Hopp til innhold

– Tysfjord bør nok deles

Det anbefaler Telemarksforskning i sin rapport om kommunestruktur som ble lagt fram i dag. Men Tysfjord-politiker er skuffet.

Divtasvuodna/Tysfjord kommune bør nok deles, konkluderer forskningsintitutt

Divtasvuodna/Tysfjord kommune bør nok deles, konkluderer forskningsintitutt

Foto: Sander Andersen / NRK

– Nå er det bil som gjelder., og med en fergestrekning på en time mellom de to største tettstedene i kommunen er det ikke enkelt å drifte en kommune og utnytte både faglige og økonomiske resurser på en god måte. Uten at det i denne utredningen er gjort et inngående arbeid på deling av Tysfjord, så mener vi det et høyst reelt alternativ det bør tas stilling til.

I dag ble rapporten fra Telemarksforskning lagt fram som viser forslag til struktur i Ofoten-regionen. Det er Ofoten regionråd som har bestilt dokumentet. Kommunene det er snakk om er Tysfjord, Ballangen, Narvik og Evenes. Selv om Tjeldsund kommune er med i Ofoten regionråd, har de takket nei til en slik deltakelse.

Fire modeller

Rapporten inneholder fire alternativer for en storkommune. Narvik, Ballangen og Tysfjord er en modell. De tre forannevnte i tillegg til Evenes er en annen. Evenes, Tjeldsund og Skånland er også en foreslått modell, og atter en modell er de tre forannevnte sammen med Harstad kommune.
I rapporten kommer det fram at Evenes helt klart frir til begge bykommunene: Harstad og Narvik.

Bør skje med et regionsenter

Rapporten fra Telemarksforskning konkluderer også med at en eventuell kommunesammenslåing bør skje med et regionsenter; I disse tilfellene med Narvik eller Harstad.
– Av de alternativene som vi har utredet mener vi det er alternativet med Narvik, Tysfjord, Ballangen og eventuelt Evenes som er det mest realistiske. Det er dette alternativet som har sterkeste støtte i spørreundersøkelsen.

– Når det gjelder Tysfjord og Evenes bør de ta noen valg for den videre prosessen.

Ingen faktagrunnlag

Filip Mikkelsen (H) fra opposisjonen i Tysfjord kommunestyre, som har fulgt møtet i dag på Evenes der rapporten ble presentert, er skuffet over at forskningsinstituttet nærmest konkluderer med at hans hjemkommune bør deles uten at de har utredet denne problemstillingen nærmere.

Filip Mikkelsen (H) er skuffet over Telemarksforskning sin rapport om kommunestrukturen.

Filip Mikkelsen (H) er skuffet over Telemarksforskning sin rapport om kommunestrukturen.

Foto: Sander Andersen / NRK

– Spørsmålet er å se på konsekvensene av en deling av kommunen. Og delinga må kommunestyret ta stilling til. I forhold til delinga har vi ikke noe faktagrunnlag for samfunnsutviklinga fremover på plass. Det har rapporten ikke tatt stilling til. Det er heller ikke utredet. Det bør på bordet før man tar stilling til om kommunen skal deles eller ikke.

Vurdere selv

Tysfjord-ordfører Tor Asgeir Johansen ledet møtet i Ofoten regionråd i dag. Han mener rapporten ikke konkluderer med noen deling. Det får kommunen selv ta stilling til.

Ordfører Tor Asgeir Johansen har ikke bestemt seg om fjord-kommunen hans bør deles.

Ordfører Tor Asgeir Johansen har ikke bestemt seg om fjord-kommunen hans bør deles.

Foto: Sander Andersen / NRK

– Det er jo flere versjoner på denne sammenslåinga. Det bør vi gå videre på i Tysfjord, Ballangen, Narvik og Evenes.
Det om at kommunen skal deles må Tysfjord vurdere ganske fort, hvordan vi skal gjøre det. Dette må vi ta opp.

– Nå spiller vi ballen over til kommunene, og så må jo kommunene avgjøre selv hvordan det skal gjøres, og om man skal dele Tysfjord.

