitiske virkemiddel i fiskeripolitikken. I en mail til Nrk Sápmi i slutten av januar uttalte hun følgende:

– Regjeringen vil opprettholde ordningen med leveringsvilkår, men vi mener det vil være mer fremtidsrettet å knytte vilkårene til regioner fremfor det enkelte anlegg og kommune.

Dette har hun gjentatt i stortingets spørretime, noe som også har provosert flere langs kysten, som krever at leveringsplikten knyttes til kommune eller enkelte anlegg, for å sikre jevn tilgang av fisk.

Knag Fylkesnes og SV utfordrer Regjeringen i denne saken, og fremmer forslag som de håper vil få flertall.

– Nå bør hele venstresiden og også sentrumspartiene bidra når SV foreslår at vi skal ha tilbake den gamle ordningen som sikrer at ressursene tilhører kystsamfunnene, sier han.

Korte nyheter

 • Balto herjet: Tok fire av fem gull

  Sandra Maria Balto, som representerer Karasjok svømmeklubb, har denne helgen tatt fire av fem gull i årsklassemesterskapet for jenter 14 i svømming. Dermed vinner hun også soleklart sammenlagt i mesterskapet i Sandnes.

  De fire gullene kom på 400 meter fri fredag, 200 meter bryst lørdag samt seier i øvelsene 100 meter butterfly og 200 meter medley søndag.

  Sandra Maria Balto tok gull i årsklassemesterskapet for 14-åringer
  Foto: Karasjok Svømmeklubb
 • Hætta Isaksen almmuha girjji

  Les på norsk.

  Sámi artista Ella Marie Hætta Isaksen, guhte lea oassin ISÁK-joavkkus ja lea oasselástan ja vuoitán Stjernekamp-ráiddu 2018:s, álmmuha su vuosttaš girjji mas lea namma «Derfor må du vite at jeg er same».

  – Mun lean nu mielahis rámis ja dá lea juoidá mainna mun lean guhká juo bargan, čállá Isaksen Instagram:as.

  Son háliida ahte girjji galgá leat veahkkin sidjiide geat eai máhte nu ollu sámi kultuvrra ja historjjá birra, seammás go son maid háliida ahte earát galget dovdat gullevašvuođa dása. Girji lea oastinláhkái golggotmánu 8. beaivve rájes.

  Bokomslaget på boken til Ella Marie Hætta Isaksen
  Foto: Cappelen Damm
 • Hætta Isaksen med forfatterdebut

  Loga sámegillii.

  Ella Marie Hætta Isaksen, kjent fra bandet ISÁK og Stjernekamp, debuterer som forfatter med boken «Derfor må du vite at jeg er same».

  – Dette er noe jeg er sinnssykt stolt av, og noe jeg har jobbed med veldig lenge, skriver Isaksen på Instagram.

  Hun håper at boken skal hjelpe de som ikke kan nok om samisk kultur og historie, samtidig som den også skal være en bok som andre kan kjenne seg igjen i. Boken er i salg fra 8. oktober.

  Bokomslaget på boken til Ella Marie Hætta Isaksen
  Foto: Cappelen Damm