Hopp til innhold

– Urfolksforumet har mye ugjort

Inuit Circumpolar Council (ICC) er full av lovord etter det 14 dager lange møtet i FNs urfolksforum, men forumet har fortsatt mye å gjøre.

FNs permanente forum for urfolkssaker

ICC mener det ligger store utfordringer de nærmeste årene for FNs permanente forum for urfolkssaker.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

– De siste to årtier har verdenssamfunnet fokusert på urfolks levevilkår med forbedrete rettigheter, men resultatene har vært vanskelig å få øye på, sier styemedlem i ICC, Hjalmar Dahl til Kalaallit Nunaata Radioa .

Dahl vil gjerne få satt igang en undersøkelse av hvorvidt urfolks rettigheter er blitt implementert i det statlige lovverket i de forskjellige landene der urfolk bor.

Samtidig mener han at deklarasjonen for urfolks rettigheter bør få større vekt ved simpelthen å gjøre den til en bindende konvensjon.

På fredag var det slutt på det fjorten dager lange møtet i FNs permanente forum for urfolkssaker. Møtet ble holdt i FN-hovedkvarteret i New York.

Før deltagerne gikk hver til sitt ble det besluttet at forumet samles igjen i 2014 til den neste verdenskonferanse.

FN holder en forberedende konferanse i 2013 i Alta i Nord-Norge før selve verdenskonferansen i 2014.

Korte nyheter

  • Fosen-rettssaken: Ba om frifinnelse

    I sin avsluttende prosedyre i rettssaken mot Fosen-aksjonistene i Oslo tingrett mandag, la aksjonistenes forsvarer Olaf Halvorsen Rønning ned påstand om at de 13 tiltalte i saken frifinnes.

    I sin prosedyre viste han blant annet til at de tiltalte handlet slik de gjorde fordi de opplevde at det i denne saken ikke fantes alternative ytringsformer for å få sentrale myndigheter til å erkjenne at det pågikk et menneskerettighetsbrudd i Norge, og få myndighetene til å følge opp en enstemmig dom fra Høyesterett.

    – Etter vårt syn er disse handlingene de har foretatt, rettmessige i lys av den retten de har etter Grunnloven og EMK til å ytre seg i fred, sier Rønning.

    Han trakk også fram at folk som har engasjert seg i saken hadde skrevet kronikker, arrangert lovlige demonstrasjoner, holdt appeller og skrevet leserinnlegg.

    Likevel hadde ikke regjeringen fått på plass en løsning som fikk menneskerettighetsbruddet til å opphøre.

    Aktoratet la fram påstand om at Fosen-aksjonistene bør straffes med bøter på 6000 kroner hver, eller fengsel i seks dager.

    12. april forkynnes dommen til de tiltalte.

  • 13 kunstnere fra Nordland får Statens kunstnerstipend

    12.000 kunstnere i alderen 20-80 år søkte om å motta Statens kunstnerstipend. Av dem har 13 fra Nordland fått det gjeve stipendet:

    Kristine Larmo

    Lasse Marhaug (bildet)

    Fredrik Tjærandsen

    Markus Johnsen Thonhaugen:

    Astrid Felicia Ardagh

    Thoralf Fagertun Karoline

    Una Moen

    Marianne Lauritsen

    Truls Krane Meby

    Cathinka Mæhlum

    Pernille Øiesvold Øien

    Marie Kristine Skogvang-Stork

    Mia Tian Stenbro

    Utvalgsleder i Statens kunstnerstipend, Arnfinn Bjerkestrand, forteller at det var hard konkurranse for å motta stipend.

    – Vi har 120 representantar i 23 komitear som har vurdert søknadene. De har gjort tøffe prioriteringer og svært mange kvalifiserte søkerere får avslag.

    Lasse Marhaug
    Foto: Presse