NRK Meny
Normal

– Umulig å måle jordens temperatur

Flere forskere er skeptiske til om man i det hele tatt kan måle noen snittemperatur for jordkloden.

Klode
Foto: colourbox.com / colourbox.com

– Det er hull i hodet å stille opp et mål om at temperaturen på kloden høyst må stige to grader, slik som EU har gjort. Det er nemlig meningsløst å regne ut gjennomsnitt av temperaturer.

Det påpeker lektor Bjarne Andresen ved Niels Bohr Instituttet. Han er en av forskerne som som varmer opp til FNs klimakonferanse med en alternativ og internasjonal konferanse søndag på Christiansborg.

Her vil forskerne peke på usikkerheten i vitenskapen omkring klimaforandringene.

– Kan ikke bare legge sammen

Bjarne Andresen peker på at man ikke kan legge temperaturer sammen og dividere, som om de hadde like mye vekt.

– Termodynamisk er det umulig å finne en gjennomsnittstemperatur av noe som helst. Temperatur er noe der måles et bestemt sted på et bestemt tidspunkt. Bruker man det som gjennomsnitt, så mister det mening, sier Bjarne Andresen.

Han er enig i at klimaet er under forandring, men anstrengelsene skulle heller gå på å forberede seg på forandringene, mener Bjarne Andresen.

– Effekten overdrives

Seniorforsker Jens Olaf Pepke Pedersen fra DTU Space vil på konferansen fortelle at det nok er en global oppvarmning, men at effekten av den ofte overdrives voldsomt for å skape oppmerksomhet.

– Det er ren populisme når en kunstnergruppe vil sette opp lysdioder i syv meters høyde i København for å vise hvor høyt vannet vil stå hvis all isen på Grønland smelter. Det er ingen som forestiller seg at isen på Grønland smelter. Og hvis den gjorde, så ville det ta 1.000 år, forklarer Jens Olaf Pepke Pedersen til den grønlandske avisa Sermitsiaq .

Dansk Folkeparti og partiets gruppe i Europa-Parlamentet arrangerer møtet.

Utsikt over Mount Everest med månen i bakgrunnen.

Utsikt over Mount Everest med månen i bakgrunnen.

Foto: Gopal Chitrakar / Scanpix/Reuters