Vil at flere samiske menn skal åpne seg om følelser

– Unge samiske menn snakker ikke om følelser, det vil ungdomsorganisasjonen gjøre noe med.

Nils Joel Partapuoli

Prosjekleder i Sáminuorra Nils Joel Partapuoli

Foto: Anneli Marainen / Sameradion & SVTSápmi

– Det er veldig tabu å snakke om slike saker. Mange ganger er det slik at man ikke har sitt eget liv, men lever etter normer og forventninger, sier prosjektleder Nils Joel Partapuoli i Sáminuorra.

Prosjektet til den svensk-samiske ungdomsorganisasjonen Saminuorra og likestillingsorganisasjonen «MÄN», har som mål å dele erfaringer om hvordan det er å være ung mann.

Partapuoli sier at dagens generasjon er flinkere til å snakke om følelser enn eldre generasjoner, men at de fremdeles har en vei å gå.

Et av målene til organisasjonen er å redusere vold med åpenhet.

Kan føre til psykisk belastning

Sammen skal de undersøke hvordan mannsnormer, som det å være macho påvirker det samiske samfunnet. Ifølge prosjektlederen er det større fare for at menn har dårlig psykisk helse på grunn av disse normene.

Svante Tidholm

Prosjektleder i «MÄN» Svante Tidholm.

Foto: SVT

– Alle menn vokser opp med lignende normer og det skaper en del problemer. Det er det som vårt prosjekt «Mannen myten» går ut på, undersøke hvordan mannsnormene henger sammen med andre maktordninger, sier prosjektleder Svante Tidholm.

Måtte ut av Sápmi for å åpne seg

Sametingsråd Mikkel Eskil Mikkelsen kjenner igjen utfordringene som stiller seg blant samiske menn. Han opplever ofte at enkelte verdier som blir formidlet i mange samiske områder er de som ofte er «maskuline verdier».

Mikkel Eskil Mikkelsen

Sametingsråd Mikkel Eskil Mikkelsen.

Foto: Tor Egil Rasmussen / NRK

– Og at det gjennom oppmuntring av maskuline verdier gis liten plass til "feministiske verdier", eller verdier som ofte tilhører kanskje kvinnelige kjønn.

Sametingsråden har tidligere uttalt at et opphold i utlandet måtte til for at han åpnet seg om at han er homofil.

Mikkelsen roser Sáminuorra for å opplyse om dette temaet, og mener at det gjelder å jobbe med holdningsskapende arbeid som ungdomsorganisasjonen gjør.

– Jeg forsøker i mitt arbeid å anerkjenne et følelsesliv, og prøver å formidle at det er bra å tematisere følelser.