Hopp til innhold

– Vi er ikke spioner

Samarbeidet med russiske samer kan stanses på grunn av at russiske myndigheter kontrollerer foreninger som samarbeider med utlandske foreninger.

Nina Afanesjeva og Andrej Danilov

Nina Afanesjeva og Andrej Danilov

Foto: Jørgen Bjerke / NRK

Det frykter den norske utenriksministeren. Men statsministeren i Russland forsvarer deres politikk.

Russlands president Dimitrij Medvedev.

Den Russiske statsministeren Dimitrij Medvedev.

Foto: Vladimir Rodionov/Kreml pool / Scanpix/AFP

I Russland, nærmere bestemt Kolahalvøya føler unge samer at de blir beskyldt for å være separatister, ekstremister og spioner, det hevder Andrej Danilov som representerer de unge samer.

Den russiske statsminister Dimitrij Medvedev hevdet nylig under Barentskonferansen i Kirkenes at de akter fortsatt å forsvare retten til kontroll av ikke statlige organisasjoner.

– Våre lover og forskrifter skal følges, det her er våre indre politiske anliggener, sier Medvedev.

Den norske utenriksministeren Espen Barth Eide er derimot bekymret over Medvedevs uttalelse.

Espen Barth Eide

Utenriksminister Espen Barth Eide.

Foto: Su Thet Mon / NRK

– Vi har over lengre tid sett en negativ utvikling i Russland når det gjelder det sivile samfunnets rom. At det har blitt snevrere, blant annet gjennom den nye NGO loven som sier at man skal registrere seg som fremmed agent hvis man får støtte fra utlandet.

Det er vi bekymret for fordi at de ytterste konsekvensen så kan det bli vanskelig og opprettholde det folk til folk samarbeidet som vi nå har vært vant til å ha gjennom tyve år med Barentsarbeid.

Da russiske samer deltok i urfolkskonferansen i Alta forrige uke, var det tydelig at de ikke våget å kritisere landets myndigheter. Redselen var tydelig, men de ville ikke gjøre seg usynlige noe som resulterte i at den tidligere urfolkslederen Dmitry Berezhkov ble arrestert, men senere sluppet fri.

Korte nyheter

 • EU med niende sanksjonspakke mot Russland

  EU-kommisjonens leder Ursula von der Leyen sier de vil legge til nesten 200 flere personer, bedrifter og organisasjoner på sanksjonslisten. Ytterligere tre russiske banker blir også ilagt sanksjoner.

  – Punkt tre er å kutte Russlands tilgang til droner, både direkte og via tredjelandsleverandører som Iran, skriver von der Leyen på Twitter.

  Hun foreslår også å utvide eksportkontrollen for produkter som kan brukes til både sivile og militære formål og som «det russiske krigsmaskineriet» kan nyttiggjøre seg.

  – Vi går også etter det russiske propagandaapparatet ved å foreslå at ytterligere fire kanaler får sendeforbud, og vi foreslår flere økonomiske tiltak mot Russlands energi- og gruveindustri.

  (NTB)

 • En million ekstra til Samisk kunstnerråd

  Samisk kunstnerråd får én million kroner ekstra i årlig bevilgning om den nye samiske forfatterforeningen godtas som fullverdig medlem i rådet. Mun dajan – Foreninga samiske forfattere ble stiftet etter at Sámi girječálliid searvi/Samisk forfatterforening endret medlemsskravene for å organisere kun samiskspråklige forfattere. Foreningen Mun dajan organiserer samiske forfattere uavhengig av hvilket språk de publiserer på.

  Samisk kunstnerråd har ikke innlemmet den nye foreningen som medlem i rådet. Sametinget vil trekke tilbake økningen om foreningen ikke tas inn som medlem.

  Sametingets plenum godkjente kunstneravtalen for 2023 med disse forutsetningene.

 • ÁRRAN 360° vises på TIFF 2023

  ÁRRAN 360° reiser hjem til Sápmi og får sin Norges- og Sápmipremiere under Tromsø internasjonale filmfestival i januar. ÁRRAN 360° var en offisiell del av det utvidede programmet til den samiske paviljongen under den 59ende internasjonale Veneziabiennalen i høst. Prosjektet ble i tillegg vist som del av biennalens filmfestivalprogram.

  – Dette er et spektakulært prosjekt som kombinerer samiske historiefortelling med high tech. Det blir en spennende miks av tradisjoner der det hele foregår i en lávvu, men med ny teknologi og moderne fortellerformater. Vi er imponerte over hva International Sámi Film Institute har fått til sammen med filmskaperne, sier festival- og programsjef for Tromsø internasjonale filmfestival Lisa Hoen.

  ÁRRAN 360° er en hybrid mellom urfolksfortellinger og innovativ teknologi. Det er det aller første prosjektet som presenterer seks originale 360-filmer av seks ledende samiske filmskapere og kunstnere fra Sápmi.

  Lisa Hoen
  Foto: Marius Fiskum