Korte nyheter

  • Kártadoaimmahat dohkkeha Oslove – mieđihit iežaset ádden ášši boastut

    Kártadoaimmahat lea dál dattetge dohkkehan Oslove nama almmolaš sámi namman Norgga oaivegávpogii.

    – Mii dat leimmet boastut ádden. Gielda lei ožžon formálalaš rávvaga sámi báikenammanevvohagas maid lága mielde galget dahkat, lohká Kártadoaimmahaga ossodatjođiheaddji Helge Dønvold.

    Kártadoaimmahat šálloša go álggos dieđihedje gildii ahte namma ii dohkkehuvvo.

    Dál álgá Oslo gielda čalmmustahttit gávpoga sámi nama.

    – Lean hui ilus go dát manai bures ja go Oslo sámi namma dál lea almmolaččat dohkkehuvvon, lohká Oslo gávpotráđi njunuš, Eirik Lae Solberg.

    Gávpoga sámi namain sii dáhttot čájehit ahte atnet árvvus sámi kultuvrra, ja čájehit ahte Oslo lea buohkaid oaivegávpot, maiddái buot sámiid oaivegávpot, deattuha son.

    Oslo gieldda neahttasiiddus geavahišgohtet Oslove earret eará gávpoga logos, buohtalagaid gávpoga dárogiel namain.

    Ihtet maiddái áiggi mielde Oslove-geaidnošilttat. Gielda áigu muđuid vel árvvoštallat man láhkai buoremusat čalmmustahttet gieldda sámi nama.

    Oslove lea gávpoga namma máttasámegillii, ja dál juo geavahit sihke searvvit ja ásahusat dán sámi nama Oslos.

    Oslove-skilt på Samisk hus i Oslo.
    Foto: Mette Ballovara / NRK
  • Fálli nåvkå varresvuohtakontrållåv

    Dån guhti årru Hábmera suohkanin ja la 40 ja 79 jage gaskan oattjo dal varresvuohtakontrållåv tjadádit masta i dárbaha majdik mákset.

    Vuoratjismáno 29. biejve álggá Saminor3-guoradallam Hábmera suohkanin, ja vihpá gitta ájgen moarmesmáno 14. bæjvváj.

    Guoradallama åvddåla gåhttju Hábmera suohkan ja Saminor3 álmmuktjåhkanibmáj, mij tjadáduvvá uddni vuoratjismáno 25. biejve sebrudakvieson Ájluovtan kl. 17.00 ja Hamsunguovdátjin kl. 20.00.

    Danna Hábmera suohkan galggá subtsastit manen Saminor3 la ájnas gájkajda suohkanin, ja guoradalle galggi subtsastit sisano birra viesátguoradallamin – manen Saminor3 guovte vahko duogen suohkanin sierra varresvuodastasjåvnåv rahpá.

    Vihttalåk suohkana li maŋen Saminor3:n.

    Bilde av faglig leder for Saminor 3-undersøkelsen, Ann Ragnhild Broderstad, foran Saminor-bussen.
    Foto: Solveig Norberg / NRK
  • – Regjeringens kraftpakke gir en Klondyke-stemning

    Sametingspresident Silje Karine Muotka (NSR) reagerer på det høye antallet innmeldte vindindustriprosjekter.

    – Regjeringen har gjennom vedtaket om å elektrifisere Melkøya og sin Kraftpakke skapt en febrilsk Klondyke-stemning hos mange, advarer Muotka.

    Hun syns det er stort behov for å vurdere realismen i at det er så mange nye prosjekter som meldes inn.

    – Samiske rettighetshavere, både reindrifta, fastboende, andre beitenæringer, utmarksutøvere og sjøsamer blir sterkt påvirket av alle disse prosessene som nå må gjennomføres og dette er både sterkt konfliktskapende og meget ressurskrevende, påpeker Muotka.

    Loga sámegillii

    Sametingspresident Silje Karine Muotka under overrekkelse av sannhets- og forsoningskommisjonens rapport.
    Foto: Mette Ballovara / NRK