NRK Meny
Normal

– Unik sjanse til å spre kunnskap

Leder for Norske Reindriftsamers Landsforbund (NRL) håper flere i løpet av Friluftlivets år lærer om hvor viktig naturen er for reindrifta.

Ellinor Marita Jåma (midten), Marius Nergård Pettersen (t.v) og Tine Sundtoft (t.h)

Naturvernforbundet og Friluftslivets år 2015 hadde invitert friluftsinteresserte til frokostmøte i Tøyenparken. Ellinor Marita Jåma (i midten) debatterte med Statsråd Tine Sundtoft (t.h)

Foto: Mette Ballovara / NRK

– Friluftsliv er viktig for mange og det gleder meg at stadig flere bryr seg om å ta vare på naturen, noe som også er viktig for oss som driver med reindrift, sier leder for Norske Reindriftsamers Landsforbund, Ellinor Marita Jåma.

Under åpningen av Friluftslivets år (ekstern lenke) i Oslo denne uken deltok hun i samtaler om friluftslivets betydning. Jåma passet på å påpeke at for reindriftsamene er naturen mer enn et sted man oppsøker på fritiden.

– Vi har kanskje et annet forhold til det å bruke naturen som ressurs og høste av naturen. For reindrifta sin del er naturen en arbeidsplass og ikke en lekeplass, som jo naturen er for mange, sier Jåma.

Kronprinsparet og Statsråd Tine Sundtoft.

Kronprinsparet ble ledsaget av Statsråd Tine Sundtoft i forbindelse med åpningen av Friluftslivets år i Tøyenparken i Oslo.

Foto: Mette Ballovara / NRK

Ulik bruk av naturen

Rundt bålet i Tøyenparken hadde Jåma selskap av blant annet Klima- og miljøminister Tine Sundtoft. Statsråden håper i likhet med Jåma at flere forstår viktigheten av å leve i pakt med naturen.

– Den samiske befolkning er en viktig del av kulturen, hvor en større andel av befolkningen lever av naturen. Jeg tror at friluftslivets år kan brukes til å få mer innsikt i at avhengig av hvor man bor i landet, hva slags kultur vi kommer fra, så har vi ulik forhold til naturen, sier Sundtoft.

Sundtoft trakk også fram at både villreinstammen og tamrein er avhengig av at naturen forvaltes på en måte som ikke overbelaster den.

Berit Hætta med rein og sleder.

Berit Hætta er opprinnelig fra Kautokeino, men har bodd på Hønefoss siden 2001.

Foto: Mette Ballovara / NRK

– Ikke en dag uten friluft

1500 skolebarn hadde mandag funnet veien til Tøyenparken, der Kronprins Haakon foretok den offisielle åpningen av Friluftslivets år.

Berit Hætta, som driver med reindriftsturisme på Østlandet, hadde tatt turen til Oslo med tre rein og sleder. Både barn og voksne i hovedstaden brukte muligheten til å kjøre en runde med reinraiden hennes.

For Berit er daglig opphold utendørs selve livet.

– Hver bidige dag er jeg ute. I timesvis. Jeg ville følt meg som en fange dersom jeg skulle ha vært innendørs hele dagen, sier Hætta.

Offisiell åpning av Friluftslivets år i Tøyenparken.

Skoleklasser, barnehager, speidergrupper og foreninger deltok på åpningen av Friluftslivets år i Tøyenparken i Oslo.

Foto: Mette Ballovara / NRK