NRK Meny
Normal

– Vi er alle glad i denne mannen

Nærmere 70 landsmøtedelegater er samlet i Oslo for å velge ny leder for Norske Samers Riksforbund. Beaska Niillas fra Tana er fortsatt eneste kandidat til vervet.

Beaska Niillas (NSR)

Superlativene hagler når NSR-medlemmer omtaler deres lederkandidat, Beaska Niillas fra Tana.

Foto: Mette Ballovara / NRK

Han ble foreslått av Tana sameforening, etter at konstituert NSR-leder, Gunn-Britt Retter, ga valgkomiteen i NSR beskjed om at hun ikke fortsetter som leder.

Det ble etterhvert klart at NSR, som har i flere tiår har ledet an i det samepolitiske arbeidet i Norge, var fornøyd med å ha kun Beaska Niillas fra Tana som lederkandidat.

– Vi er alle glad i denne mannen, han er en helstøpt personlighet som både har kompromissløshetens nådegave og rundhetens og brobyggingens. Han forstår hvordan man skal nå ut til mennesker og han vet hva han står for, sier Per Inge Østmoen, som er leder for NSRs største lokallag, Oslo sameforening.

NSRs 43 Landsmøte i Oslo.

NSR avholder sitt 43. landsmøte i Oslo denne helgen. Det er første gang siden 1985 at NSR samles til landsmøte i hovedstaden.

Foto: Mette Ballovara / NSR

Også Sametingspresident Aili Keskitalo (NSR) har gitt uttrykk for at hun er sikker på at Beaska Nillas blir en god leder for NSR.

– Ingen har meldt interesse

Per Inge Østmoen

Leder for Oslo sameforening, Per Inge Østmoen, mener Beaska Niillas har en helstøpt personlighet og er meget godt egnet til å lede norges største sameorganisasjon.

Foto: Mette Ballovara / NRK

Keskitalo er tydeligvis ikke alene om å ha tro på den unge samepolitikeren fra Tana.

Selv om NSR for tiden har makten på Sametinget, er situasjonen den at ingen andre medlemmer i organisasjonen har meldt sin interesse for ledervervet.

– Vi har kjørt en prosess på medlemmene her i Oslo om noen vil stille som leder, men ingen har meldt interesse for det, sier Østmoen.

Tromsø sameforening fant heller ikke grunn til å fremme motkandidat til Beaska Niillas.

Piera Heaika Muotka (NSR)

Nestleder i Tromsø sameforening, Piera Heaika Muotka, sier Beaska Niillas har stor tillit blant NSR-medlemmene i Tromsø.

Foto: Mette Ballovara / NRK

– Tromsø sameforening har tatt opp saken før landsmøtet og vi har tillit til Beaska Niilas og hadde ikke behov for å nominere en egen lederkandidat, sier Piera Heaika Muotka.

Stor enighet

Nestleder i Alta sameforening Inger Elin Utsi mener at NSR lever godt med at det kun er et medlem som ønsker å bli ny NSR-leder.

Det er så absolutt ikke grunn til å tvile på NSR-medlemmenes engasjement, mener Utsi.

– Jeg synes det er et godt tegn at vi som organisasjon kan samle oss om en kandidat og vi er enige om at han er den beste til denne jobben, sier nestleder i Alta sameforening, Inger Elin Utsi.

– Trenger slike folk

Inger Elin Utsi

Inger Elin Utsi er glad for at det er så stor enighet i NSR om hvem som bør bli ny leder for organisasjonen.

Foto: NSR

Utsi er overbevist om at Beaska Nillas førstkommende søndag velges som ny NSR-leder.

Han er nemlig en kandidat som NSR trenger, mener Utsi.

– Beaska Niillas vil gjøre en god jobb. Han er kjent og kjenner til det samiske samfunnet. Han er sametingsrepresentant og er både flink og ivrig. Vi trenger slike folk, sier Utsi.